Pyro-bråket

Supportersjef: - Der har de svikta

Kanari-sjefen etterlyser et møte mellom supporterne og Norges Fotballforbund rundt bruk av pyro på norske arenaer, og mener at en avtale burde vært ferdigstilt under coronaperioden.

OMDISKUTERT: Foreløpig er pyro ulovlig på norske arenaer. Foto: Christoffer Andersen / NTB
OMDISKUTERT: Foreløpig er pyro ulovlig på norske arenaer. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer
Publisert

Det skapte reaksjoner da det ble kjent at Lillestrøm hadde fått 85 000 kroner i bot grunnet bruk av pyro på tribunen. En av dem som gikk hardt ut og reagerte på boten var markedssjef i Vålerenga, Mehran Amundsen-Ansari.

Han gikk ut på Twitter og erklærte sin støtte til erkerivalen i saken.

Supportersjef i Kanarifansen (Lillestrøms supporterklubb) Tony Johansen sier til Dagbladet at de ikke ble overrasket da boten kom i postkassa på Åråsen.

- Vi var ikke overrasket over at den kom. Det er standard NFF å sende ut bøter når det skjer sånne ting, men vi hadde jo håpet at vi hadde kommet lenger i pyro-debatten.

Han formidler videre at de hadde en anelse om at det ville komme en straff da de gjennomførte pyro-tenningen, men mener at det har vært rom for å få til en avtale gjennom hele coronaperioden.

- Der har de svikta, konstaterer han.

Lillestrøm opplyste på sin hjemmeside onsdag at de anker boten.

Etterlyser samtaler

Johansen mener NFF kan gjøre mer for å finne en løsning.

- Som jeg har forstått det, så skylder NFF på DSB, og de kommer ikke på banen. Det som hadde gjort det enklere var hvis NFF gikk supporterne i møte og utarbeidet et forslag som alle kunne enes om og tatt videre. På den måten slipper man at NFF står i midten av dette, sier han.

BLUSS: Etter at Vålerenga-supportere fyrer nødbluss og kaster det på banen, må dommeren i lokaloppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm avbryte kampen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber med å ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet. De skal være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, og skal sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering.

- Målet har alltid vært at det skal bli lovlig slik at man kan gjøre det under trygge rammer på tribunen. Da slipper man å smugle det inn og det kan organiseres bedre på tribunen enn det er mulig i dag, sier Johansen.

- Nytt regelverk

Gro Tvedt Anderssen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Fotballforbund, skriver til Dagbladet at NTF og supporterne har vi utformet et nytt regelverk der klubbenes bruk av pyroteknikk skal godkjennes av lokalt brann og redning, samt politi.

- Foreligger ikke slik godkjennelse er det dessverre brudd på bestemmelsene. Vi er enig i at pyrobruk er en stemningsskaper på stadion innenfor trygge og sikre rammer.

- DSB har hatt ute en høring til ny forskrift der vi i juni spilte inn at vi ønsker at denne utformes slik at klubbenes kompetanse og bevisste holdning til sikkerhet anerkjennes og gir mulighet til å benytte pyroteknikk som stemningsskaper, skriver Anderssen videre.

NFF vil sammen med NTF samle klubbene og diskutere dagens utfordringer.

- Vi håper at våre innspill blir lyttet til og at et nytt regelverk ikke er langt unna. Slik regelverket er utformet nå er dette et svært krevende område der NFF ikke er fagmyndighet og må lene oss på myndighetene i forhold til hva som er trygg og riktig bruk.

Vil fortsette

Supportersjefen tør ikke gjette når det eventuelt vil bli lovlig med pyro på norske tribuner, men tror NFF vil kunne løse saken hvis de virkelig ønsket det.

- Jeg tror ikke det er noe problem å komme til enighet med NFF hvis de går inn for en løsning. Denne debatten har jo vart i mange år, og jeg tror ikke den blir noe mindre aktiv.

STEMNING: Kanari-fansen gir full gass på tribunen. Foto: Christoffer Andersen / NTB
STEMNING: Kanari-fansen gir full gass på tribunen. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer

Johansen legger til at pyro er en bidragsrytter til stemninga på norske stadioner.

- Vil det komme mer pyro på tribunen fra dere denne sesongen?

- Jeg blir ikke overrasket om det kommer mer, i hvert fall ikke fra de store klubbene, avslutter Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer