Skiskyting

Suveren Fourcade pustes i nakken av Thingnes Bø: - Jeg tror aldri jeg har vært så nær

Johannes Thingnes Bø kjempet i vindkastene, men én bom for mye på siste skyting kostet ham seieren på 20-kilometeren i Östersund. Nordmannen ble nummer to.

ANDREPLASS: Norges Johannes Thingnes Bø i aksjon på 20-kilometeren i Sverige torsdag.
Foto: NTB Scanpix
ANDREPLASS: Norges Johannes Thingnes Bø i aksjon på 20-kilometeren i Sverige torsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Franske Martin Fourcade tok karrierens 48. verdenscupseier og hadde til slutt en særdeles komfortabel seiersmargin. Ned til Thingnes Bø skilte det i mål 29,2 sekunder.

– Jeg tar steg for steg og har aldri vært på pallen på en 20-kilometer før. Jeg tror heller aldri jeg har vært så nær han franskmannen så tidlig i sesongen. Det er lovende, sa Thingnes Bø til NRK etter målgang.

Hviterussiske Vladimir Tsjepelin ble overraskende nummer tre. Med kun ett tilleggsminutt var han slått med ett minutt og 25 sekunder av Fourcade.

Lars Helge Birkeland og Ole Einar Bjørndalen sørget for en fenomenal norsk dag med henholdsvis 4.- og 5.-plass.

Slet i vindkastene

Variabel og til dels sterk vind på standplass gjorde oppgaven meget krevende for verdens beste mannlige skiskyttere torsdag. Lenge så Johannes Thingnes Bø ut til å håndtere utfordringene best av alle.

23-åringen innledet vinterens første individuelle verdenscuprenn med tre fulle hus og hadde en gyllen seierssjanse på siste stående. Selv med ett tilleggsminutt ville Markane-løperen ha vunnet, men i vindkastene ble det to bom.

– Det var fælt å stå der. Jeg visste at jeg hadde ett tilleggsminutt å gå på, men dessverre ble det to bom. Veldig synd, sa Thingnes Bø.

Han gikk ut på sisterunden 16 sekunder bak ledende Fourcade, og på de siste kilometerne klarte han ikke matche farten til de siste sesongenes suverene skiskytter. I mål var differansen de to imellom nær doblet.

– Jeg slapp bra unna vindkastene på de to første skytingene

Fourcade måtte i likhet med Thingnes Bø tåle to tilleggsminutter på veien mot seieren. Franskmannen fikk vind i kroppen på den første stående skytingen og jobbet mesterlig ned tre av fem blinker.

Sterk Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen innledet sesongen med seier på 20-kilometeren i Östersund for ett år siden. Torsdag ble det ingen blåkopi av den prestasjonen for den ferske småbarnsfaren, men 42-åringen beviste likevel at han også i vinter blir en mann å regne med.

Tre tilleggsminutter fordelt på de to stående skytingene, samt to fulle hus på liggende, var absolutt godkjent. Det ga til slutt en sterk 5.-plass i mål.

Også Lars Helge Birkeland imponerte stort i Östersund. Birkenes-løperen kom seg også gjennom 20-kilometeren med bare tre tilleggsminutter og slo Bjørndalen med drøye seks sekunder på veien mot fjerdeplassen.

– Dette gikk bedre enn jeg hadde trodd. Det irriterer meg at jeg bommet én på de to første skytingene, for forholdene var ikke så ille da. Men jeg tok meg bra sammen på slutten, så alt i alt er jeg fornøyd, sa sørlendingen.

Dermed endte normaldistansen med tre norske løpere blant de fem beste.

– Fantastisk gøy, særlig med Lars Helge. Han fortjener dette. Han jobber utrolig hardt, sa Bjørndalen.

De øvrige norske løperne fikk mer beskjedne plasseringer. (©NTB)