Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tremila Holmenkollen

Suveren Bjørgen var skeptisk før tremila, det var det overhodet ingen grunn til

Knuste alle i Holmenkollen.

OVERLEGEN: Marit Bjørgen knuste resten av feltet på tremila i Holmenkollen. Foto: john Olav Nesvold / NTB scanpix
OVERLEGEN: Marit Bjørgen knuste resten av feltet på tremila i Holmenkollen. Foto: john Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen var i tvil om formen var god før start, tre mil i løypa viste at det var unødvendig. For skidronninga feiet all tvil til side, og dro fra resten av feltet allerede etter tre kilometer.

- Hun er rett og slett fenomenal som skiløper, sier NRKs Jann Post.

Avstanden til de øvrige bare økte for hvert stavtak, og etter fem kilometer var differansen til nærmeste utfordrer rundt 20 sekunder.

- Jeg gikk jevnt fort de første fem, og da fikk jeg fort 20 sekunder på stadion, da følte jeg meg trygg på at det skulle gå min vei, sier Bjørgen til NRK.

Vi fikk ikke et like overlegent løp som Therese Johaug leverte i Holmenkollen i fjor, men det var likevel en maktdemonstrasjon folket i tåkehavet ble vitne til.

Til slutt ble det et spørsmål om Bjørgen skulle vinne med noe som liknet samme margin som Therese Johaug gjorde i fjor, da hun vant med tre minutter og 46 sekunder. Seieren ble til slutt på godt over to minutter.

Bjørgen tok til slutt en overlegen seier, sin sjette på distansen i Holmenkollen. Hun vant tremila for første gang i 2005. Siden har det blitt seirer i 2010, 2012, 2014 og 2015. Hun ble også den eldste vinneren på øvelsen her i Oslo.

- Det er alltid utrolig å gjøre det bra i Holmenkollen. Det er hjemmet mitt, og jeg kjenner løypa veldig godt. Det er en god atmosfære og alle heier på meg, sier Bjørgen.

- Jeg syns det var et veldig bra løp, men jeg har følt at jeg har hatt tremilløp som har vært lettere. Det var en tendens til at det gikk litt tungt mot slutten, det har jeg aldri opplevd på en tremil før, men det var veldig, veldig bra, sier Bjørgen.

Hyllet

Etterpå ble hun hyllet av NRK-kommentatorene.

- Det har vært en triumfferd nok en gang i Nordmarka for Marit Bjørgen, sier NRKs Torgeir Bjørn.

- Hun er rett og slett fenomenal, sier Jann Post.

- Hun gikk et veldig bra løp i dag. Det var en suveren seier, sier trener Roar Hjelmeset.

- Fy fader, det var overlegent. Hun kunne sikkert vunnet med mer. Jeg vet ikke hva jeg skal si lenger, det er så imponerende, sier lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg til NRK.

Veteranen reiser neste uke til Canada for å delta i verdenscupavslutningen. Minitouren i Québec består av sprint, fellesstart (10 km klassisk) og jaktstart (10 km fri teknikk).

Selv om Bjørgen var suveren, ble det ingen stor norsk jubeldag sett med lagets øyne. Heidi Weng var den eneste av de øvrige som klarte å kjempe om pallplass, men hun måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Liveoppdatering (trykk F5 for siste nytt):

13.24: Krista Parmakoski ble nummer to og Kerttu Niskanen nummer tre. De slår Heidi Weng i spurten.

13.23: Bjørgen går i mål til en overlegen seier. Vinnertiden er 1.22,59. Det blir kamp om de andre plassene.

13.20: Det er bare en kilometer igjen nå. Bjørgen kommer til å ta en overlegen seier.

13.15: Bjørgen har snaut tre kilometer igjen til mål. Ledelsen er på 2,22 minutter. Hun har god tid til å ta med seg en norsk flagg på stadion og vifte med det, om hun ønsker.

- Det er ikke så mange som får oppleve dette, å lede med to minutter og bli heiet fram, sier NRKs Jann Post mens folkehavet i Holmenkollen gir lyd fra seg.

Det blir ikke rekordseier i dag. For Johaug vant med 3,46 minutter i fjor.

13.09: Etter 24,6 kilometer leder Bjørgen med 2,15 minutter. Avstanden fortsetter å øke. Parmakoski, Kowalczyk, Niskanen, Kalla, Weng og Saarinen kjemper om de to øvrige pallplassene.

13.04: Bjørgen ser seg ikke tilbake her, men begynner å merke tempoet.

- Jeg ser at Bjørgen merker kjøret littegrann, mener NRKs Torgeir Bjørn når Bjørgen glipper på noen stavtak.

Kampen om andre- og tredjeplass er derimot helt åpen.

