Surt OL for «Söta bror»

På vei mot et av sine dårligste OL.

Svenskene lengter etter sitt første gull i Beijing. «Söta bror» er på vei mot et av sine dårligste OL noensinne.

Både Norges og Danmarks nasjonalsanger er blitt spilt under OL, mens tre sølv er alt Sverige har hatt å glede seg over så langt.

Seoul-OL i 1988 er eneste gang Sverige har mislyktes i å ta OL-gull de siste 100 årene. Det samme skjedde i Aten i 1896. Bare to ganger har svenske utøvere tatt mindre enn fire medaljer (1896 og 1900).

I Sydney ble det tolv medaljer (4-5-3), mens det ble redusert til sju i Aten (4-2-1). Siden 2004 har Sveriges olympiske komité (SOK) satset 140 millioner kroner på Beijing-OL. Målet er åtte medaljer, men det ser vanskelig ut før avslutningsdagene.- Vi har flere dager igjen, og akkurat som i Aten har vi mange plasseringer mellom fjerde- og tiendeplass. Det er bra plasseringer det handler om, sier Peter Reinebo i SOK til TT.

Skuffelser

Så langt har OL nærmest vært en fiasko. Medaljehåp som Susanna Kallur, Therese Alshammar og Stefan Holm har ikke levert varene.

Troppen har også hatt sine skandaler. Flere svømmere ble sendt hjem fra tennisfinalen etter å ha drukket øl i offisielt OL-tøy. Ara Abrahamians oppførsel under medaljeseremonien førte til at bryteren ble fradømt sin bronse. Syklistene Emma Johansson og Gustav Larsson og tennisduoen Thomas Johansson og Simon Aspelin har vært nærmest gulljubel, men måtte ta til takke med sølv.

En sjanse

BLE TURIST: Susanna Kallur tar her bilder under Stefan Holms høydehopp-konkurranse. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
BLE TURIST: Susanna Kallur tar her bilder under Stefan Holms høydehopp-konkurranse. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Vis mer

Trolig gjenstår bare en svensk gullsjanse før den olympiske ilden slukkes søndag. Seilerne Fredrik Lööf og Anders Ekström leder Star-klassen før torsdagens medaljeseilas.

Ekstra surt var det kanskje å se svenskfødte Sara Nordenstam svømme inn til en sensasjonell bronse for Norge på 200 meter bryst.

«Det kunne ha vært Sveriges første svømmemedalje i OL. Men i stedet var det Norges annen,» skrev nyhetsbyrået TT.

(NTB)

Surt OL for «Söta bror»
REV: Stefan Holm, kvalifiserte seg for finalen, men var ikke fornøyd med lista. - Endene på lista var ikke parallelle. Den ene er rett, mens den andre heller litt, sa svensken.