Svan håner finnene: - Jeg skal bygge meg en motor på ryggen, som Karlsson på taket

Slakter finnene og forteller om Twar-sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Emil Jönsson er beste svenske i verdenscupsammendraget på herresiden med sin 28. plass. Med andre ord: Den svenske langrennssesongen har vært en komplett fiasko.

Men historien kan ingen ta fra svenskene. Storhetstiden på 1980-tallet blir aldri glemt med Gunde Svan som en av de aller største heltene.

54-åringen sender stadig stikk til den norske leiren, ikke minst Petter Northug. Det har skapt en rivalisering mellom den forhenværende og nåværende langrennslegenden.

Nå retter i stedet Svan kritikken mot naboene i øst, i likhet med en rekke andre sentrale langrennsrøster.

- Så kunstig Det vakte stor oppmerksomhet og avsky da Finland dukket opp med sine oksygenmasker på treningsleir i Val Senales i høst og fikk klarsignal til å gå med oksygenmaskene - med den tilhørende oksygenbeholderen på ryggen - under Tour de Ski.

I kveld gjester Svan det norsk-svenske talkshowet Skavlan, hvor den svenske skilegenden blir spurt om maskene.

- Det er helt utrolig. Det er så kunstig. Oi, oi, oi. Er reglene så lite strenge, skal jeg bygge en motor på ryggen, slik som Karlsson på taket, sier Svan hånende ifølge Expressen.

- Det er jo et teknisk hjelpemiddel. Det er greit at de tester det ut på trening, men å gjøre det i konkurranse, er helt utrolig, mener 54-åringen.

Sammenlignes med EPO Det er det bred konsensus om. Trenings- og idrettseksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, har sammenlignet oksygenmaskene med EPO.

- Disse maskene har like stor effekt som bruk av EPO, hvor man øker antall røde blodceller. Spesielt i høyden vil oksygenmaskene ha enorm effekt. Det er hinsides all fornuft at dette er tillatt i konkurranser, sier Hallén til Dagbladet.

- Det blir som å sykle med en elektrisk motor. Det har stor effekt, selvsagt spesielt i høyde. De blir garantert forbudt i løpet av kort tid. Når løperne blir fortalt om effekten, er det ingen som vil bruke det. Det blir for dumt, mener professoren.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip er meget kritisk til at FIS ikke har forbudt de finske maskene.

- Det er helt sykt. I så fall tar idretten et langt steg vekk fra menneskeligheten. Vi kommer aldri til å ta i bruk slike masker. Det blir bare helt feil, sa Grip i et intervju med Expressen.

- Jeg så disse maskene i Val Senales. De så ut som Darth Vader. Det var litt spesielt, supplerer Charlotte Kalla.

Sundby og Northug reagerer Også den norske leiren reagerer, deriblant stjernene Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

- Det ser ikke bra ut med disse maskene. Jeg vil at alt skal være så naturlig som mulig, sier Sundby.

- Det blir helt feil å gå rundt med slike masker med oksygentank. Vi skal ikke ha på oss noe annet enn skiutstyr når vi konkurrerer, mener Northug

Barnelege og forsker Ola Didrik Saugstad hevder dessuten at oksygenmaskene er helsefarlige.

Kampen mot Twar I intervjuet med Skavlan snakker også Svan om sin kamp mot Twar, som 54-åringen ble rammet av i 2011.

Hans datter Julia har fått samme diagnose. Da Svan ble spurt om datterens sykdom for fire år siden, begynte tårene å trille.

- I år er første sesongen hvor hun føler seg frisk. Det går riktig vei, forteller Svan.

Du kan se intervjuet i sin helhet på Skavlan kl. 21.25 på NRK i kveld.

LEGENDER: Gunde Svan og Thomas Wassberg ledet an en storhetstid i svensk langrenn. Nå er det helt andre tider.
Foto: Ulf Palm / SCANPIX / kod 9110
LEGENDER: Gunde Svan og Thomas Wassberg ledet an en storhetstid i svensk langrenn. Nå er det helt andre tider. Foto: Ulf Palm / SCANPIX / kod 9110 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer