Supertrikser og supermann

Verdensmester Anders Solum (28) forlot lærerjobben og ble fotballtrikser på heltid. Se video.

(Dagbladet): Anders Solum (28) er verdensmester i fotball freestyle. Dagbladet møtte trikseren som viser noe av sitt repertoar i filmen over.

- Dette er fri stil. Du kan gjøre hva du vil. Du er ikke låst til regler eller noe sånt. Det er variert. Også står det bare på meg selv, sier Anders og oppsummerer med det hvorfor han elsker å drive med fotball freestyle. 

Den tidligere fotballspilleren er i dag Norges eneste profesjonelle fotballtrikser. Tidligere jobbet han som lærer ved siden av, men den jobben kunne han vinke farvel til da han ble verdensmester.

- Etter jeg vant VM i fjor sluttet jeg som lærer. Da ble det såpass mye reising rundt. 2011 har vært mitt beste år, forteller freestyleren. 

Supermann Anders går under artistnavnet Azun. I tillegg opptrer han ofte med «S» for Supermann på t-skjorta. 

- De andre trikserne mener jeg er litt på ham, røper Anders og smiler lurt. 

28-åringen tok triksemiljøet med storm da han startet med sporten i 2006, etter å ha spilt fotball i mange år.

- Jeg var lei av fotball og lagspill. Da jeg så noen youtube-filmer av triksing på nettet, fikk jeg lyst til å prøve det. Så viste det seg at jeg på kort tid greide å gjøre triks mange bruker flere år på å lære seg, forteller han. 

- Og mestringsfølelsen jeg får av å lære nye triks, opplevde jeg aldri da jeg spilte fotball. 

Da han la opp i 2006 spilte han for laget Kjapp i 3.divisjon. Som liten var han ikke spesielt god til å trikse som liten, men teknikken kom da han begynte som juniorspiller. 

- På juniornivå kom det. Da ble jeg etterhvert teknisk god og jeg hadde veldig god ballkontroll.  Det får han bruk for i dag. 

- Det ble svart Siden starten i 2006, har Anders jobbet hardt og målrettet. Det fikk han betalt for under VM i Sør-Afrika i fjor, da han sto igjen som vinner. 

- Det var en stor opplevelse, sier 28-åringen ymdykt. 

Fotball-legenden Edgar Davids var tilstede under konkurransen og gratulerte Anders etter seieren. Det husker ikke verdensmesteren mye av. 

- Det ble helt svart etter jeg vant. Jeg fikk ikke med meg helt hva han sa, tror jeg, forteller Anders og smiler.

Til neste år er det duket for et nytt VM. Da skal Azun gjøre sitt for å forsvare tittelen. 

Vil bli større enn snowboard I dag holder trikseren til i Lom. Der trener han omtrent seks dager i uken. 

- Jeg trener mye mer nå enn da jeg spilte fotball. Det blir flere timer hver dag.

Idretten er foreløpig mye større i utlandet enn den er i Norge. Det vil endre seg, tror freestyleren. 

- Heller ikke snowboard var stort i begynnelsen. Fotball freestyle ble på en måte en egen gren i 2003 og det kommer til å bli like stort som snowboard. Kanskje større også, spår han. 

- Tidkrevende og frustrerende Selv om han stortrives med idretten sin, innrømmer han at det også kan være slitsomt. Spesielt psykisk. 

- Det er veldig tidkrevende og frustrerende når man skal lære noe nytt og ikke får det til. Du trener og trener, men i to uker får du kanskje ikke til noe. Det går opp og ned, forklarer Anders. 

Men det som får ham til å fortsette, er mestringsfølelsen som kommer når det først sitter. 

- Når jeg har brukt et halvt år på å lære meg et triks, er det en stor mestringsfølelse jeg får når jeg klarer det.