Suveren også på skadelista

Denne gangen er det umulig å gå glipp av hvor stor Aksel Lund Svindal er.

POPULÆR SOM ALDRI FØR:   Det er en god grunn for at Aksel Lund Svindal  er omsvermet av alpintopper selv når han bare går med krykker. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
POPULÆR SOM ALDRI FØR: Det er en god grunn for at Aksel Lund Svindal er omsvermet av alpintopper selv når han bare går med krykker. FOTO: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

et sponsortreff i Sölden forleden før gårsdagens litt triste norske start på verdenscupen, stod en skadet Aksel Lund Svindal og snakket ivrig om hvor bra det norske landslaget fortsatt er selv uten sin største stjerne. Han behøvde ikke stått der. Andre skadete stjerner hadde forlengst dratt hjem, deppet og slikket sine sår. Dessuten har den norske veteranen nok å revansjere etter et skuffende Sotsji-OL. I hvert fall om han bare fokuserer på seg selv.

En ekstrem egoisme kan bli en akilleshæl for mang en idrettshelt, men for Aksel er akillessenen bare en fysisk greie som tilfeldigvis har satt ham utenfor hele VM-sesongen.

Men som ellers ikke er noe å bry seg om.

DET får resten av oss gjøre. For om noen fortsatt ikke har fått med seg at Norge har en tvers igjennom troverdig idrettsutøver i Aksel Lund Svindal i løpet av alle de vintrene han har kjørt inn alle sine VM -og OL-medaljer, er det denne gangen umulig å gå glipp av storheten:

•• Bare sportsstjerner som tvers igjennom skjønner hva de driver med, takler skader på det viset Aksel gjør nå.

Siden akillessenen røk tvers av forrige helg, har fokuset hans vært på omgivelsene. På det lille norske alpinlandslaget som denne sesongen mister sin mest rutinerte utøver, og på alle som rent profesjonelt er knyttet til den butikken det er å være kanskje den mest respekterte kjørerer i verdenstoppen.

DE siste klarer seg nok. I International New York Times var en helsides klokkeannonse knyttet til Aksel Lund Svindal i anledning helgas alpinstart i Sölden:

- Eleganse er en væremåte, sa Aksel der. Ordvalget hadde noe å gjøre med merkevaren i annonsen. Selv kunne han like gjerne snakket om indre kvaliteter. De som over tid alltid vil skille de aller største idrettsutøverne fra de ikke fullt så store; altså de som vant og vant, men forøvrig ikke gjorde så mye mer.

sportssidene i samme avis ble Marcel Hirscher; Aksels overmann i verdenscupen de siste årene, konfrontert med akkurat det. Østerrikeren hadde rent personlig en vrien sesong sist vinter som endte med at treneren hans i det avgjørende slalåmrennet i Lenzerheide som løypeansvarlig la opp en mer enn spesialdesignet trase for eleven sin. Det endte med at de andre utøverne ba det internasjonale skiforbundet (FIS) om å innføre en ordning med upartiske løypesettere.

Hirscher syntes fortsatt ikke at det som skjedde var så galt, og der kan han like gjerne ha rett slik rennene er blitt gjennomført. Poenget er uansett at det fortsatt er Aksel som løftes fram som alpinsportens stjerne; og det i en sesong der han ikke er med og Hirscher allerede har vunnet sitt første renn i utklassingsstil.

DET er imidlertid de to andre norske stjernene Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen; de som altså Aksel synes er viktigere å konsentrere seg om enn hans egen ødelagte akillessene.

Det synes forøvrig tittelforsvarer Marcel Hirscher også nå som han har mistet sin hardeste konkurrent:

- Henrik er en av favorittene mine til verdenscupen sammenlagt. Han er ung, han grubler ikke på så mye. Han har ikke det presset som er på mine skuldre, sa Hirscher til New York Times, selv om det ble Henrik som kjørte ut og tittelforsvareren som taklet forventningene i verdenscupstarten.

MEN det finnes altså ok måter å fri seg fra den trykkende selvopptattheten som lett kan klistre seg på de der øverst på resultatlista. Bare se bort på Aksel Lund Svindal på krykker.

Han som i vinter skinner videre, selv om han bare kommer til å toppe skadelista.