Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alphonso Davies til Bayern München

Supertalentets dramatiske reise: - Det var et hardt liv

Alphonso Davies er et av verdens største fotballtalenter. Les om reisen hans fra fattigdom til storklubben Bayern München.

TOK MLS MED STORM: 17-åringen Alphonso Davies. Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports
TOK MLS MED STORM: 17-åringen Alphonso Davies. Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ei snau uke siden satte Bayern München overgangsrekord da klubben betalte rundt 107 millioner kroner (kan øke til 180 millioner kroner) for kanadiske Alphonso Davies (17). Ingen spillere fra amerikanske MLS har kostet så mye.

Davies spiller for Vancouver Whitecaps, og siden han ikke blir 18 år før i november, skal han spille ferdig sesongen i MLS før han tar den lange turen til Bundesliga 1. januar etter å ha signert en femårskontrakt.

Allerede som 15-åring fikk Davies sin debut i MLS, og det begynte å gå store ord om den kraftfulle vingen. Han ble den første til å være født i 2000 eller seinere som fikk spille i amerikansk fotball.

Juni i fjor satte han en ny rekord da han ble tidenes yngste debutant for Canada. Han står bokført med tre landslagsmål på seks kamper for nasjonen.

Og for en reise det har vært for den talentfulle unggutten.

«NÅDELØS»: Cristiano Ronaldos 2016 ble hans beste år med både Champions League-seier og EM-gull. I dokumentaren får du et unikt innblikk i hvordan Ronaldo ble best i verden. Video: FourFourTwo Vis mer

Født i flyktningleir

Davies ble født i en flyktningleir i Ghana etter at foreldrene flyktet fra Liberia under borgerkrigen i landet fra 1999 til 2003.

Foreldrene Victoria og Debeah Davies bodde i den liberiske hovedstaden Monrovia og hadde allerede fått kjenne en borgerkrig på kroppen da blodbad nummer to startet.

- Det var veldig skremmende. Når du drar plasser må du gå over lik for å finne mat, så det beste var å komme seg ut derfra, har mamma Victoria uttalt om den håpløse situasjonen i hjemlandet.

- Det var hardt. Det var farlig. Det var vanskelig å leve der. For den eneste måten å overleve på noen ganger var å gå rundt med våpen. Vi hadde ikke noe interesse av å skyte med våpen, så vi bestemte oss for å rømme derfra, sier pappa Debeah.

Foreldrene rømte til flyktningleiren i Ghana, som lå litt vest for hovedstaden Accra. Her ble Alphonso Davies født i 2000.

Familien var trygg i leiren, men levekårene var dårlige. De var hele tiden bekymret for at de ikke ville ha nok mat til å overleve.

FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Alphonso Davies' overgang til Bayern München vekker oppsikt. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP/NTB Scanpix
FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Alphonso Davies' overgang til Bayern München vekker oppsikt. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP/NTB Scanpix Vis mer

Dro til Canada

Da Alphonso var fem år gammel, immigrerte hele familien på fem til Canada. Først ett år i Windsor, før de slo seg til ro i Edmonton. De forlot all resterende familie og venner, til et land de ikke visste noe om.

- Det var et hardt liv. Men da jeg var fem år gammel, var det et land som heter Canada som ønsket oss velkommen, sier Davies.

Og det er en reflektert unggutt som godt vet hvor han kommer fra og hva familien har måttet gå gjennom for at han i dag kan gjøre det han elsker.

- Jeg er takknemlig for det de har gjort for meg opp gjennom åra. De bar familien til et trygt område, et trygt land. Jeg er veldig glad for at de gjorde det for oss, sier han om seg selv og søsknene.

I Canada begynte han tidlig på skolen og startet å spille fotball. Han lærte også tidlig om ansvar ved å ta seg av sin yngre søster og bror da foreldrene jobbet skift. De hadde ikke råd til barnepasser og hadde heller ingen familie som kunne hjelpe dem.

I tillegg til å spille på et klubblag, spilte Alphono på akademiet St. Nicholas Junior High Soccer i sjuende-, åttende- og niendeklasse. Han trente her nesten hver dag etter skolen, og har etterlatt seg store spor i akademiet.

- Han er en leder og en rollemodell for mange av barna som er en del av dette akademiet, sier Davies' tidligere trener Marco Bossio.

Som 14-åring ble han invitert til Vancouver Whitecaps for å delta på et fotballprogram. Klubben hadde fulgt ham siden han var 12-13 år og hadde ham på prøvespill. I starten var han nervøs og forsiktig, og imponerte ikke nevneverdig.

Snaut to år seinere hadde han blitt større, sterkere og bedre teknisk. han ble invitert tilbake til klubben, og februar 2016 signerte han sin første profesjonelle kontrakt - fire måneder seinere signerte han for A-laget.

Derfra har det bare gått én vei: Oppover.

En drøm

Davies er kjent for sitt karakteristiske store smil. De som er rundt ham sier at han ikke har mistet bakkekontakten etter den raske suksessen, og omtaler ham som ydmyk og stille. Han liker å la beina ta seg av praten.

- Jeg er stolt av ham, for når jeg ser tilbake på det, hvor vi kom fra, flyktningleir, ingen mat, ingen klær, og hvor vi er i dag. Han har alt han trenger, sier en gråtkvalt mamma Victoria.

Hovedpersonen selv sier at overgangen er «en drøm som går i oppfyllelse».

- Å spille for en klubb som Bayern München er virkelig spennende, jeg ville hoppe og skrike, sier Davies.

- Jeg er virkelig spent på å spille sammen med verdensstjerner som Robben, Ribery og Alaba. Det er spillere som jeg så opp til som ung gutt. Jeg så dem på TV og spilte med dem på FIFA, sier han videre.

Flere storklubber skal ha vist interesse for ham, men valget falt altså på den tyske mesteren. Og klubben har langt på vei antydet at Davies vil gå rett inn i A-stallen.

Perlemål på en snor

Davies står bokført med fem mål og ti assist denne sesongen for klubben som er nummer sju i Western Conference, og de fleste målene har kommet i juni og juli.

Ingen spillere i ligaen dribler så mye som Davies, og nesten tre av fire ganger lykkes han med å ta seg forbi sin oppasser.

17-åringen med den gode venstrefoten har blant annet blitt sammenliknet med Bayern München-vingen Arjen Robben av sine lagkamerater.

- Alphonso er den raskeste spilleren i MLS - farten hans er ødeleggende, sier Vancouver Whitecaps-keeper Stefan Marinovic.

- Han er god med ballen og er vanskelig å lese for motstandere. Han er alltid ute etter å angripe. Som spiller er han litt som Robben. Han er en spennende spiller med så mye potensial og vil bare bli bedre. Jeg er sikker på at han vil levere i Bayern, sier sisteskansen videre.

Ei snau uke før han ble klar for Bayern München, scoret Davies dette spektakulære målet:

Og i sin første kamp etter enigheten med tyskeren, vartet han opp med to vakre mål og to assist mot Minnesota United:

Det er ikke noen tvil om at 17-åringen har en stor framtid foran seg om han fortsetter utviklingen.

Nå starter et nytt kapittel i karrieren til Davies, som vil få mye mer oppmerksomhet rettet mot seg i en gigantisk klubb som Bayern München. Ting tyder på at han vil takle presset.

Det er bare å merke seg navnet Alphonso Davies først som sist.

Kilder: The Guardian, Vancouver Whitecamps (dokumentar), Bundesliga.com, CBS og Sky Sports.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!