Håndball-VM

Svarene sjokkerer: - Pinlig

Dagbladet stilte Det internasjonale håndballforbundet (IHF) kritiske spørsmål om oppsettet av VM-turneringen. Svarene Dagbladet har fått ryster flere sportskommentatorer.

VM: De norske håndballjentene på vei inn i Trondheim Spektrum. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VM: De norske håndballjentene på vei inn i Trondheim Spektrum. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Vertsnasjonene Norge, Sverige og Danmark fikk selv peke ut motstander fra beste seedingsnivå som de skulle møte i hovedrunden i håndball-VM.

Ordningen ble først omtalt i svenske Aftonbladet, seinere i Dagbladet før det har vært en rekke oppslag i norske, svenske og danske medier.

Til Aftonbladet har Sveriges VM-general Krister Bergström vært åpen om at det var sportslige årsaker bak at svenskene valgte Montenegro. Det soleklart svakeste laget de kunne velge. Det var trener Tomas Axnér som tok beslutningen.

LER: De norske håndballjentene blir ikke overbevist av beskjeden landslagssjefen gir til pressen. Video: Myhrvold Simensen/Skingen/Dagbladet TV-sporten Vis mer

Nekter

Til tross for at svenskene åpent forteller dette, nekter IHF for at det er tilfelle når Dagbladet konfronterer de med hvorfor Sverige fikk velge ut motstander av sportslige årsaker. Mediesjef Adrian Costeiu svarer til Dagbladet at Montenegro, Tyskland og Frankrike ble plassert ut basert på kommersielle og publikumskriterier.

Han påpeker at Tyskland, som har blitt plassert ut til å spille sine kamper i Danmark, har kort reisevei. Når vi ser på kartet er det korrekt.

Men Montenegro da? Er det noen grunn til at de skal tiltrekke seg tilskuere i Helsingborg?

- Det er et stort montenegrinsk miljø i Helsingborg, skriver Costeiu til Dagbladet.

Dagbladet har sjekket denne påstanden med Helsingborg kommune. Opplysningene om at det var et stort montenegrinsk miljø i byen var helt ny informasjon fikk Dagbladet som svar da vi først tok kontakt.

MÅL: Stine Bredal Oftedal har bestemt seg for å ta en pause fra håndballivet etter OL i Paris neste sommer. Men for tiden herjer hun fortsatt på banen - både for klubb og landslag. Video: Pluto TV, EHFCL, Myhrvold Simensen/Skingen/Dagbladet Vis mer

Etter en sjekk kunne kommunen opplyse at det bor 81 personer født i Montenegro som er bosatt i Helsingborg. I tillegg er det ytterligere 314 som er født i det som da het Serbia og Montenegro, men som de ikke kan redegjøre for om er serbere eller montenegrinere.

Til sammenlikning bor det 774 personer født i Tyskland i Helsingborg, som er en by med 112 000 innbyggere rett ved grensa til Danmark.

- Ingen kobling

Prosjektleder for VM-arrangementet i Helsingborg, Lisa Nilsson, avviser også at det er et stort montenegrinsk miljø i Helsingborg. Fem av de seks VM-kampene som ble spilt i byen hadde under 1000 tilskuere. Gruppefinalen Ungarn - Montenegro som var den best besøkte kampen hadde 1056 solgte billetter.

- Det var som forventet for oss siden ingen av landene har en nær kobling til Sverige eller Danmark, svarer Nilsson til Dagbladet.

- Hvem utgjorde publikum?

- Det var en miks av skolebarn og folk fra lokale håndballklubber som vi jobbet for å få som både funksjonærer og tilskuere. På kampen mellom Ungarn og Montenegro var det en liten gruppe supportere av begge lag, men det var ikke så lett å tiltrekke seg tilskuere som hadde tilhørighet til landene som spilte der, svarer Nilsson.

Dagbladet har spurt Costeiu hvorfor han svarte usant på våre spørsmål. Han har ikke besvart våre henvendelser fredag.

Dagbladet har spurt håndballpresident Kåre Geir Lio om hva han synes om at IHF har besvart Dagbladet med informasjon som ikke stemmer for å forklare hvorfor Montenegro ble plassert til å spille i Helsingborg.

- Det er vanskelig for meg å vite hvilken informasjon IHF har fått og lagt til grunn, så dette er et spørsmål som må stilles til IHF og Sverige, svarer håndballpresidenten.

- Komisk

Dagbladet har presentert innholdet i denne saken til flere sports- og håndballkommentatorer.

- Jeg skal ikke beskylde noen for å lyve. Men troverdigheten er pinlig lav når de velger å svare som de gjør her. Det er vanskelig å ikke bli flau. Ingenting av det IHF sier er jo i nærheten av troverdig. Det virker nesten som om de ikke bryr seg. IHF kunne i hvert fall forholdt seg lojale til de lokale VM-sjefene, men det virker ikke engang som om de gidder sjekke hva som har blitt sagt, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt i et svar til Dagbladet.

KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB
KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Birger Løfaldli er sportskommentator i Adresseavisen, og følger mesterskapet i Trondheim.

- Det er komisk, men dessverre veldig alvorlig. Det forsterker inntrykket av en organisasjon som knapt nok har troverdighet og som virker veldig gammeldags i formen. Det virker ikke som de lever i nåtida. Dette føyer seg bare inn i rekka over mye pussig og merkelig som har kommet fram den siste tida, og også det som har kommet fram etter det som Aftonbladet løftet opp, sier Løfaldli til Dagbladet.

- De svarene som kommer fra IHF, er det noe som kan oppfattes som en løgn?

- Hva skal man si? Det virker som det er eventyr. Konstruert. Det virker ikke som det stemmer. Løgn er nok et ord som ikke er så langt unna.

Håndballkommentator hos danske BT, Johnny Wojciech Kokborg, reagerer umiddelbart når Dagbladet presenterer svarene fra IHF.

- Skal man le eller gråte? Påstanden er helt absurd. Jeg er litt sjokkert over at man påstår noe som så enkelt kan motbevises. Den manglende åpenheten er et kjempeproblem for sporten. Si bare sannheten, dette er sørgelig, svarer Wojceich Kokborg til Dagbladet.