Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svan: - Nordmennene oppfører seg som konger, ødelegger skisporene og tar over byen

Northugs selvtillit ødelegger nye generasjoner, mener skihelten.

FOR SELVSIKRE: Gunde Svan mener Zlatan og Northug ikke er gode forbilder for kommende generasjoner. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
FOR SELVSIKRE: Gunde Svan mener Zlatan og Northug ikke er gode forbilder for kommende generasjoner. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Petter Northug har hatt dårlig innflytelse på det norske folk, mener den tidligere svenske skiløperen Gunde Svan.

Med sine sju VM-medaljer og fire OL-gull, er 53-åringen blant de stemmene som virkelig lyttes til - når han først sier noe.

I et stort intervju med den Expressen snakker Gunde Svan om alt fra Zlatan, Charlotte Kalla til Norge og Petter Northug.

Nordmennene tar over byen Svensken mener at Zlatan Ibrahimovic og Petter Northug, og deres selvsikkerhet, har begynt å påvirke kommende generasjoner på en negativ måte.

- Jeg synes dessverre at jeg ser det i Norge. Når de kommer til Skandinavisk Cup i Falun så tar de mer eller mindre over hele byen. Og de går i motsatt vei av kjøreretningen, noe som er absolutt forbudt - men det driter de i og ødelegger sporene.

- Sist gang kunne jeg ikke holde meg. Jeg sa til en norsk skiløper: «Hvorfor ødelegger du sporene? Skal du ikke være med og konkurrere? Du skal jo selv kjøre i disse sporene senere», forteller Gunde Svan til Expressen.

I intervjuet er det ingen tvil om at Gunde Svan har sett seg lei på Petter Northug og hans oppførsel.

- Det er litt som med Petter Northugs fyllekjøring. Da rant det over for meg. Da forsto alle at han tøyer strikken, han gjør loven til sin egen og setter seg over den, men det finnes ikke et tre som vokser inn i himmelen, sier Svan.

- Northug utnytter andre Den tidligere svenske skihelten mener den norske 29-åringen utnytter andres gode vilje. Han forteller at på hans tid var det ikke den kranglingen mellom Sverige og Norge som det er nå.

TØYER GRENSENE: Svan mener Petter Northug har tøyd grensene lenge, og forteller at det rant over for ham da 29-åringen fyllekjørte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØYER GRENSENE: Svan mener Petter Northug har tøyd grensene lenge, og forteller at det rant over for ham da 29-åringen fyllekjørte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er en helt ny æra innen skisporten, og det er framfor alt Northug sin fortjeneste. Jeg har hele tiden følt at Northug tøyer grensene, også før han fyllekjørte. Men det er én ting å tøye grensene, og en annen å sette det systematisk i system og utnytte andres gode vilje - til og med lagkameratenes. Jeg synes ikke det smaker bra, sier 53-åringen til Expressen.

- Hvordan mener du at han utnytter andre?

- Når det gjelder «sportsmanship». Se hvor sur Martin Johnsrud Sundby ble på Northug under NM da han bare hang på hele veien og spurtslo alle. Northug gjorde ikke en dritt av jobben. Det er ingen som sier at man ikke kan gjøre sånn. Det er opp til ens egen moral og om man vil leve med å snyte dem for gullet på den måten, ved å ikke hjelpe til. Det handler om hvor den grensen går for hver enkelt, og jeg oppfatter det slik at Northug ikke har den grensen slik andre har, for han vet at han er sterk i spurten. Og derfor over-utnytter han det.

Dagbladet har vært i kontakt med Team Northug, som ikke ønsker å kommentere saken.