Suverene Norge triumferte etter at svenskene gikk på trynet

Stafett-gull til jentene.

(Dagbladet): Kvinnestafetten bar et preg av taktisk spill allerede før startskuddet gikk i dag. Svenskene forsøkte å tilpasse seg det norske laget, og satte Charlotte Kalla på den andre etappen for å kontre Therese Johaug.

Men det var på den tredje etappen alt ble avgjort. Maria Rydqvist gikk ut i ryggen på Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men falt på vei ut av stadion.

Alt etter det ble en formalitet, og Marit Bjørgen kunne gå i mål i ensom majestet og motta publikums hyllest i Falun.

Tett Heidi Weng hadde åpningsetappen for det norske laget, og allerede etter 2,5 kilometer ble det klart at den norske jenta aktet å reise kjerringa etter laber innsats i de to individuelle rennene.

Svenske Sofia Bleckur måtte se seg slått med over 12 sekunder på den første etappen, men raskest av alle var finske Aino-Kaisa Saarinen som sendte ut Kerttu Niskanen et lite sekund foran Johaug. Uten at Johaug brydde seg nevneverdig om det.

Den første sløyfa holdt de to følge mens Kalla sakte men sikkert tok sekunder. Inne ved runding sa 26-åringen fra Dalsbygda takk for følget til den finske jenta, men Kalla ga seg ikke og ved veksling var det bare 1,6 sekunder som skilte storfavorittene.

Dramatikk Svenskene øynet nok en stafettgull, men Maria Rydqvist var nok for fokusert på ryggen til Uhrenholdt Jacobsen. I svingen på vei ut av stadion gikk det nemlig galt for den svenske jenta.

I svingen kunne det se ut som om hun gikk på en klassisk innerski, og fikk nærkontakt med den svenske snøen. Etter det så de norske jentene seg aldri tilbake.

Uhrenholdt Jacobsen sendte Bjørgen ut med et komfortabelt forsprang, og på den siste etappen ble det aldri spennende.

Da Bjørgen gikk i mål var differansen blitt hele 29,2 sekunder ned til Sverige som spurtslo Finnland på oppløpet.

- Knuste dem Det var ingen mangel på glede da jentene stilte opp hos NRK etter å ha mottatt blomstene på seremonien og hørt «Ja vi elsker».

- Det er en fantastisk følelse. Det er veldig godt å ta tronen tilbake. Vi ble nummer fem i fjor så det å få revansje nå er kjempestort, sier Therese Johaug.

- Det er utrolig stort. Jeg var skjelven før under og etter løpet. Det er helt ubeskrivelig. Jeg var så langt nede etter 10 kilometeren. Jeg er så glad jeg nå. I dag hadde vi like bra ski som de andre og da knuste vi dem, sier Heidi Weng.

- Vi har et fantatisk lag og et fantastisk støtteapparat. Vi bestemte oss for å legge tirsdagen bak oss og se framover. Smørerne jobber døgnet rundt. De var lei seg og skuffa, og noe annet kan man ikke gjøre, sier Marit Bjørgen.

Nervøs Uhrenholdt Jacobsen var både glad og lettet da hun snakket med NRK etter målgang.

- Det er stort. Det er veldig stort. Vi hadde en dårlig dag på 10 kilometeren og hadde ikke hellet med oss i OL. Vi snakka om det i Sotsji at vi skulle ta revansje. Da jeg fikk de bittesmå sekundene, ville jeg bare holde unna. Føler jeg gjorde en god jobb, selv om jeg var mer nervøs enn jeg noen gang har vært før start, sier hun.

Hun fikk også spørsmål om hun hadde fått med seg fallet til den svenske jenta. Det hadde hun ikke.

Fikk ikke med meg noen ting av det. Jeg gikk bare mitt eget løp. Ville gjøre det vanskelig for henne å ta meg igjen. Blir man stressa så ramler man, sier Uhrenholdt Jacobsen.