Suveren Bjørgen knuste alle på VM-sprinten

Hennes niende VM-gull. Caspersen Falla tok bronse.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen sikret Norges første VM-gull i Val di Fiemme på den klassiske sprinten.

- Dette er utrolig. Jeg trodde sprinten skulle bli vanskelig for meg. Jeg lurte på formen, men i dag er jeg bare glad. Skiene var perfekte, smørerne har gjort en god jobb, sier Bjørgen i vinnerintervjuet til FIS.

På overlegent vis vant hun finalen foran svenske Ida Ingemarsdotter.

- Hun er helt suveren, ropte NRK-kommentator Jann Post.

Dette var Bjørgens niende VM-gull.

-  Jeg må si at jeg har vært litt betenkt de siste dagene, jeg var spent på formen. Jeg fikk kanonski til finalen, det var artig, og jeg var heldig. Jeg hadde en litt billig reise i starten. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare det. Nå kan jeg senke skuldrene. Det er litt enklere når jeg har fått en god start i VM, sier Bjørgen til NRK.

Maiken Caspersen Falla tok bronse.

Det ble satt spørsmålstegn rundt formen til Marit Bjørgen etter at hun trakk seg fra rennet i Davos søndag - og hun gikk inn til en 14. plass på prologen i formiddag.

JUBEL: Marit Bjørgen tok sitt niende VM-gull. Foto: Bjørn Langsem
JUBEL: Marit Bjørgen tok sitt niende VM-gull. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er en uvant svak prolog til Bjørgen å være, sa NRK-kommentator Jann Post etter 14. plassen i prologen.

Men Bjørgen slo tilbake - og viste alle at hun er i VM-form.

Justyna Kowalczyk var blant de store favorittene på sprinten, men den polske jenta falt rundt halvveis i finalen.

Tre i samme kvartfinale
Alle de fem norske jentene gikk videre fra prologen, og litt uheldig ble tre norske satt sammen i samme kvartfinale. Både Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og Celine Brun-Lie måtte derfor konkurrere mot hverandre allerede fra første stavtak i utslagsrundene.

Bjørgen tok teten fra start i heatet og gikk inn til en overlegen seier i kvartfinalen. Charlotte Kalla ble nummer to, mens Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fire. Celine Brun-Lie Endte som nummer fem og ble slått ut. Tida til Flugstad Østberg holdt heller ikke til en semifinaleplass.

- Jeg var i god posisjon inn mot mål, og tok mitt eget spor i stedet for å legge meg bak Marit Bjørgen. Det gjorde nok at jeg ble nummer fire, og ikke tre, og det er veldig surt at det ble avgjørende. Jeg følge at jeg gikk veldig bra, og vet at alt kunne skjedd i en semifinale. Nå er jeg jævla skuffa og lei meg, sier Ingvild Flugstad Østberg.

GULL OG BRONSE: Bjørgen og Caspersen Falla. Foto: Bjørn Langsem
GULL OG BRONSE: Bjørgen og Caspersen Falla. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Maiken Caspersen Falla var en joker før sprinten, og var beste norske i prologen. I kvartfinalen ble hun nummer tre bak Stina Nilsson og Katja Visner. Falla hang bra med halvveis, men kom på etterskudd på oppløpet. I spurten var hun ikke sterk nok, og klarte ikke ta seg i mål blant de to beste.

Fallas tid var derimot god nok til å komme videre som én av de to beste treerne.

Jacobsen skuffet
Astrid Uhrenholdt Jacobsen røk ut i kvartfinalen, der Justyna Kowalczyk og Ida Ingemarsdotter var de to beste. Jacobsen ble nummer fire, og tida holdt ikke til å gå videre som såkalt «lucky looser».

- Jeg er skuffa, men det er ikke verdens undergang, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg følte meg i bra form og gikk lett opp bakken. Men jeg hadde ikke sjanse i stakingen. Jeg angerer på at jeg la på mer feste, sier Jacobsen.

«Norsk semifinale»
Falla og Bjørgen var de to eneste norske i semifinalen, og var satt opp i samme heat, sammen med blant annet svenske Charlotte Kalla.

De to norske jentene viste styrke allerede fra start og gikk sammen i teten.

Bjørgen og Falla kom inn på oppløpet sammen med Katja Visnar, men begge de norske imponerte og gikk først i mål. Dermed sikret de begge plass i finalen. Bjørgen vant, med Falla halvsekundet bak.

I det andre semifinaleheatet gikk Justyna Kowalczyk og Ida Ingemarsdotter videre, mens Visner fra det første heatet og svenske Stina Nilsson fikk finalebillett som «lucky loosers».

I finalen viste Bjørgen at hun er i VM-form og tok et overlegent gull.