Håndball-VM

Svarer om sjokkpåstander

Flere VM-dommere knyttes til kampfiksing. Søndag måtte Norge-trener Jonas Wille svare om den pågående skandalen.

MOTSTANDER: Landslagssjef Jonas Wille møtte pressen søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MOTSTANDER: Landslagssjef Jonas Wille møtte pressen søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKÓW/OSLO (Dagbladet): To av dommerparene i det pågående verdensmesterskapet i håndball knyttes til kampfiksing i en rapport fra analyseselskapet Sportradar, skriver dansk TV 2.

Kanalen skriver at det er en hittil hemmeligholdt rapport som avdekker påstått kampfiksing i 2016 og 2017. I alt er det åtte dommerpar som mistenkes, der to av dem for tiden dømmer i håndball-VM for menn.

Sportradar er anerkjent som et av de ledende analyseselskapene i verden og har blant annet Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som en av sine «kunder». Sportradar har registrert 26 kamper mellom september 2016 og november 2017, som viser tydelige tegn på kampfiksing.

Flere danske håndballeksperter har analysert noen av de aktuelle kampene og slår blant annet fast at det er flere «helt horrible avgjørelser».

Det gjelder både kamper i mesterligaen og internasjonalt.

- Sportradar mistenker dommere i disse kampene for å ha interesse i å påvirke utfallet med det å oppdrive ulovlig fortjeneste, heter det i rapporten.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Stoler på dommerne

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) skriver i en epost til TV 2 at de er klar over rapporten, men at de har full tiltro til dommerne.

- IHF har blitt informert om situasjonen, og vi er i tett dialog med Det europeiske håndballforbundet (EHF). IHF har full tiltro til våre dommere og vil følger nøye med på hva de gjør.

EHF har selv undersøkt kampene og har ikke kommet fram til at dommerparene skal utestenges.

Det europeiske håndballforbundet skriver TV 2 Danmark at de anser kampfiksing som en kriminell handling, og derfor har videreformidlet all informasjon til politiet.

Wille svarer

Dagbladet vet at norske spillere var på banen i kamper som er mistenkt.

Søndag formiddag ble Norges trener Jonas Wille spurt om påstandene som preger hele håndballverdenen.

- Jeg kan ingenting om saken, jeg er selvfølgelig motstander av kampfiksing, men jeg kan ikke dømme eller si noe om denne saken. Vi er selvfølgelig motstander av kampfiksing, sa Wille til norsk og dansk presse utenfor Norges spillerhotell i Krakow.

- Kommer det brått på?

- Ja, egentlig. Jeg har aldri vært i en situasjon der vi har hatt mistanke om det selv. Overraskende hvis det (kampfiksing, jour.anm.) fortsatt finnes, svarte den norske treneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer