Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Surrealistisk! Helt sykt! Jeg har ikke ord!

Perrys U21-gutter klare for EM-sluttspill etter målfest.

JUBELGENERASJONEN: Norges U21-landslag tok seg til det første sluttspillet på 14 år etter en fantastisk kamp mot franske storfavoritter.Foto: REUTERS/Erlend Aas/NTB Scanpix
JUBELGENERASJONEN: Norges U21-landslag tok seg til det første sluttspillet på 14 år etter en fantastisk kamp mot franske storfavoritter.Foto: REUTERS/Erlend Aas/NTB Scanpix Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Norge U21 - Frankrike U21 5-3 , sammenlagt 5-4.

Norges U21-landslag er klare for EM-sluttspillet i Israel til sommeren etter å ha slått Frankrike sammenlagt over to playoffkamper.

- Surrealistisk! Helt sykt! Jeg har ikke ord!, er landslagstrener Per Joar Hansens umiddelbare reaksjon til TV 2.

De helblå franske talentene hadde sluppet inn to mål i løpet av åtte gruppespillkamper - begge i den siste kampen etter at gruppa var avgjort. I den første playoffkampen mot Norge i Le Havre holdt de også nullen og vant 1-0.

SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SURREALISTISK: Landslagstrener Per Joar Hansen trodde knapt sine egne øyne da spillerne hans tidvis valset over Frankrike på Marienlyst. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Jeg måtte dobbeltsjekke (resultatet) på tavla, og det stemmer fortsatt. Vi spiller en fotball jeg ikke trodde var mulig vi skulle få til, og vi leder 3-0 etter 25 minutter. Altså: Det sier seg selv. Selv om de scorer, fortsetter vi å spille og vi setter to til, så blir det mer enn spennende på slutten. Vi var slitne, vi gikk på knærne. Jeg har ikke ord. Det er fantastisk, sier en lettere sjokkert og rørt «Perry».

- Det var ikke langt unna at jeg måtte klype meg i armen for å sjekke om jeg fortsatt sto ved siden av en benk i Drammen, men det var faktisk en realitet, fortsetter han.

I surt og kaldt høstregn på Marienlyst var det imidlertid bråslutt på den franske leken med motstanderne. Norge inviterte til målfest, og så ut til å knuse de franske gutta da det sto 5-1 like før slutt.

Frankrike kom skummelt nær med to seine scoringer, men Norge holdt unna og sikret EM-billettene. Midtstopper Thomas Rogne bedyrer at han som måtte være av nervøsistet først og fremst gjaldt dem foran TV-skjermen hjemme i Lommedalen:

NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
NORSK ÅPNING: Harmeet Singh gir Norge 1-0 på straffe etter drøyt 12 spilte minutter. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

- De la litt trykk på oss på slutten og scoret to lette mål på oss, men jeg var mer nervøs for fatter'n hjemme som har et dårlig hjerte, så jeg håper han lever fortsatt, sier Celtic-spilleren til TV 2.

God start Norge startet forrykende på Marienlyst stadion, og det var ikke spilt fire minutter før Harmeet Singh kom til innlegg fra dødlinja til venstre i feltet.  Marcus Pedersen kom skliende inn sammen med en forsvarer ved bakerste stolpe. Alt stemte bortsett fra treffpunktet på ballen, som ble liggende igjen bak Pedersen.

Etter fem og et halvt minutt fikk Pedersen på nytt sjansen, men denne gangen bommet han regelrett på ballen, men fikk sendt den videre til Vegar Eggen Hedenstad, som skjøt i stolpen.

Frankrike var akkurat i ferd med å komme inn i kampen da Norge fikk straffespark etter drøye 11 minutter. En opplagt Jo Inge Berget ble lagt i bakken, og Harmeet Singh scoret via armene til keeper Ali Ahamada.

I 19. minutt økte Håvard Nielsen til 2-0 etter praktfullt forarbeid av Anders Konradsen og Jo Inge Berget, som serverte Nielsen ballen perfekt i feltet.

SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
SJOKKSTART: Det var spilt så vidt over 26 minutter da Thomas Rogne (i midten) gjorde 3-0 til Norge på Marienlyst. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

Sju minutter seinere skaffet Berget norsk frispark på høyrekanten. Hedenstad skrudde det inn bak det franske forsvaret, og ved bakerste stolpe kom Thomas Rogne og stanget ballen i mål.

- Det var rart, selvfølgelig. Alt fungerte. Vi fikk tre raske scoringer, og alt fløt. Da var det superartig å spille, sier Nielsen til TV 2.

Rask redusering Frankrike slo tilbake nesten direkte etter det tredje norske målet, og Josuha Guilavogui plasserte ballen forbi Ørjan Håskjold Nyland i det norske målet.

Det siste kvarterer før pause var sjansefattig. Norge fikk store rom og muligheter til raske angrep, men det så ut som den første halvtimen hadde tæret på kreftene, og de offensive initiativene kom ikke like tett.

Frankrike fikk styre spillet i starten av andre omgang, og etter sju minutter var Alexandre Lacazette helt gjennom det norske forsvaret, men Håskjold reddet Norge med en glimrende beinparade.

Det så egentlig litt skummelt ut med patriotiske norske øyne, da Les Bleus spilte våre menn dypere og dypere i banen. Da kom kontringen. Tre norske spillere i stort tempo over hele banen, men en litt upresis ball Håvard Nordtveit så ut til å ødelegge sjansen. Men den suspenderte a-landslagsspilleren var klok nok til ikke å skyte fra vanskelig posisjon. I stedet satte han opp Anders Konradsen, som enkelt kunne plassere inn 4-1-målet.

Perle fra Berget Før andre omgang var halvspilt, gikk Norge opp i 5-1. Jo Inge Berget, som var involvert i alle tre mål i første omgang, fikk ballen rett i beina på 30 meters hold etter at Frankrikes keeper Ahamada hadde rotet seg bort i en kamp om ballen med utespillere fra begge lag ute ved 16-metersstreken.

Berget tittet opp, så et åpent mål, og løftet ballen i elegant bue over både keeper og forsvarere og i det gapende nettet.

- Vi hadde troen hele tiden. Vi kom inn i pausen der nede (i Le Havre) og tenkte: «fy faen, disse kan vi slå», så kom vi hit til Marienlyst og leder 3-0 etter 25 minutter. Vi pisser på Frankrike, og fy faen, det er deilig, sier Berget til TV 2.

Revansj Med sju minutter igjen å spille, scoret Frankrike det som liknet et trøstemål signert Alexandre Lacazette.

Like etter ble målsscoreren utvist for å skalle til Harmeet Singh. Men Frankrike med ti mann hadde ikke planer om å gi seg, og tre og et halvt minutt før full tid reduserte Antoine Griezmann til 5-3.

Til tross for et visst trykk mot det norske målet, kom ikke 5-4-målet som ville sendt Frankrike til EM på bekostning av Norge.

Dermed er Norge klare for U21-sluttspill for første gang siden laget som tok bronse i 1998.

- Det er en fantastisk gjeng med fotballspillere vi har fått fram. Det snakkes om det store utland, og hvor gode de andre landene er. Dette er et fransk lag som i utgangspunktet skal være blant Europas beste, og her kommer det gutter fra Ulsteinvik, Vardø, Bodø og Hamar, og hvor de kommer fra alle sammen, og rett og slett knuser dem, sier landslagstrener Hansen.

- Jeg orker ikke tenke på Israel 2013 nå, men vi skal dit, og for et løft for norsk fotball! Det er en revansje, og det viser at den modellen vi har i Norge fungerer jævlig bra. Vi trenger ikke noen akademier vi sender sjuåringene våre til for å bli gode fotballspillere, avslutter han før han blir dratt med inn i jubelen i hjemmegarderoben av kaptein Stefan Strandberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media