Supporterbråket: Politiet nektet Fagermo å gå til sin egen bil. Nå kan det bli sak

NFF krever forklaringer fra Odd og Stabæk.

(Dagbladet): Norges Fotballforbund har bestemt at det skal innhentes forklaringer fra Stabæk og Odd etter opptrinnet søndag. Stabæk-supportere ventet rett ved spillerbussen til Odd etter kampen og skjelte ut trener Dag-Eilev Fagermo på det groveste.

Odd hadde nettopp slått Stabæk 2-1 på Nadderud Stadion. Sinnene sto i kok hos enkelte Stabæksupportere.

Til Dagbladet forteller Fagermo at han følte situasjonen som truende.

- Jeg ble nektet av politiet til å gå til bilen min, men ble i stedet beordret inn i spillerbussen. Politiet må ha vurdert situasjonen som alvorlig. Jeg skulle faktisk ikke kjøre med bussen. Jeg hadde egen bil, men jeg ble likevel med bussen et stykke. For sikkerhets skyld. Før jeg kunne gå til bilen, forteller Dag-Eilev Fagermo til Dagbladet.

Han forteller at det var en uvanlig dårlig stemning på tribunen under hele kampen.

- Jeg ble sjikanert, ikke bare av en hard gjeng. Men av omtrent alle Stabæk-supportere. De som ikke fikk med seg det kan gjerne se kampen på video en gang til, sier Fagermo.

Han tror det skyldes frustrasjon over tapet, og at sjansen til gullet røyk.

- De har vært bortskjemte med gode resultater. Supporterne burde heller bruke energien på eget lag, sier Fagermo.

Odd-treneren sier han følte seg truet i opptrinnet etter kampen, der hat-meldingene haglet fra Stabæk-supporterne.

- Det var en uakseptabel oppførsel av en gruppe supportere, kommenterer Fagermo.

Han sier at han er ferdig med saken.

FIKK SÅ ØRA FLAGRA. Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo (med ryggen til) får høre det av Stabæksupporterne etter kampen søndag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FIKK SÅ ØRA FLAGRA. Odd-trener Dag-Eiliv Fagermo (med ryggen til) får høre det av Stabæksupporterne etter kampen søndag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Daglig leder i Stabæk Fotball sier også at han er ferdig med saken.

Lars Hjorth oppfattet situasjonen annerledes enn Fagermo.

- Det har aldri vært en voldsepisode med Stabæk-supportere involvert etter en kamp. Og det ville ikke ha skjedd denne gang heller, sier Lars Hjorth til Dagbladet.

Stabæk-lederen mener Fagermo må ta noe av skylden for at det ble en episode ut av det.

Provoserer - Først vil jeg si at det er bra vi har trenertyper som Fagermo. Vi trenger slike som skaper temperatur. Men når det er sagt, så er Fagermo flink til å provosere. Og jeg mener han provoserte supporterne etter kampen. Han fikk beskjed om å gå inn i bussen av politiet, men han gjorde ikke det. Han tok ikke oppfordringen. Og det fyrte opp supporterne. De hadde tapt. Og det var å gni det inn, sier Hjorth.

Han mener at Fagermo bør tåle såpass.

- Dag-Eilev må tåle å ta litt juling, men språkbruken under episoden tar jeg fullstendig avstand fra. Likevel synes jeg at dette er storm i et vannglass, sier Hjorth.

Det er hevdet fra flere hold, sist av Vålerenga-trener Kjetil Rekdal i programmet Matchball på TV2 Zebra mandag kveld, at det eksisterer en liten «hard-core» gruppe av Stabækfans.

Dette sier Hjorth at han ikke kjenner til.

- Men det er muligens slik her også, som det er i Vålerenga. Det er 90 prosent bra folk, og kanskje ti prosent ikke så bra, sier Lars Hjorth.

- Fikk sikkerhetsvarsel Direktør i Odd, Einar Håndlykken var til stede under hele opptrinnet. Også han følte at situasjonen var opphetet og truende mot Odd-spillerne og treneren.

- Vi fikk et varsel av Stabæks sikkerhetssjef. At Stabæk-supporterne hadde stilt seg opp ganske nær bussen. Hadde de vært holdt 50 meter unna, ville ikke situasjonen blitt opplevet som truende. Men her er supporterne altfor tett på. Dette bør Stabæk avgjort gjøre noe med. Jeg oppfattet situasjonen som at den reelt sett kunne blitt voldelig, sier Håndlykken til Dagbladet.

PROVOSERT. Daglig leder Lars Hjorh i Stabæk Fotball mener at Dag-Eiliv Fagermo provoserte publikum underveis i kampen søndag. Her jubler Odd-treneren over 2-1 seieren.Bekkestua Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
PROVOSERT. Daglig leder Lars Hjorh i Stabæk Fotball mener at Dag-Eiliv Fagermo provoserte publikum underveis i kampen søndag. Her jubler Odd-treneren over 2-1 seieren.Bekkestua Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Han sier at både spillere og ansatte hadde med seg barn som opplevet opptrinnet på nært hold.

- Det er tøff språkbruk. Men det er vi jo vant til. Supportere elsker og hater under en fotballkamp, kommenterer Håndlykken.

Odd-direktøren sier han leverer en henvendelse til NFF og til Stabæk Fotball.

Mulig sak NFF ber om forklaring fra begge klubbene.

- Fotball skal være mye følelser. Enkelte ganger blir det dessverre litt for mye. Sikkerhetsaspektet er vesentlig for NFF. Og nå uttaler jeg meg bare på generelt grunnlag. Det skal innhentes forklaringer fra Stabæk og Odd. Så blir det opp til forbundetes uavhengige påtalenemd å avgjøre om det blir opprettet en sak, forteller kommunikasjonssjef Ynge Haavik i Norges Fotballforbund.

- Ingen sikkerhetsbrist Talsmann Bjørnar Posse Sandboe i Norsk Supporterallianse sto på barrikadene under opptrinnet og var svært aktiv. Han mener det hele var udramatisk.

- Det var ingen sikkerhetsbrist i situasjonen. Supporterne holdt seg på riktig side av gjerdet. Jeg ser på det som helt uproblematisk. Supportere føler alltid at det er en oss mot dem-. Vi er ikke der for å gjøre sofadomstolene glade, sier Posse Sandboe til Dagbladet.

Og han fortsetter:

- Stabæk-supporterne opplevde en urettferdig situasjon mot slutten av kampen. Reaksjonene i etterkant, rett etter at de følte seg krenket, er sånt man skal tåle. Men jeg kan skjønne at ikke alle er enige med meg der. NSA jobber med å bedre supporterkulturen for å unngå homofobi, rasisme og kjønssdiskriminering. Jeg mener at fotballsupporterne i Norge er langt fremme. Supporteralliansen ønsker ikke å detaljestyre noen. Gestikulering og drittslenging vil alltid forekomme på tribunen. Det kommer vel en dag, der publikum oppdager at dette var en fillesak helt ut av proporsjoner, sier Posse Sandboe.

 BEORDRET. Her blir Dag-Eiliv Fagermo beordret til å gå inn i spillerbussen, selv om han har privatbilen parkert like ved. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BEORDRET. Her blir Dag-Eiliv Fagermo beordret til å gå inn i spillerbussen, selv om han har privatbilen parkert like ved. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer