Supporterne fnyser av «Thai FC»

You'll never walk alone , lyder Liverpool-fansens verdensberømte hymne. Heretter skal den like berømte og erkeengelske klubben vandre sammen med den thailandske stat.

LIVERPOOL (Dagbladet): -  Den thai-gutten, hvorfor passer han ikke sine egne saker.

Les Scott - ihuga Liverpool-supporter - fnyser i ølskummet på puben Dodds ved hjemmebanen Anfield. Her er gleden over ferske millioner til å kjøpe nye fotballstjerner paret med stor skepsis til at det er en fotballgal og styrtrik statsminister i et land i Asia som legger 65 millioner pund på bordet, samt 25 millioner til spillerinnkjøp.

Et pengesirkus

Avtalen mellom Liverpool F C og den thailandske staten er ennå ikke hundre prosent ferdig. Men både analytikere og supportere føler seg sikre på at den blir noe av.

For supporterne Les, Kenny og Keith er thailandske penger en bekreftelser, på noe de innerst inne ikke liker. For de thailandske pengene er et bilde på at deres Liverpool i enda større grad enn før er et produkt som svømmer i et globalt kapitalmarked.

-  Dette er en investering i det internasjonale pengesirkuset, ikke i fotball, sier Kenny Campbell, og rister på hodet. Det er i det hele tatt noe merkelig i at klubben med hjerterøttene festet dypt i havnebyens arbeiderklasse, og med superlokal forankring, søker eiere som den thailandske staten.

-  Den underlige historien begynte for noen uker siden. Den fotballgale thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra gjorde det klart at han ville inn på eiersiden i Liverpool. Men statsministeren, som er en av Thailands rikeste etter å ha slått seg opp på IT-bølgen, skal ikke bruke sine egne penger. Det er statens tippemidler som skal brukes, noe som har skapt reaksjoner i Thailand fordi pressgrupper mener det oppfordrer til spill, et stadig større problem i Thailand.

-  Kjøper popularitet

-  Det er åpenbart hvorfor den thailandske statsministeren vil gjøre dette. Liverpool fotballklubb er enormt populær i Thailand, og ved å stå i spissen for et slikt oppkjøp er det klart at statsministeren kjøper seg popularitet, sier Rogwan Taylor, direktør ved Institutt for fotballindustri ved Universitetet i Liverpool.

Taylor trengte egentlig ikke si det:

-  Liverpool er et merkenavn, og med et godt merkenavn kan du gjøre mange ting. Thailand er et land på vei oppover, så vi trenger navn som kan hjelpe oss inn på den globale arena, sier statsministerens pressetalsmann, Jakrapob Penkair.

Men hva skal den thailandske regjeringen bruke merkenavnet til?

-  Det er nettopp det som er noe av problemet. Liverpool-navnet har en enorm verdi. Alt du setter Liverpool-logoen på, vil selge i et marked der folk er opptatt av fotball. Problemet er at vi ikke vet om kjøpet betyr at Liverpool skal brukes i Thailand, eller i hele Asia. Skal det brukes i forbindelse med statlige seremonier eller tilstelninger?, spør Taylor.

Redaktøren i supporterbladet Through the Rain and Wind, Steven Kelly, er blant de mest kritiske. Han skriver på lederplass at oppkjøpet ødelegger moralen i klubben.

«Vi burde distansert oss fra denne mannen (den thailandske statsministeren red. anm.) fra første dag. Hvis vi hadde hatt et gram av humanitet hadde vi sagt nei med en gang», skriver supporterbladet.

Også menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International kritiserer oppkjøpet.

-  Thailands omgang med menneskerettighetene har vært problematisk etter at regjeringen innledet en krig mot narkotika. Flere tusen mistenkte har blitt drept av politiet, sier en representant for Amnesty International til The Guardian.

Aksjer til Owen?

Men for Liverpool gir oppkjøpet penger i kassa, og hovedaksjonær David Moores vil heller ha thailandske penger, som han mener han lettere kan kontrollere, enn pengene til det lokale alternativet Steve Morgan. Moores er redd for at Morgan har ambisjoner om å bli hovedaksjonær. Men alle er enige om at nye penger må til.

Oppkjøpet kan være en avgjørende grunn til at Liverpool-stjernen Michael Owen har sagt ja til ett år til i klubben. Han vil gi klubben enda en sjanse til å vinne noe. I år ble Liverpool nummer fire i serien, og Owen krever at noe må gjøres for å minske forspranget til de tre store i engelsk fotball. Nå er manager Gérard Houllier sparket, og grunnen lagt for ei ny tid.

Owen og den andre store stjernespilleren Steven Gerrard skal være tilbudt en stor aksjeportefølje og plasser i styret når oppkjøpet er i orden.

SELGER SJELA: 30 prosent av Liverpool blir sannsynligvis solgt til den thailandske staten. Men hva skjer da med merkenavnet Liverpool har bygd opp gjennom mange år?