Svarer etter bråket: - Brudd

- Å utestenge en gruppe mennesker - utelukkende på bakgrunn av deres pass - er diskriminerende og et brudd på menneskerettighetene. Det sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen om den betente OL-debatten.

SITTER I UTØVERKOMITEEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: NTB
SITTER I UTØVERKOMITEEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpner for at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i OL i 2024 og 2026.

I en uttalelse hevder IOC at et klart flertall av utøverrepresentantene vil la russere og belarusere delta under nøytralt flagg. Da nyheten ble kjent onsdag, skapte den storm. Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitter i den norske utøverkomiteen.

NRK meldte torsdag kveld at hun har tatt til orde for inkludering av disse utøverne i kommende sommer- og vinter-OL. Statskanalen henviste til kilder.

Overfor Dagbladet presiserer hun:

- Dette er en vedvarende prosess, og det er ikke fattet noe vedtak. Det har vært internasjonale konsultasjoner. Det er ingen som diskuterer om vi skal endre sanksjoner. De ligger der. De er mot russiske og belarusiske myndigheter. Men det finnes ingen sanksjoner mot russiske eller belarusiske utøvere. Det skrives masse feil hele tida, men de finnes ikke.

Hun fortsetter:

- Det vi har diskutert er om idrettsbevegelsen oppfyller sin misjon. Det gjør den ikke akkurat nå. Det er problematisk når en så stor bevegelse ikke oppfyller sin misjon. Det er det sonderingene har gått ut på.

Stikkordet er idrettens verdier.

- Den norske utøverkomiteen har diskutert dette fra et verdimessig ståsted. Da snakker jeg om idrettens grunnverdier. Jeg har tatt til orde for at når dette diskuteres i andre utøvergrupper, så starter man med å diskutere dette fra et verdimessig standpunkt, altså idrettens grunnverdier. Det snakkes mye om praktiske konsekvenser. Det er veldig forstyrrende. Først må man bli enig om: «Har vi et felles verdimessig standpunkt?» Så må man ta ting i praksis, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- I NRK-saken er jeg blitt sitert av en tredjeperson. Det har vært noe om pass. Det jeg har sagt - det er vanskelig å være uenig i - er at en av idrettens grunnprinsipper er at det er nulltoleranse for diskriminering. Å utestenge en gruppe mennesker - utelukkende på bakgrunn av deres pass - er diskriminerende og også et brudd på menneskerettighetene, sier hun.

KLAR BESKJED: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB
KLAR BESKJED: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Hva blir veien videre?

- Det er ikke jeg som sitter i førersetet. IOC fører prosessen. Vi er bare blitt konsultert i prosessen.

- Kulturminister Anette Trettebergstuen er svært klar på at utøvere fra Russland og Belarus ikke bør være med i OL. Hva er din kommentar til det?

- Jeg har ikke lest det hun har sagt, så det kan jeg ikke kommentere.

Trettebergstuen mener tida ikke er inne for å lempe på sanksjoner.

- Russland fortsetter sin angrepskrig i Ukraina. Det er derfor ingenting i situasjonen som tilsier at IOC eller særidrettene skal åpne mer opp for deltakelse nå, sier hun til NTB.

- Her er jeg enig i det tydelige standpunktet som norsk idrett kom med i går (onsdag). Det er uakseptabelt å åpne opp for russisk idrettsdeltakelse internasjonalt nå, sier Trettebergstuen.

Uhrenholdt Jacobsen understreker:

- Sanksjonene foreligger mot russiske og belarusiske myndigheter. De er der, og er ikke oppe til diskusjon en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer