SAKTE KINO: Petter Northug fikk det som han ville - han gikk sisteetappen sammen med et felt han kunne kontrollere. Og i mål var han akkurat så overlegen som bare han kan være. Foto: Bjørn Langsem
SAKTE KINO: Petter Northug fikk det som han ville - han gikk sisteetappen sammen med et felt han kunne kontrollere. Og i mål var han akkurat så overlegen som bare han kan være. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Suverene Northug slo ut med hendene da han gikk i mål

Lekte seg med Sverige i spurten.

(Dagbladet:) Da han ankom stadion i Val di Fiemme i dag, hadde Petter Northug drømmescenarioet for sisteetappen klart:

Det var ikke å lede med 30 sekunder til resten av feltet, og det var selvsagt ikke å måtte hente 30 sekunder bakfra.

Nei, selv om han hadde mentalt forberedt seg på de to utgangspunktene også, ønsket VM-vinneren fra 15-kilometeren å gå ut i kompaniskap med andre.

- Jeg vil helst gå ut med fire-fem andre utøvere. Da finner jeg roen og får gått mitt eget løp, sa Northug til NRK.

Røthe nektet å slippe
Han fikk det som han ville. Sjur Røthe vekslet sammen med Russland, Italia og Sverige, men tempoet på sisteetappen var så lavt at Tyskland og Sveits også kom opp i frontgruppa.

Med seks mann i tetfeltet kostet Northug på seg å forsere den ene stigningen så rolig, så sakte og så arrogant at det best kan beskrives som en sakte fiskebeinsvals. I solo.

Arrogansen fortsatte: Midtveis på etappen lå Northug rolig på sjetteplassen mens Russland, Italia og Sveits skaffet seg en liten luke i front. Det ble sekunder, de norske supporterne på tribunen ble nervøse, men Northug stresset ikke.

- Sett utenfra kan man lure litt. Det virker litt tullete. Men når man er i det, og lever med det, virker det veldig hensiktsmessig. Det er mye nerver, og dramaturgien handler om å vinne til slutt, kommenterte NRKs ekspertstemme Thomas Alsgaard - som selv var sentral i flere taktiske sisteetapper gjennom karrieren.

Det har også Petter Northug vært. Og det har stort sett endt opp i det samme med ham som det gjorde med Alsgaard.

I avspilling av «Ja, vi elsker».

Spurtdrama
Åtte mann var innenfor en differanse på 11 sekunder da lagene passerte stadion før den avgjørende runden på sisteetappen. Petter Northug var trolig den som hadde brukt minst krefter av alle.

Og da Calle Halfvarsson prøvde seg i den siste bakken, svarte Petter Northug med noen enkle klyv - før han kikket bort på sin svenske utfordrer.

Halfvarsson og Northug fikk luke til resten, svensken kom først inn på stadion, men Northug ga ham ingen sjanse.

Det var suverent. Det var knapt noen spurt. Northug vant akkurat som han ville.

Så enkelt var det at han slo ut med hendene og la hodet arrogant på skakke da han gikk over målstreken.

Til sitt 11. mesterskapsgull i karrieren.

Mens «silverlandet» Sverige nå står med 0-6-0 i medaljestatistikken i Val di Fiemme.

- Fantastisk, sier Petter Northug til NRK.

- Det var samme stillinga som i Oslo, selv om de hadde ny ankermann. Jeg hadde lyst til rykke i siste bakken, men så så jeg vi fikk luke ned til det tredje laget. Da bestemte jeg meg for at det ville svi mer (for Sverige) å tape på oppløpet, sier Northug, som også hadde et stikk å tildele den italienske ankermannen David Hofer:

- Det blir nesten komisk. Når de kjører en opptrekk for meg, så er det bare å takke for det.