Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suverene Sundby ble historisk. Måtte ta til tårene: - Har tenkt på dette siden VM i Falun

Slo Lukas Bauers rekord.

SUVEREN: 
Martin Jonsrud Sundby er årets vinner av Tour de Ski.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Martin Jonsrud Sundby er årets vinner av Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby hadde et forsprang på 2,51 minutter til Petter Northug og hadde ingen problemer med å ta sin tredje strake Tour de Ski-triumf.

Bare Dario Cologna har vunnet touren tre ganger tidligere, men aldri tre på rad. Dermed er Sundby historisk på herresiden. Justyna Kowalczyk vant Tour de Ski fire ganger på rad på kvinnesiden fra 2009/10 til 2012/13.

Sundby satte også en annen ny rekord. Mye av dagens spenning for Sundby lå i om han klare å tukte Lukas Bauers Tour de Ski-rekord med en seiermargin på 2,47 minutter til René Sommerfeldt i 2007/08.

Det gikk akkurat. Sundby vant til slutt årets tour med 3,15 minutter foran lagkompisen Finn-Hågen Krogh.

- Jeg har tenkt på dette øyeblikket siden VM i Falun gikk til helvete. Dette er veldig deilig. Jeg er stolt over å ha klart å vinne Tour de Ski tre år på rad, sier Sundby i seiersintervjuet med NRK.

- Jeg er stolt over meg selv og stolt over laget mitt. Nå begynner jeg å grine også, fortsetter Sundby.

Krogh slo Ustjugov og Northug Kampen om 2. plassen ble en spennende duell. Krogh (25) viste nok en gang at han har ferdighetene som skal til for å bli fremtidens Tour de Ski-konge da han avgjorde kampen om 2. plassen.

- Det er skikkelig deilig å komme inn som nr. 2. Det var en bra dag. Jeg prøvde å gå jevnt hardt. Jeg fant en god rytme. Da var det bare å kjøre på. Dette gjorde godt etter flere nedturer denne touren, sier Krogh.

Også russeren Sergej Ustjugov (23), tidligere omtalt som den «nye Northug», har fremtiden foran seg og kapret den siste pallplasseringen. Dermed ble 23-åringen den eneste ikke-nordmannen som var på pallen i årets Tour de Ski.

Northug gikk ut som nr. 2, men ble nok en gang parkert i alpinbakken. Men Mosvik-ekspressen avgjorde duellen mot Aleksej Poltoranin på oppløpet. Nå er han den eneste som har fullført Tour de Ski ti ganger.

- Jeg gikk på en smell de siste dagene. Jeg visste det ville bli tøff i dag, men klarte i hvert fall å slå Poltoranin. Jeg er ok fornøyd med 4. plass sammenlagt, forteller Northug.

Slik gikk det til Sundby var aldri truet alene i front, men i kampen om 2. og 3. plassen var det full kamp fra første stavtak.

Northug hadde et par sekunders forsprang til Aleksej Poltoranin, Sergej Ustjugov, Finn-Hågen Krogh og Didrik Tønseth, men åpnet veldig rolig. Dermed samlet de fire pallkandidatene seg før monsterbakken, mens Tønseth jaktet like bak.

Tidlig i bakken måtte Poltoranin slippe. Dernest var det Northug som måtte kaste inn håndkleet, mens Utsjugov og Krogh dro ifra i kampen om pallplassene bak Sundby.

Russeren virket sterk, men Krogh hadde et ekstra gir og rykket ifra Ustjugov. Krogh klarte dermed å kapre 2. plassen, mens russeren ble nr. 3.

Northug slo Poltoranin i kampen om 4. plassen. Hele sju nordmann endte blant de ti beste. Det er tidenes beste norske laginnsats i Tour de Ski.

Sjur Røthe, Tønseth, Dyrhaug og Iversen var de fire øvrige nordmennene i topp 10. Røthe imponerte mest av disse på dagens etappe, mens motbakespesialisten Tønseth skuffet.

NEST BEST: Finn-Hågen Krogh kapret andreplassen bak Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
NEST BEST: Finn-Hågen Krogh kapret andreplassen bak Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media