Svarer etter Carlsen-skandalen

Hans Niemann (19) uttaler seg for første gang i kjølvannet av det mange mener var beskyldninger om juks fra Magnus Carlsen (31).

BETENKT: Magnus Carlsen. Foto: Arun SANKAR / AFP / NTB
BETENKT: Magnus Carlsen. Foto: Arun SANKAR / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magnus Carlsen skapte store overskrifter da han mandag trakk seg fra den tradisjonsrike sjakkturneringen Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis.

Søndag kveld tapte han for den amerikanske 19-åringen Hans Niemann. Flere har hevdet at årsaken bak Carlsen-exiten var fordi han mente at Niemann hadde jukset seg til seier.

Nå svarer Niemann, som innrømmer at han to ganger tidligere, da han var 12 og 16 år gammel, jukset.

- Det har vært snakk på sosiale medier, og jeg har mye å si. Jeg fulgte en magefølelse, og det betalte seg. Det er bare jeg som vet sannheten. Etter at jeg fylte tolv har aldri jukset under en profesjonell kamp i hele mitt liv. Jeg er stolt over at jeg lærte av feilen jeg gjorde da jeg var tolv. Jeg har ofret alt for sjakken, sier Niemann i et intervju lagt ut på Saint Louis Chess Club sin YouTube-konto.

Han fortsetter:

- Jeg har aldri jukset, og jeg kunne aldri gjort det. Det er det verste jeg kunne gjort: Jukse under en profesjonell turnering med pengepremier.

- Magnus visste hva han gjorde

I Carlsens melding la han ved en video der fotballmanageren José Mourinho i et intervju sier: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel».

- Magnus visste hva han gjorde og hva han insinuerte at jeg hadde gjort. Det har ført til at det har blitt lagt ut flere tusen meldinger på Twitter der jeg blir anklaget for juks. Folk angriper meg uten bevis. Jeg kommer ikke til å la Chess.com, Magnus Carlsen eller Hikaru Nakamura ødelegge ryktet mitt, sier Niemann.

Han hevder å ha blitt kastet ut fra Chess.com etter Carlsen sin tweet og de mange beskyldningene om juks.

- Skandale

Sjakkekspert Tarjei J. Svensen sa til Dagbladet tirsdag han var svært overrasket over at Carlsen trakk seg fra turneringen.

- Det er et drama og en skandale av dimensjoner. Vi har ikke sett noe liknende de siste 50 åra, så det er uten tvil en stor sak, sa Svensen.

Han stusset blant annet over at Carlsen ikke forklarte valget sitt.

- Men alt tyder på at han beskylder Hans Niemann for juks. Det er ingen bevis for noe som helst, men Niemann er blitt tatt for juks to ganger tidligere på nettet. Det viser at han har vært villig til å gjøre det tidligere, men det beviser ingenting i denne saken. Det er en spesiell situasjon og blir han tatt for juks er karrieren hans over, forklarte Svensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer