Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Supporterne tok så av at det ble registrert et jordskjelv i feiringa

Barcelonas 6-1-scoring skapte vibrasjoner som seismolog ikke har sett maken til.

GOD STEMNING: Lionel Messi feirer med fansen på Camp Nou. Foto: Bagu Blanco/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
GOD STEMNING: Lionel Messi feirer med fansen på Camp Nou. Foto: Bagu Blanco/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Eksperter og fans verden over tok helt av da Barcelona-innbytter Sergio Roberto stakk fram foten og sendte ballen i mål fem minutter på overtid. Scoringen ga Barca 6-1 og 6-5 sammenlagt mot PSG. Et av tidenes fotball-comeback var et faktum.

TV-bildene ga deg et inntrykk av hvordan stemningen var på Camp Nou, med 96 000 tilskuere i sving. Og det viser seg at feiringa førte til et lite jordskjelv på stadion(!).

For bare rundt 500 meter fra stadion ligger Jaume Almera Institute of Earth Sciences (ICTJA-CSIC), som registrerte bevegelser flere ganger i løpet av kvelden. Vibrasjonene som genereres av tilskuermengden blir overført som seismiske bølger. Og det var på 6-1-scoringen at det tok helt av.

Bevegelsene ble målt til én på Richters skala. Et jordskjelv på denne størrelsen er kjent som et minijordskjelv. Tilskuerne på stadion la nok ikke merke til det selv, men det blir tydelig registrert på seismografer.

TOK HELT AV: Her ser du målingene fra apparatet. Det er tydelig at vibrasjonenene var på sitt høyeste ved 6-1-scoringen. Foto: ICTJA CSIC
TOK HELT AV: Her ser du målingene fra apparatet. Det er tydelig at vibrasjonenene var på sitt høyeste ved 6-1-scoringen. Foto: ICTJA CSIC Vis mer

- Mot slutten av kampen forandret alt seg, sier seismolog Jordi Diaz ifølge spanske Marca og El Mundo.

Aldri tidligere har det blitt registrert slike målinger i løpet av de fem årene apparatet har vært i drift. Det har også blitt brukt under konserter på Camp Nou.

- Det som skjedde på den sjette scoringen er det største jordskjelvet av denne typen som er blitt registrert av ICTJA-CSIC, sier han.

6-1: Målet som sørget for at alle gikk bananas. Video: Viasat

ICTJA-CSIC plukket også opp bevegelser på de øvrige scoringene i kampen, men det kunne ikke måle seg med scoringen som sendte Barcelona videre. Den andre og tredje scoringen førte til litt mer bevegelser enn normalt, men da PSGs Edinson Cavani reduserte, var det nok få som trodde at Barcelona - som trengte tre scoringer til - ville ta seg videre.

Men dette var kvelden for tro og mirakler. I løpet av sju minutter scoret det katalanske stjernegalleriet de tre nødvendige målene. Det er kanskje ikke så rart at folk på stadion sang og feiret seieren 30 minutter etter kampen, som Marca skriver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!