Supporterne vil stanse musikken

En av fanesakene til norske fotballsupportere denne sesongen er å få stanset musikken som spilles under fotballkampene.

Medlemmene i Norsk Supporterallianse (NSA) mener at musikken som dundrer ut over høyttalerne på norske fotballarenaer ved scoringer og annet stopp i spillet, i øyeblikket er fotballens største fiende.

Det er konklusjonen etter NSAs seminar i Oslo forrige helg, hvor 27 supporterklubber fra Alta i nord til Mandalskameratene i sør var representert.

- Dette vil bli ett av de viktigste punktene våre i år. Klubbene må gjerne spille musikk før kampstart og i pausen. Men under selve kampen får de kutte det ut. Da vil vi ha fotball. Og bare det, sier NSA-talsmann Richard Jansen til Dagbladet.

NSA har registrert at bruken av musikk har økt de siste åra, og føler derfor at det nå er på tide å si ifra.

- Ødelegger

De fleste Tippeliga-lagene Dagbladet har snakket med bekrefter at de planlegger å spille musikk og jingler etter scoringer denne sesongen. Argumentet som går igjen er at de mener det er stemningsgivende.

- Vi er helt uenige. Det er ikke stemningsgivende. Det hjelper sikkert dem på hovedtribunen å klappe i takt, men det er ødeleggende for det supporterklubbene driver med. Ved scoringer vil vi synge og hylle laget vårt, ikke stå stille og klappe til «We will rock you», sier Richard Jansen.

Cheerleader

Stabæk-supporteren mener musikkavspillingen også er med på å undergrave supporterklubbene.

- Når klubben spiller musikk etter en scoring av hjemmelaget, sier de egentlig at deres egne supportere ikke klarer å lage liv, så de er nødt til å spille musikk i stedet. Klubbene må ikke glemme at vi ikke bare er betalende kunder, men også en del av det produktet de selger.

Supporteralliansen føler også at speakertjenesten på stadig flere arenaer er blitt mer sjåvinistisk, mindre nøytral og mer kommersialisert.

- Når speakeren nærmest opptrer som cheerleader, ber man om konfrontasjoner, mener Richard Jansen.

LSK best

- Speakeren skal drive rein informasjonstjeneste. Ikke noe annet. På en arena i fjor opplevde vi attpåtil å høre speakeren si: «Denne corneren er sponset av...» Da er vi på gale veier.

For sist sesong har supporteralliansen kåret LSK til den beste arrangøren - fulgt av Molde og RBK.

- De tar supporterne på alvor, og de har et profesjonelt og vennlig vaktkorps. Molde toppet lista vår for to år siden, men faller ned en plass på grunn av musikken.

Jumboplassen går til Viking - med Sogndal og Bodø/Glimt som de to nærmeste i verstingklassen.

Supporteralliansen retter også kritikk mot NFF på flere punkter:

- De burde sanksjonert mot klubber som spiller musikk under selve kampen. Og de bør gå vekk fra å legge kamper til mandager. Folk flest har jobb, og da blir det som oftest umulig for bortesupporterne å reise på kamp. Av samme grunn bør seinkampene på søndager kuttes ut. Dette er veldig upopulære tidspunkter for supporterklubbene, mener Richard Jansen.

SAMMEN MOT MUSIKK: Norsk Supporterallianse (NSA) hadde seminar i Oslo forrige helg. Der kom de fram til at stans av musikk under fotballkampene er et av de viktigste punktene de vil jobbe for i år.<br> Foto: NSA