Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Supertalentet slo Ronaldos rekord, men tv-seerne kan bli snytt

Får Renato Sanches spille mot Norge?

STJERNER: Cristiano Ronaldo og Renato Sanches på treningsfeltet tidligere i år. Ronaldo er ikke med mot Norge. Foto: EPA/ANTONIO COTRIM
STJERNER: Cristiano Ronaldo og Renato Sanches på treningsfeltet tidligere i år. Ronaldo er ikke med mot Norge. Foto: EPA/ANTONIO COTRIM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRAGA (Dagbladet): Fotballandslaget møter et EM-klart og redusert Portugal til privatlandskamp i kveld klokka 21.45 - men til tross for at Cristiano Ronaldo (31) ikke er med, er det likevel flere verdifulle føtter i Portugal-troppen.

Supertalentet Renato Sanches (18) ble kjøpt av Bayern Munchen for rundt 400 millioner kroner tidligere i mai. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo forteller til Dagbladet at han har grei oversikt over Sanches sine kvaliteter.

- Han er flink til å komme seg ut av trange posisjoner. Det er karakteristisk for Portugal og hvordan de utvikler spillere. De får fram mange talenter med gode egenskaper, sier Høgmo til Dagbladet.

- Er han en spillertype etter ditt hjerte?

- Ikke mer enn at han er en klassisk, moderne spiller som er en god ballbehandler og har god oppfattelse av spillet.

- Gjør Portugal noe annet enn Norge når det gjelder talentutvikling?

- Portugal har en lang historie med å utvikle spillere. De har et tett samarbeid med Sør-Amerika gjennom mange år, av ulike årsaker. De er kanskje blant de fremste i Europa på trenerutvikling og de fleste trenerne har tre års universitetsutdannelse og har en akademisk tilnærming til faget. Vi har konkurrert mot Portugal siden jeg var trener på G16-landslaget på 90-tallet og som damelandslagssjef - og det har alltid vært interessant å snakke med de portugisiske kollegene. Det er en spennende fotballnasjon, sier Høgmo.

Rekord Renato Sanches skapte historie som tidenes yngste da han fikk plass i Portugals EM-tropp. Kan slo rekorden til Cristiano Ronaldo fra 12 år tilbake.

Men det er ikke sikkert Sanches får prøve seg mot Norge.

Portugal er uten Ronaldo og Pepe (CL-finale) - men også Nani og Bruno Alves spares trolig mot Norge ettersom de spilte tyrkisk cupfinale rett før helga. Det fikk Dagbladet opplyst av representanter i det portugisiske fotballforbundet i går.

- Renato Sanches er et supertalent, men han er ung. Han har en stor framtid foran seg. Jeg tror ikke han får mye spilletid mot Norge, sier fotballekspert Nono Pedro Fernandes i avisa A Bola til Dagbladet.

Foto: AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Foto: AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA Vis mer

Ifølge eksperten starter Portugal trolig slik: Rui Patrício - Cédric, Ricardo Carvalho, Jose Fonte, Raphael Guerreiro - Adrien Silva, João Moutinho, Danilo Pereira - Eder, Ricardo Quaresma, Rafa Silva.

Det betyr i så fall at fotballgale nordmenn kan bli snytt for å se Sanches på tv-skjermen.

Utrolig sesong Den unge midtbanespilleren kom til Benfica i 2006, ni år gammel. Han kom opp på A-laget i slutten av oktober i fjor. Siden har han vært fast på laget.

Selv om han er en tenåring med minimal erfaring fra seniorfotball har han hatt stor innflytelse på årets Benfica-utgave som tok gullet. Den portugisiske storklubben åpnet sesongen meget svakt. Før Sanches' debut 30. oktober, hadde «The Aguias» bare vunnet åtte av sine 14 kamper.

Benfica-manager Rui Vitoria er full av lovord om sin unge tidligere stjerne.

- Han er veldig moden for alderen og han blir beskyttet av lagkameratene som legger forholdene til rette for ham, sa han tidligere i år.

Sanches er en boks-til-boks-spiller med stor energi i sitt spill. Evnens hans til å koble forsvar med angrep har vært en viktig faktor Benficas form og at de nå klarer å komme seg langt fortere i angrep.

Lisboa-fødte Sanches har de fysiske ferdighetene til å spille i flere ulike posisjoner på midtbanen. Hans fysiske styrke og blikk for spillet har sørget for at det har vært mest effektivt å ha han rett foran forsvarsfireren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!