Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suveren Klæbo rykket fra alle – historiens yngste mannlige gullvinner i langrenn

Johannes Høsflot Klæbo utklasset alle i finalen i Pyeongchang.

FEIRET MED MORFAR: Johannes Høsflot Klæbo fant familien på tribunen etter OL-gullet. Morfar og trener Kåre Høsflot var jublende glad over gullbragden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FEIRET MED MORFAR: Johannes Høsflot Klæbo fant familien på tribunen etter OL-gullet. Morfar og trener Kåre Høsflot var jublende glad over gullbragden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo er olympisk mester i klassisk sprint.

Vinterens store langrennskonge sto imot presset og var igjen utilnærmelig på sprinten i Pyeongchang. Federico Pellegrino tok sølv, mens Aleksandr Bolsjunov tok bronse.

- Det var sykt, det har ikke gått opp for meg helt ennå. Nå kan jeg virkelig senke skuldrene og bare nyte det. Det er vanskelig å sette ord på det, jeg hadde en klar plan i finalen. Jeg syntes Bolsjunov gikk fort, men jeg hadde lyst til å dra til i den siste bakken, og da jeg fikk luke... den følelsen slår alt, sier Klæbo til Eurosport.

Klæbo var rasket borte hos morfar Kåre Høsflot etter løpet. Morfaren har vært Klæbos trener gjennom hele oppveksten og er fortsatt ansvarlig for 21-åringens opplegg.

- Det vi har fått til sammen, er helt uvirkelig. Nei, det er vanskelig å sette ord på. Jeg var sliten, men det var artig, sier Klæbo.

21-åringen fra Trondheim er dermed tidenes yngste mannlige gullvinner av langrenn i OL, foran legendene Gunde Svan og Thomas Alsgaard. Klæbo var 21 år og 114 dager tirsdag. Ingen mannlig langrennsløper har tatt OL-gull så ung. Den gamle rekorden tilhørte Svan. Han var 22 år og 32 dager da han tok gullet på 15 kilometer klassisk under OL i Sarajevo i 1984.

– Jeg er så sinnssykt glad for at det ble gull til Klæbo. Det redder mye. Han er en god skiløper, og det er veldig fortjent, sa Emil Iversen til Eurosport om gullvinneren.

– Han var nok litt mer nervøs enn jeg trodde han skulle bli. Jeg merket det nok litt på han i går og i dag. Men han klarte å mobilisere. Han hadde uansett et ekstremt press på seg. Men nå kan han bare glede seg til flere skirenn, fortsatte Iversen.

Knalltøff finale

Aleksandr Bolsjunov gikk knalltøft til fra start i finalen. Allerede i den første motbakken sprengte russeren feltet. Det var et perfekt utgangspunkt for Klæbo som var den eneste som virkelig holdt følge med sin jevngamle konkurrent.

I den siste bakken satte så Klæbo inn selveste « Klæbo-klyvet». Der spranggikk Klæbo på skiene som bare han kan og fikk flere meter til alle de andre.

Inn på oppløpet hadde han 30 meter ned til Bolsjunov og Pellegrino og med fulll kontroll kunne Klæbo titte tilbake, nyte øyeblikket og seile over mål til olympisk gull.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gråtkvalt Golberg inn til fjerde

Pål Golberg var andre nordmann i finalen, men det ble for langt fram til de tre medaljørene for 27-åringen. Dermed ble det en sur fjerdeplass for Golberg.

Golberg slet med tempoet fra start i alle heatene, men gikk sterkt fra den siste bakken og inn til mål hele veien. I mål var det en svært skuffet og gråtkvalt Golberg som måtte erkjenne at medaljedrømmen var knust.

– Det var ikke så nærme at jeg er veldig skuffa, men OL er noe ekstra. Jeg får mest sannsynligvis ikke den muligheten igjen, sier Golberg med gråten i halsen i intervju med Eurosport.

– Jeg mestra egentlig ikke første halvdel. Det gjorde jeg ikke i prologen eller kvarten eller semien. Da var jeg god i siste del. Men i finalen ble den strikken litt for lang, selv om jeg gikk en bra siste halvdel, var jeg egentlig aldri i nærheten. Det var en bra løype for meg på mange måter, og formen var så bra som den har vært de siste to månedene, sa Golberg.

To nordmenn i finalen

Det var en parademarsj fram til finalen for Klæbo.

I semifinalen var Klæbo nok en gang sterkest og kunne se seg tilbake og kontrollere inn til seier på oppløpet.

Pål Golberg gikk også i den første semifinalen og utkjempet en tøff kamp med russiske Aleksandr Bolsjunov om tredjeplassen i heatet. Tempoet satt av Klæbo var så høyt at Golberg kom seg til finale som lucky loser.

For Emil Iversen ble det for tøft å henge med prologvinner Ristomatti Hakola og den svenske unggutten Oskar Svensson i den andre semifinalen.

Iversen måtte slippe flere meter til duoen før den lange nedoverbakken inn mot stadion og klarte aldri å tette den luka. På oppløpet ble han spurtet ned av canadiske Len Valjas, men tiden til de to var ikke god nok til finale.

– Det var ikke noen spesielt bra dag for meg. Jeg er skuffa, men jeg var ikke bedre. Det er litt lureføre, jeg klarer ikke å gå så godt som jeg ønsker. Det er sesongens store mål, og da er det dritkjipt. men jeg var bare ikke god nok, sa Iversen til Eurosport etter å ha røket ut.

Skuffet Brandsdal røk tidlig

Det så lovende ut for flere av de norske løperne etter hva de viste i kvartfinalene.

Johannes Høsflot Klæbo gikk i det første heatet. Trønderne viste fram fartsressursene på toppen av de to bakkene og satte stor fart nedover og var helt overlegen.

Emil Iversen gikk i det fjerde heatet og sammen med Oskar Svensson tok han seg kontrollert videre til semifinale i et heat som gikk meget fort.

I det andre heatet sto både Pål Golberg og Eirik Brandsdal på startstreken. De to norske gutta fikk ingen godt start på heatet og lå bakerst på toppen av den første bakken. Golberg gikk strålende over toppen av den tøffeste motbakken og gled forbi konkurrentene og til en semifinale.

For Brandsdal ble det for tøft. 31-åringen klarte ikke å henge med på kjøret i den siste bakken og endte på en femteplass i kvartfinaleheatet.

– Det var veldig kjedelig å ryke, det var ikke det jeg hadde planlagt og drømt om. I det jeg skulle hoppe inn i sporet 50–60 meter fra toppen klarer jeg å sette staven mellom skiene og mistet plasseringen og rytme. Jeg har egentlig muligheten, men er litt for dårlig over toppen, sa Brandsdal til Eurosport.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!