Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Suspenderte Pethukov dukket opp på utøvernes antidoping-møte i Lahti: - Han sa han var uskyldig

Tung russisk dag i Lahti.

HAR DET VONDT: Aleksej Pethukov la fram saken sin for IOC-president Thomas Bach og FIS-president Gian Franco Kasper i dag. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
HAR DET VONDT: Aleksej Pethukov la fram saken sin for IOC-president Thomas Bach og FIS-president Gian Franco Kasper i dag. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Aleksej Pethukov er en av seks russiske utøvere som er suspendert fra langrennskonkurranser av det internasjonale skiforbundet, FIS.

De seks er utestengt fordi de er navngitt i McLaren-rapporten som avdekket russisk statsdoping under OL i Sotsji i 2014.

I forkant av VM anket Pethukov og de andre suspensjonen til idrettens voldgiftsrett, CAS, og ville ha startplass i Lahti.

Den anken ble forkastet av CAS i går.

Møtte OL-presidenten

Pethukov hadde likevel tatt turen til VM-byen i dag. Han ville fortelle FIS-toppene Sarah Lewis og Gian Franco Kasper at han var uskyldig.

På et varslet møte mellom FIS og utøverne om dopingsakene som ryster sporten om dagen, stilte Pethukov opp sammen med lagkameraten Nikita Kriukov. Pethukov fikk ordet på det lukkede møtet og snakket sin sak.

På det møtet var også OL-president Thomas Bach. Overfor den mektige IOC-sjefen fikk russeren sagt hva han mente om suspensjonen av seg selv, men Bach kom ikke med noen trøstende ord av den grunn.

- Ingenting, for dette er nå i IOCs hender. Det er de som er ansvarlige for de olympiske lekene. Nå er disse sakene i hendene til FIS, og de har suspendert ham midlertidig. CAS har opprettholdt denne suspensjonen, og dette er nå en pågående sak for FIS, og av disse to grunnene kan jeg ikke kommentere dette på noen måte, sier Bach til Dagbladet etter møtet.

- Vi reanalyserer de russiske prøvene fra Sotsji, men også for Vancouver, og når vi har analysene derfra, sammen med de rettsmedisinske analysene som viser om det har vært noen form for manipulasjon, så vil vi være i en posisjon der vi kan sanksjonere, forteller OL-sjefen om den videre gangen i saken.

Sier han er uskyldig

Niklas Dyrhaug og Mari Eide var Norges representanter på møtet med idrettstoppene.

Dyrhaug forteller om en russisk utøver som er dypt fortvilet over situasjonen han er i.

- Det er klart, han snakker sin sak og sier han er uskyldig. Det er jo tungt for ham å være suspendert fra mesterskapet. Det er vanskelig for meg å si så mye om saken hans, men han kom nå med sine tanker til ledelsen han også, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- Fikk han lagt fram saken sin?

- Ja, han fikk lagt fram saken sin. Han ble lyttet til han. Jeg tror han også syns det var godt å få diskutert saken sin.

Kan utestenges fra OL også

Etter møtet tok det lang tid før Pethukov kom ut til de ventende pressefolkene. Når han først kom, var det tydelig at han hadde hatt en følelsesmessig tung dag i Lahti.

Men utestengelsen hans er det ingen som gjør noe med. Pethukov må finne seg i å vente på å få konkurrere i skisporet igjen.

På toppen av det står russerne i fare for å kollektivt utestenges fra vinter-OL i Pyeongchang om IOC bestemmer seg for å kaste dem ut etter McLaren-avsløringene.

- Nå er vi akkurat i ferd med å samle bevis og å se på McLaren-rapporten. Det er to kommisjoner som arbeider med dette, og så får vi se hvem som har ansvaret her. Når det er etablert, blir det sanksjoner. Men vi vil alltid følge rettsprinsippene og menneskerettighetene, sier Thomas Bach til Dagbladet om saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media