Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svensk fotball:

Supporterne tok på seg niqab for å lure seg unna nytt forbud: - Takk for smutthullet

Får ikke gå i finlandshetter. Da kom de på smutthullet i regelverket.

«TAKK YGEMAN»: AIK-supporterne takket innenriksminister Anders Ygeman sarkastisk - og kledde seg i niqab. FOTO: Orre Pontus / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
«TAKK YGEMAN»: AIK-supporterne takket innenriksminister Anders Ygeman sarkastisk - og kledde seg i niqab. FOTO: Orre Pontus / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I fjor høst kom det et forslag om forbud fra den svenske innenriksministeren Anders Ygeman og den svenske regjeringa.

Dette forbudet gikk ut på at det ikke lenger skulle være lov å skjule ansiktet sitt bak finlandshetter og liknende på idrettsarrangementer. Et såkalt «generelt tildekkingsforbud».

Ifølge svenske DN stemte Riksdagen «ja» til lovforslaget i januar, noe som innebar at det fra 1. mars i år ikke var lov til å dekke til ansiktet sitt.

Og da den svenske serien ble sparket i gang i helga, hadde de alternative supporterne i AIK klart å komme seg rundt det ferske forbudet.

Brudd kan straffes med fengsel

For flere av AIK-tilhengerne under banneret «TAKK YGEMAN» hadde kledd seg i det religiøse plagget niqab - et hodeplagg som dekker hele ansiktet.

Banneret var en sarkastisk takk til innenriksminister Ygeman, som i lovforslaget sa at vold og ordensforstyrrelser er et problem på fotballkamper.

- Et antall bråkmakere skal ikke få forstyrre gleden i sporten. Den som begår et brudd på tribunen skal enklere kunne identifiseres og stilles for retten, sa Ygeman i lovforslaget.

Nå er altså loven trådt i kraft, der det også står følgende:

«Forbudet gjelder ikke den som dekker ansiktet av religiøse grunner, i tjenesten eller for gjennomføring av arrangement. (...) En overtredelse kan føre til bøter eller fengsel i maks seks måneder».

Dermed hadde altså AIK-supporterne sneket seg rundt Ygeman og den svenske regjeringas helt ferske lov - uten å kunne bli tatt for det.

- FESTLIG: Sveriges innenriksminister, Anders Ygeman (til høyre) synes AIK-erne har humor, som lurte seg unna det ferske tildekkingsforbudet. Her fra Meråker i fjor høst med daværende justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
- FESTLIG: Sveriges innenriksminister, Anders Ygeman (til høyre) synes AIK-erne har humor, som lurte seg unna det ferske tildekkingsforbudet. Her fra Meråker i fjor høst med daværende justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- AIK-erne har humor

AIK-ultrasene hadde ifølge den svenske avisa Aftonbladet også et annet banner, der de takket Ygeman for smutthullet.

«AIKs ultras mener godt, nå dekker vi oss til av religiøse grunner. Frihet for ultras er målet, takk Ygeman for smutthullet».

Aftonbladet har snakket med den svenske innenriksministeren, som bare ler av hendelsen.

- Ærlig talt, så synes jeg banneret var ganske festlig. Det tyder vel på at AIK-erne har litt humor, sier Ygeman til avisa.

Likevel mener han det er et problem at folk maskerer seg når de går på fotballkamp.

- Men jeg tror ikke vi kommer til å få se noen «niqabtrend», sier Ygeman til avisa, og mener helgas hendelse var et engangstilfelle.

AIK var et av de svenske lagene som fikk åpne serien med hjemmekamp i år. De gule og svarte tok i mot Häcken på Friends Arena på søndag, foran 26 812 tilskuere. Kampen endte målløst mellom de to lagene.