Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League: Stjerneskuddet ble yngste debutant siden Fabregas

Supertalentet som setter rekorder. Guardiola: - Jeg er målløs

Phil Foden er Manchester City og Englands fremtid.

TALENT: Phil Foden regnes som et av Englands største talenter. Manchester City satser på unggutten, og Pep Guardiola har troa på at han kan bli en stjernespiller. I bakgrunnen er Brahim Diaz, et annet av City-akademiets store talenter. REUTERS/Phil Noble
TALENT: Phil Foden regnes som et av Englands største talenter. Manchester City satser på unggutten, og Pep Guardiola har troa på at han kan bli en stjernespiller. I bakgrunnen er Brahim Diaz, et annet av City-akademiets store talenter. REUTERS/Phil Noble Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kun 17 år og 192 dager gammel har Phil Foden allerede rukket å gjøre Pep Guardiola, Manchester City og hele det engelske folk proppfulle av forhåpninger.

For tegnene om at noe stort kan være på gang, er mange.

Guardiola har flere ganger fullrost tenåringen, og onsdag bekreftet han nok en gang sin tro på Foden. I Manchester Citys kamp mot Shakhtar Donetsk i går kveld ble Foden den yngste spilleren som har startet en Champions League-kamp for et engelsk lag på 13 år. I ung alder er Foden i ferd med å få sitt gjennombrudd på det som er tidenes beste City-lag.

Den forrige spilleren som fikk starte i like ung alder, var Cesc Fàbregas. Den da 17 år gamle spanjolen var med i 5-1 nedsablingen av Rosenborg i 2004.

Guardiola: - Jeg er målløs

Allerede i sommer viste Guardiola at Foden er med i framtidsplanene hans. Da fikk han være med A-laget på sommerturné i USA, hvor han blant annet fikk spilletid mot Real Madrid og Manchester United.

Mot byrivalen hadde Foden både høyest treffsikkerhet på pasningene og flest nøkkelpasninger i kampen.

Guardiola, som blant annet så Lionel Messis vei til toppen fra kloss hold, var full av lovord etter oppvisningen mot United.

- Jeg er målløs - jeg har ikke de riktige ordene for å beskrive det jeg så. Dere er heldige som fikk se hans første kamp for Manchester Citys førstelag. Det er lenge siden jeg har sett noe liknende. Det er var en prestasjon på et annet nivå, sa en begeistret manager.

VMs beste spiller

Foden er en venstrebent playmaker, som både kan spille sentralt og bredt, og har gjentatte ganger vist en eminent evne til å slå den avgjørende pasningen eller gli forbi motspillere.

Men i tillegg til overblikket og dribleferdighetene, har 17-åringen et øye for mål. Noe han viste da han og Englands U17-lag ble verdensmestere tidligere i år.

Foden hadde vært en ustoppelig kraft gjennom hele mesterskapet, og i finalen viste han seg nok en gang fram fra sin beste side. Spania tok en tidlig 2-0 ledelse i kampen, men blant annet takket være to mål fra Foden, endte England til slutt opp med å vinne 5-2.

Etter kampen ble Foden, ikke uventet, kåret til turneringens beste spiller. Nå håper det engelske folk at han og resten av det talentfulle laget en gang kan gi nasjonen mer å juble for i framtida.

- Vi har blitt gratulert og takket av mange etter kampen, og det er fint å merke at så mange er interessert og bryr seg om oss. Vi er fortsatt unge, og må bare fortsette å stå på, være tålmodige og spille fotball, sa Foden etter at seieren i Englands nasjonalidrett var i boks.

- Burde doptestes

17-åringen er intet ubeskrevet blad for Manchester Citys seniorspillere, og etter VM-triumfen var blant annet Benjamin Mendy raskt ute med å gratulere.

Venstrebacken foreslo at Foden burde bli testet for doping på grunn av kvaliteten han viste.:

Også tidligere Manchester City-spiller Paul Dickov var vill av begeistring:

Manchester-gutt

I Manchester er det vanligvis United som blir forbundet med spillerutvikling og suksesshistorier fra eget akademi.

Spesielt gjennom Class of 92, som oppfostret spillere som Paul Scholes, Ryan Giggs, David Beckham, Gary Neville, Nicky Butt og Phil Neville, gjorde klubben seg bemerket som en produsent av stjernespillere. Det var lokale gutter som fikk sjansen på førstelaget, og ga en sterkere identitetsfølelse for lagets supportere.

Det siste tiåret har imidlertid City investert tungt i eget akademi. Spesielt etter at klubben ble kjøpt opp i 2008, har det blitt pumpet penger inn i systemet, og det er ikke bare stjernespillere som har blitt hentet. City har oppgradert akademiet ytterligere, og begynt å rekruttere flere spillere, fra alle verdens hjørner. I tillegg har klubben opprettet egne akademier utenfor Englands grenser.

Det aller største talentet er imidlertid Phil Foden, og han kommer fra Manchester.

Fra ballgutt til A-laget

- Selv da han spilte for U18-laget ønsket han å være med som ballgutt, selv om det vanligvis er noe de yngre spillerne gjør. Han er en ekte Manchester City-fan, noe som gjør det enda bedre, forteller akademidirektør, Jason Wilcox til Sky Sports.

- Han er 17 år gammel, vokst opp i akademiet og elsker klubben. Fos oss er han en gave, supplerer Guardiola.

Foden ble hentet til klubben allerede da han var åtte år gammel, og Wilcox har fulgt tenåringens reise gjennom ungdomsårene. Han er ikke overrasket over progresjonen, og at Manchester-gutten nå er i ferd med å ta steget i retning førstelaget.

- Vi har visst om Phil lenge, og vet at han er fantastisk teknisk og en matchvinner. Han er seint fysisk utviklet, men han fanget vår oppmerksomhet på grunn av hjernen sin og blikket for spillet. Hans fremste kvalitet er at han er ydmyk og fantastisk å være rundt, skryter Wilcox.

- Idolet mitt

Som ekte Manchester-gutt og City-supporter har Foden fulgt laget tett også fra utsiden.

Etter at Abu Dhabi United Group tok over har klubben opplevd sine mest suksessfulle år. En rekke stjernespillere har vandret inn portene på City of Manchester Stadium, men Foden fant tidlig en personlig favoritt i David Silva.

- Han er idolet mitt egentlig. Jeg prøver å se hva han gjør, lære fra han og gjøre de samme tingene som han.

Foden er ikke ulik Silva i spillestil, og i framtida kan engelskmannen bli idolets arvtaker for favorittklubben.

PS: I tillegg til Foden fikk også Oluwatosin Adarabioyo og Brahim Diaz fra Citys akademi spilletid mot Shakhtar Donetsk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!