Supporterne kjøper makt

Norske fotballsupportere er lei av å få vite om økonomiske kriser i klubbene gjennom media. Nå vil de kjøpe seg innsyn og makt.

Bortimot alle norske fotballklubber er organisert med et aksjeselskap som eier spiller- og markedsrettighetene. Det er investorene som eier aksjer i ASA-et som sitter på pengesekken og har kontroll over klubbens økonomi.

- Problemet til supporterne er at vi ikke får innsyn i økonomien til klubbene våre. Man må eie aksjer i ASA for å få innsyn. Uten disse vet vi lite om hvordan det egentlig står til med økonomien, sier Richard Jansen i Norsk Supporterallianse til Dagbladet.

Alliansen er en samleorganisasjon for supporterklubbene til norske fotballlag. I helga hadde de seminar med mer enn 80 representanter fra supporterklubber i Norge, Sverige og Danmark. Ett av temaene var ønsket om mer kontroll i klubbene.

Passe på klubben

Jansen frykter utviklingen i norsk fotball, der en investor har mer og mer av den økonomiske kontrollen i klubben. Som et medlem i klubben har man én stemme på generalforsamlingen. Men i ASA er det størrelsen på aksjeposten som gir makt.

- Makta ligger i pengene og dermed i ASA-ene. Vi vil kjøpe oss innsyn slik at vi vet hva som skjer med økonomien til klubbene våre. Det er ikke gitt at ASA og klubb har sammenfallende interesser. Derfor må vi følge nøye med, sier Richard Jansen.

Jakter på aksjer

I fjor høst var det krisestemning i flere norske klubber. Vålerenga ble reddet av sin investor John Fredriksen i siste stund, da han tok med seg gjelda ut av klubben. Supporterne visste lite om problemene før de leste om dem i media. Hadde de eid aksjer, ville de hatt innsyn underveis i prosessen.

- Vi trenger ikke mer enn 500- 1000 kroner per klubb og har allerede kjøpt opp aksjer i Fredrikstad og Stabæk. Men i de fleste andre klubbene er det ingen aksjer på markedet, sier Jansen.

Han håper også at fansens aksjekjøp kan virke disiplinerende og forhindre pengebruk over evne.

INNSYN: Norske fotballsupportere - her Stabæks - krever innsyn i klubbenes økonomiske situasjon. Derfor skal Norsk Supporterallianse kjøpe seg aksjer i klubbene. Foreløpig har det skjedd i Stabæk og Fredrikstad.