Svakeste serieleder på 13 år

- Stjernenes fravær har mye av skylda, mener Alsaker.

SÅREDE SUPERSTJERNER: Etter å ha virket fullstendig uovervinnelige i sesonginnledningen, har det buttet kraftig den siste tida for Chelsea-stjernene med Didier Drogba i spissen. Ivorianeren har fått påvist malaria, mens andre nøkkelspillere som Frank Lampard, John Terry og Mickaël Essien har slitt med skader.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
SÅREDE SUPERSTJERNER: Etter å ha virket fullstendig uovervinnelige i sesonginnledningen, har det buttet kraftig den siste tida for Chelsea-stjernene med Didier Drogba i spissen. Ivorianeren har fått påvist malaria, mens andre nøkkelspillere som Frank Lampard, John Terry og Mickaël Essien har slitt med skader.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren StaplesVis mer

(Dagbladet): Premier League-høsten byr ofte på oppsiktsvekkende enkeltresultater. Men selv om det detoneres en og annen bombe på engelske fotballbaner før jula ringes inn, har det vanligvis utkrystallisert seg ett eller flere topplag.

Slik så det også ut til å bli i år da Chelsea valset over all motstand innledningsvis. med unntak av mot et hardtsatsende Manchester City på bortebane. Men plutselig ble det bråstopp. Tre tap på de fire siste kampene gjør at London-laget såvidt klamrer seg til tabelltoppen på bedre målforskjell enn Manchester United, som på sin side ikke har imponert på noe tidspunkt.

Riktignok er sir Alex Fergusons menn ubeseiret på alle fronter, men med uavgjort i halvparten av seriekampene, har utbyttet blitt relativt magert.

Med 28 poeng, må man langt tilbake i tid for å finne sist en serieleder hadde like få poeng etter 14 serierunder, som hva er tilfelle med Chelsea og Manchester United.

Dagbladet har gått igjennom samtlige 18 Premier League-sesonger, og man må se til 1997/98-sesongen at en serieleder sto med tilsvarende poengsum etter 14 kamper. Bare én gang tidligere - i åpningssesongen av Premier League høsten 1992 - har et lag ledet med et lavere antall. Da hadde Blackburn 27 poeng, mens seinere ligamester Manchester United sto med 21.

Til sammenligning hadde Chelsea 36 poeng på samme tidspunkt i fjor da de til slutt endte opp med seriegull. Flere journalister og eksperter på «Balløya» har tolket det som et tegn på at nivået i Premier League er synkende sammenlignet med tidligere årganger.

Selvpining Fullt så enkelt er det ikke, mener TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, som mener kollegene på andre siden av Nordsjøen er vel raske med å svartmale situasjonen.

- Ingen er så flinke til å gi seg selv juling som engelskmennene. Det er selvpisking på meget høyt nivå. Jeg, derimot, mener man finner en plausibel forklaring ved å se på hvem som har vært ute hos storklubbene, og hvordan de vanligvis leverer når de er på banen, sier Alsaker til Dagbladet.

- Det er ikke mange ukene siden vi omtalte Chelsea som utilnærmelige, som det beste laget noensinne, og at dette kom til å bli tidenes mest uspennende Premier League-sesong. Jeg mener at det er en åpenbar grunn til at Chelsea, Manchester United og Arsenal har sanket færre poeng normalt, og det ligger i fraværet av stjernene, poengterer han.

I stedet velger Alsaker å skryte av disiplinen og innsatsviljen hos de presumptivt mindre klubbene, og at storklubbene derfor er sårbare når de mangler personell med den høyeste X-faktoren i fotballbransjen.

- De fleste av dem relativt solid organisert. Det de først og fremst mangler, er angrepstalent og målscorere. Samtidig jobbes det knallhardt. Derfor må de beste lagene ha essene sine inntakt for å få med seg tre poeng, understreker Alsaker.

Heller ikke Canal+-ekspert og Premier League-kjenner Lars Tjærnås tror at nivået har falt i nevneverdig grad.

- Konklusjonen er vel at det er nyanser, men at nivået på ligaen totalt sett er status quo, og at tabellen vil strekke seg ut snart, sier Tjærnås til Dagbladet.
 
Svakere Chelsea-stall Chelsea har manglet Frank Lampard, som er en garantist for minst 20 mål fra midtbanen i løpet av en lang sesong. Dessuten har man måttet unnvære nøkkelspillere som Michael Essien, John Terry og Didier Drogba i flere kamper.

Likevel forteller ikke den lange skadelista hele sannheten. Stallen er ikke like sterk som tidligere, mener  Tjærnås.

- Chelsea holdt samme høye nivå som i fjor inntil de fikk skader på de spillerne som fortsatt er ryggraden i laget, og som de ikke tåler å miste. De har fortsatt en like god ellever, men er litt svekket fra nummer 12 til 20, sier Tjærnås til Dagbladet, og får støtte av Alsaker, som peker på at det delvis må tilskrives nye Uefa-krav til økonomi og spilerutvikling.

- Folk som Ricardo Carvalho, Michael Ballack og Deco var kanskje over toppen, men det er verdensklassespillere som har vært med på alt, sier Alsaker om trioen som forlot Stamford Bridge i sommer.

Rooney-avhengig Hos tabellnabo Manchester United har fjorårets suksessgarantist Wayne Rooney vært en skygge av seg selv siden i slutten av mars, mens vingen Antonio Valencia er satt ut av spill med et beinbrudd. Og etter at Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez forsvant, har Ferguson i stedet for å erstattte dem, satset på ungdommen i påvente av mer verdi i markedet.

- Folk som Javier Hernandez, Gabriel Obertan og Bebe har alle potensial, og noen av dem har forsåvidt allerede lykkes i større og mindre grad, men det er ennå alt for tidlig å si, sier Alsaker.

NEKTER Å TAPE, MEN IMPONERER INGEN: Manchester United har fortsatt til gode å tape en obligatorisk kamp denne sesongen, men har også avgitt unødvendig mange poeng, som da West Bromwich kom tilbake fra 0-2 på Old Trafford og fikk med seg poeng.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
NEKTER Å TAPE, MEN IMPONERER INGEN: Manchester United har fortsatt til gode å tape en obligatorisk kamp denne sesongen, men har også avgitt unødvendig mange poeng, som da West Bromwich kom tilbake fra 0-2 på Old Trafford og fikk med seg poeng.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

- United er mer stabile, har løftet minstenivået, og tar poeng selv på dårlige dager. Men de har ikke hevet maksnivået, og er er fortsatt helt avhengige av at Rooney finner seg selv for å vinne Premier League eller Champions League, sier Tjærnås.

Villa og Liverpool svakere Han omtaler treer Arsenal som «et mysterium,  om ikke bare svinger fra kamp til kamp, men også underveis i kampene», firer City som «en gjeng gode enkeltspillere» og sekser Tottenham som et lag som «har tatt noen steg, og som kan bli veldig gode med sentrale spillere tilbake fra skade».

De eneste han mener har tatt steg i gal retning, er Liverpool, Aston Villa og delvis Everton, slik Tjærnås ser det.

- De havner i kategorien av dem som burde være utfordrere. Villa og Liverpool har åpenbart blitt svakere. Årsakene er sammensatte, men begge burde vært oppe blant, eller tett på topplagene. Det samme burde Everton, poengterer han.

- Et par andre har, takket være klokskap hos manager, godt organiserte lag og mange gode kjøp fylt det tomrommet. Da tenker jeg mest på Bolton og Sunderland.

- Så har du siste kategori; nykommerne. Alle tre har gjort det godt. Det er ikke uvanlig at de starter med masse energi, og sliter mer etter hvert. Det tror jeg spesielt at Blackpool og WBA vil merke, resonnerer Tjærnås.

Står for tipsene Før sesongen tippet Tjærnås Chelsea som seriemester, mens Alsaker holdt en knapp på United. Fotballhøsten har ikke fått dem på andre tanker, selv om begge har hatt noen solide feilskjær.

- Jeg tippet Chelsea, og det ville være feigt å endre tips så tidlig. Men hvis det drøyer veldig lenge før spesielt Lampard og Terry er tilbake, tror jeg fort sde skal slite. Jeg har en mistanke om at tittelen de aller helst vil vinne er Champions League, og at de fort kan prioritere deretter i februar og mars. I så fall trenger de alle tilgjengelige, sier Tjærnås.

- Jeg sa United som seriemester, og jeg kan ikke løpe fra det - ihvertfall ikke nå, når de ligger der ligger. Er de med, må man alltid regne med dem. Det eneste som er sikkert at Ferguson tar dem opp i gullstriden uansett. Vinnermentaliteten er helt unik, sier Alsaker..

Markerer seg i Europa Hvor sterkt Premier League står i forhold til de andre store ligaene på kontinfentet, får man ikke noe definitivt svar på før europacup-alvoret tar til med sluttspill på nyåret.

Likevel er det verdt å merke seg at samtlige fire engelske Champions League-deltagere topper sine respektive grupper med to kamper igjen å spille. Liverpool troner på toppen av gruppa si i Europa League, mens bare målforskjell skiller Manchester City fra førsteplassen i sin gruppe.

Bare Aston Villa misbrukte muligheten til å utrette noe i Europa da de røk ut i kvaliken mot Rapid Wien i august.