13.01: Ingen av de i gruppa bak Bjørgen bytter ski, det betyr at Kalla og Kowalczyk beholder det samme paret. Avstanden til Bjørgen er rundt to minutter nå.

- Det er ikke noe godt utgangspunkt for å gå fort den siste runden, mener Fredrik Aukland.

12.56: Det er seks utøver som nærmest er samlet igjen bak Bjørgen nå. Avstanden opp er 1,49 minutt.

- Det er jo helt rått. Det viser at hun er på hugget etter VM. Jeg stopper jo aldri å bli imponert, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad til NRK.

12.51: Bjørgen passerer 18,3 kilometer med en ledelse på 1,41 minutt til Kalla og Kowalczyk.

- Bjørgen er det ikke noe å gjøre med, sier NRKs Torgeir Bjørn.

- Kunne gått fem mil, Marit, sier makker Jann Post.

12.47: Bjørgen leder med 1,22 minutt nå.

12.43: Bjørgen har gått 15,5 kilometer, og er over halvveis. Hun klokker inn på tiden 43:10.8, noe som er 1,17 foran Kalla og Kowalczyk. Weng og den andre gruppa er 12 sekunder bak der igjen.

12.36: Bjørgen leder med over minuttet nå. Hun benytter muligheten til å bytte ski etter 13,3 kilometer. Hvor mye skal forspranget bli til slutt?

Kalla og Kowalczyk bytter ikke ski, men det gjør Weng og de tre finske jentene. To forskjellige valg av de som kjemper om andre- og tredjeplass.

- Dette blir en interessant situasjon, mener NRKs Jann Post.

12.31: Avstanden fra Bjørgen og ned til nærmeste kvinne er nå på 55,5 sekunder.

12.27: Bjørgen er inne på stadion etter å ha gått en av tre mil. Avstanden ned til Kowalczyk på andreplass er på hele 44,5 sekunder. Det er en gruppe på sju utøvere som er i denne gruppa, deriblant Heidi Weng.

12.23: Det er kun Weng som henger med av de norske bak suverene Bjørgen. Haga er nærmest av de øvrige, på en 15.-plass - over minuttet bak Bjørgen.

12.20: Bjørgen går sitt eget tempo som om dette ikke var fellesstart. Ved 7,2 kilometer er ledelsen økt til 32,5 sekunder. Kalla, Niskanen, Saarinen og Weng følger nærmest.

12.13: Ved 5 kilometer har avstanden fra Bjørgen og ned til nummer to økt til 19,5 sekunder. Heidi Weng passerer som nummer fire.

12.11: Bjørgen har fått en luke på 13,4 sekunder nå, og skiene ser ut til å være gode. Det er dårlig nytt for utfordrerne.

- Hun må ha fantastisk glid, mener NRKs Jann Post.

12.09: Bjørgen leder med 9,1 sekunder ved passering 3,6 kilometer. Det ser foreløpig ut til å bli spill mot ett mål her i dag. Kalla og Niskanen følger nærmest.

12.07: Marit Bjørgen får en liten luke til de øvrige. Det skiller fem sekunder fra Bjørgen og ned til resten.

- Det er ikke noe rykk, det er bare det at hun har litt høyere marsjfart, sier NRKs Torgeir Bjørn.

12.05: Marit Bjørgen passerer først ved 1,8 kilometer. Kerrtu Niskanen og Charlotte Kalla er nærmest. Det er samlet felt. Det er 20 løpere innenfor åtte sekunder.

12.02: Allerede på denne tiden i fjor hadde altså Johaug rykket fra resten. Det er samlet felt i år.

12.00: 30 kilometer klassisk er i gang.

- Det blir nok brutalt å gå her ute i dag, sier Ingvild Flugstad Østberg til NRK før start.

Overlegen

I fjor avgjorde Therese Johaug tremila omtrent før det hadde gått to minutter. Til slutt vant Johaug med hele 3.46 minutter. NRK-ekspert Fredrik Aukland tror ikke vi får se noe liknende i dag.

- Jeg kan ikke huske vi har sett et slikt skirenn verken før eller siden. Jeg tror ikke vi får se et slikt løp av noen her i dag. Det var helt spesielt det Johaug gjorde i fjor, sier NRKs Fredrik Aukland.

Det synet deler Bjørgen, som ikke har følt seg i toppform den siste tiden.

- Jeg er spent på hvordan kroppen fungerer, sier Marit Bjørgen til NRK før start.

- Jeg syns det har vært litt under pari denne uka her, jeg har følt meg tung, sier hun.

Bjørgen vant forøvrig dette løpet i 2015.

Følgende norske kvinner står på startstreken:

Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Marit Bjørgen, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kathrine Rolsted Harsem, Silje Øyre Slind, Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Marthe Kristoffersen, Anna Svendsen, Lovise Heimdal, Anne Kjersti Kalvaa og Thea Krokan Murud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media