Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Surt for Nymark å få VM-gullet mange år for sent

Etter at russer ble tatt for doping.

IKKE GLAD: Trond Nymark blir etter alt å dømme verdensmester, men det skjer over fem år etter at han gjorde seg fortjent til tittelen. Det liker han ikke.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
IKKE GLAD: Trond Nymark blir etter alt å dømme verdensmester, men det skjer over fem år etter at han gjorde seg fortjent til tittelen. Det liker han ikke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Trond Nymark blir etter alt å dømme verdensmester, men det skjer over fem år etter at han gjorde seg fortjent til tittelen. Det liker han ikke.

- Det er klart det er litt surt å få denne anerkjennelsen så lenge etterpå, men det er bedre at de rydder opp, og at det skjer noe nå, enn at det ikke skulle skjedd noe i det hele tatt, sier kappgjengeren fra Bergen til NTB.

Sergej Kirdjapkin var den eneste som slo ham i VM i Berlin i 2009, og russerens resultater i den perioden strykes etter at han er avslørt for doping.

Nymark har konkurrert mot dopere i hele sin karriere, og skulle sannsynligvis også vært VM-vinner så langt tilbake som i 2005, for de tre som var foran ham på resultatlisten etter 50-kilometeren i Helsingfors er alle dopingtatt. Det får trolig ingen konsekvenser på grunn av foreldelsesfristen som til 1. januar i år var på åtte år.

- Vi i friidrettsforbundet kommer til å henvende oss til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og til Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) om denne saken. Vi regner iallfall med at IOK har prøvene fra Beijing-OL i 2008 liggende, sier Svein Arne Hansen til NTB.

I 2008 ble det OL-sølv til Kjersti Tysse Plätzer på 20-kilometeren. Hun hadde bare Olga Kaniskina foran seg på resultatlisten, og Kaniskina er av de fem dopingtatte russerne.

Fortrengte dopingryktene - De sterke dopingryktene tenkte jeg ikke på i det hele tatt. Jeg valgte å konsentrere meg om det jeg kunne gjøre noe med, nemlig meg selv, sier Trond Nymark til NTB.

Han forteller at han helt bevisst valgte å avstå fra å kommentere ryktene om doping, for han ville ikke la seg forstyrre av eventuelle dopingmisbrukere.

- Jeg trodde fullt og fast på at jeg kunne bli best på ærlig vis, og jeg har i karrieren min slått alle dem som nå er tatt for doping, sier milslukeren.

- Jeg valgte å ikke gi dopingmisbrukerne, og dem det gikk rykter om, noen oppmerksomhet, for jeg ville ikke gi dem fordelen de da kunne få mentalt. Hadde jeg tenkt mye på det, kunne det gått ut over motivasjonen min, forteller han.

Nå kommer han høyst sannsynlig til å få et VM-gull i posten. Det er for prestasjonen i Berlins hovedgate i 2009, og det er ikke første gangen han opplever det.

- Etter verdenscupfinalen i 2009 fikk jeg en medalje sendt med post en god stund etter at vi hadde konkurrert på grunn av en positiv dopingprøve, forteller Nymark.

Spent Han håper virkelig at IAAF og antidopingmyndighetene virkelig rydder opp nå, når sjansen er der.

- Det skal bli veldig spennende å se hvordan de går fram, om det også gis økonomisk kompensasjon i etterkant av disse avsløringene. Jeg har et håp om at det ikke blir gjort som i sykkelsporten, der de ryddet opp i resultatlistene, men valgte ikke å gjøre noe med spørsmålet om kompensasjon, sier Trond Nymark, etter all sannsynligvis Norges ferskeste verdensmester i friidrett.

Norges Friidrettsforbund vil jobbe for sine utøvere, i første rekke for Trond Nymark og Kjersti Tysse Plätzer. Det var et møte i forbundet onsdag, der også idrettsforbundet var representert, og der var det enighet om å gå videre på så bred front som mulig.

- Vi kommer til å samarbeide med andre involverte nasjoner, men til sjuende og sist er det opp til IAAF og IOK om de ønsker å gå videre med denne saken, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Om det kan bli aktuelt å omfordele mesterskaps- og OL-medaljer også før 2009 kan han ikke si noe om nå.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media