Supportere slakter Start-ledelsen, men direktøren fnyser av påstandene

- Vi hadde ikke noe valg.

KRITISKE: Start-supporterne bak fanzinet «Evig Lojal» er misfornøyde med Start-ledelsen. NB! Dagbladet er ikke kjent med at tilskuerne på dette bildet er blant dem.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISKE: Start-supporterne bak fanzinet «Evig Lojal» er misfornøyde med Start-ledelsen. NB! Dagbladet er ikke kjent med at tilskuerne på dette bildet er blant dem. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

• Start - Molde 0-3

SØR ARENA (Dagbladet): I forbindelse med 3-0-tapet for Molde, deler Start-fansen tilhørende grupperingen Gyldenløves en kraftig misnøye med sjefene på Sør Arena. I fanzinet «Evig lojal», som ble delt ut i pausen på kampen, ramses det opp flere grunner til at Start er «på vei mot avgrunnen». 

Supporterne bak magasinet mener klubben er i ferd med å spare seg til fant, ikke bare gjennom å kvitte seg med stjernespillere som Ernest Asante, Zlatko Tripic og Matthias Vilhjálmsson, men ved å blant annet selge seg ut av Sør Arena og ikke ansette en sportsdirektør.

«Faktum er at Start er tilbake der det hele begynte, nemlig som kommunens gjest og stedatter. Akkurat som på Kristiansand stadion. Det er, og var, fullstendig kalibalik i Start sine systemer. Og det kan ikke være tvil om at dette er en faktor som gjør seg utslag i lagets forferdelige sportslige resultater siden sommeren», heter det i magasinet som er ført i pennen av blant andre Andreas Nielsen.

Misfornøyde Supporterne mener ledelsen i en fotballklubb som for få år siden budsjetterte med over 100 millioner kroner ikke kan bestå av «tidligere kraft-selgere og ledere av breddeidrettsklubber i nærområdet». 

Overfor Dagbladet utdyper Nielsen kritikken slik:

- Det som har frustrert oss mest er mangelen på ledelseskultur. Det som vi skriver er det kanskje mange tenker. Vi vet at det er mange som har de samme tankene, men det er ikke alle som sier det. Den forrige utgaven vi ga ut var veldig positiv, mens denne er ganske farget av de siste månedene. Det er en brutal sannhet, men Start har en tendens til å legge fokuset over på ting som vi ikke ser. Start må for eksempel ha en sportsdirektør. Det er det ingen tvil om, sier Nielsen.

- Hvor bredt forankret er disse synspunktene blant Start-supporterne?

- Det skal jeg være forsiktig med å si, men vi treffer en gruppe som ønsker det samme som oss og som håper at det blir en ordentlig skittentøysvask. På et eller annet tidspunkt må vi se realiteten i øynene. Start er en stor fotballklubb. Det har vi vært siden vi rykket opp på 1950-tallet. Vi må lære at vi skal være det. For vi har nærmest vært i en konstant-krise siden 1996.

- Får mene hva de vil Konfrontert med kritikken, fnyser Start-direktør Even Brandsdal av påstandene. Han forteller at han forholder seg helt rolig til ytringene fra supporterne.

Grunnen til det forklarer han slik:

- Vi har gjort de valgene vi måtte gjøre i år. Hvis noen ikke har fått meg seg det, har de ikke fulgt med i timen. Vi har jobbet knallhardt for å unngå å gå konkurs. Vi har kuttet der vi kunne kutte. Så får folk mene hva de vil om det. Vi hadde ikke noe valg, sier Brandsdal.

FNYSER AV KRITIKKEN: Start-direktør Even Brandsdal mener klubbledelsen har gjort det eneste mulige.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FNYSER AV KRITIKKEN: Start-direktør Even Brandsdal mener klubbledelsen har gjort det eneste mulige. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

I februar ble det kjent at Start måtte kutte åtte millioner kroner i budsjettet for 2015. Og økonomien er fremdeles skral. 

- Ikke rigget for nedrykk Senest for to og en halv uke siden offentliggjorde Norges Fotballforbund at Start har kniven på strupen, ettersom de er én av to tippeligaklubber som befinner seg i rød sone.

Parallelt med at sørlandets fotballflaggskip nærmer seg slutten på en desperat kamp for å overleve i Tippeligaen, innrømmer Brandsdal at klubben ikke er rustet for et nedrykk.

- Vi er ikke rigget for et nedrykk slik vi er organisert i dag.

- Vil klubben tåle det?

- Klubben har levd i 110 år og skal forhåpentligvis leve i minst 110 år til. Man må bare justere seg i forhold til virkeligheten. Det må vi også gjøre. Heldigvis slipper vi å tenke på det nå. Vi får telle opp til slutt, sier Brandsdal, som selvfølgelig håper på en lykkelig slutt på marerittåret 2015.

- Da kan vi begynne å bygge klubb, samle oss og få fokus på andre ting enn økonomien og administrasjonen til Start. Det er jo fotball det skal være fokus på. Det er det vi lever av, sier Start-direktøren.