NIF - Kristian Blummenfelt

Svarer på Bahrain-kritikken

Han tok et sensasjonelt OL-gull og imponerte en hel idrettsverden. Nå svarer Kristian Blummenfelt for sin deltakelse i et privatlag i regi av menneskerettsverstingen Bahrain.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Kristian Blummenfelt tok natt til mandag OL-gull i triatlon. Nordmannen tok det første norske gullet i et sommer-OL på ni år.

Medier over hele verden rettet oppmerksomheten mot Blummenfelt da han tok gull, men i etterkant er det også et annet tema knyttet til 27-åringen som har kommet til overflaten.

Sportskommentator Esten O. Sæther i Dagbladet skrev en kommentarartikkel mandag, som tok for seg Blummenfelts omstridte privatlag.

I fjor inngikk Kristian Blummenfelt en avtale med Bahrain Endurance 13. Laget tilhører øystaten Bahrain, et regime med et rykte på seg for grove menneskerettighetsbrudd, undertrykking og nedsabling av demokratiforkjempere.

Ettersom oppmerksomheten rundt nordmannen har økt siden OL-gullet, har det også blitt satt søkelys på at Blummenfelt er en del av dette laget.

GULL: Kristian Blummenfelt (27) vartet opp med en maktdemonstrasjon i triatlon. Video: Discovery. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke blande

Tirsdag vartet NRK opp med debatt i sin «Dagsnytt 18»-sending, hvor deres sportskommentator Jan Petter Saltvedt, sammen med Esten O. Sæther og den norsk-bahrainske statsviteren Zeineeb Alsabeegh, diskuterte temaet.

Dagbladet har vært i kontakt med Blummenfelt, som mener at det er viktig at man ikke knytter idrett og politikk for tett opp mot hverandre.

- Jeg tenker at man ikke skal blande idrett og politikk for mye. Hensikten med dette laget er å komme i kontakt med de lokale i Midtøsten og inspirere dem til å starte med idrett, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Midtøsten er i forandring, det også. Mye skjer der nede, i positiv retning. Det er viktig å ikke blande for mye av idrettsutøvere inn i det politiske og heller se på det som inspirerende for generasjonen som kommer.

Deltok i diskusjoner

Berit Kjøll, president i Norges idrettsforbund (NIF), har svart på spørsmål på e-post vedrørende Blummenfelt og privatlaget han er en del av.

UTTALER: Berit Kjøll uttaler seg om Blummenfelts privatlag. Foto: Berit Roald / NTB
UTTALER: Berit Kjøll uttaler seg om Blummenfelts privatlag. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Er det greit for Norges idrettsforbund at en landslagsutøver representerer et privat lag knyttet til det autoritære regimet i Bahrain?

- Vi må erkjenne at denne typen aktører er en utfordring i internasjonal idrett. Vi som idrettsorganisasjon tar selvsagt avstand fra alle former for menneskerettighetsbrudd, skriver Kjøll og fortsetter:

- På generelt grunnlag må alle aktører i norsk og internasjonal idrett ha en høy grad av bevissthet rundt hvem man velger å samarbeide med. I Kristians tilfelle er dette en avtale som ikke gjelder hans tilknytning til landslaget eller til Norges Triatlonforbund.

På spørsmål om Idrettsforbundets rolle i avtalen forteller Kjøll at de hadde dialog med Triatlonforbundet i forbindelse med avtalen.

- Dette er primært et anliggende for Norges Triatlonforbund. NIF hadde dialog med særforbundet om problematikken i denne saken, skriver presidenten.

Kjøll forteller videre at det ble inngått en avtale for Blummenfelt knyttet til markedsføring og profilering av privatlaget.

- I denne dialogen ble vi enige om den løsningen som ble skissert fra Triatlonforbundet hvor Blummenfelt som representasjonsutøver for landslaget og forbund ikke kan profilere og markedsføre sitt samarbeid med dette private laget, skriver hun.

- Debatt vi må ta

Idrettspresidenten mener det er forståelig at folk reagerer på at norske idrettsutøvere har avtaler slik som Blummenfelts.

- Ja, det er forståelig. Derfor er det viktig, som tidligere påpekt, at alle aktører i norsk og internasjonal idrett har en høy grad av bevissthet rundt hvem man velger å samarbeide med.

Presidenten i Norges Triatlonforbund, Arild Mjøs Andersen, forteller til Dagbladet at Blummenfelt stort sett bare har deltatt i én langdistanse-konkurranse for privatlaget hvert år.

OPPMERKSOMHET: Kristian Blummenfelt har den siste tida fått mye oppmerksomhet for OL-gullet i Tokyo, men nå har også debatten rundt hans privatlag startet. Foto: Geir Olsen / NTB
OPPMERKSOMHET: Kristian Blummenfelt har den siste tida fått mye oppmerksomhet for OL-gullet i Tokyo, men nå har også debatten rundt hans privatlag startet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han mener det er viktig at utøverne deres har frihet i avtaler for å kunne leve av idretten.

- Både han og andre landslagsutøvere må ha friheten til å både inngå avtaler, men også delta i andre typer konkurranser for å finansiere levebrødet sitt, sier han.

På spørsmål om valget om å bli en del av privatlaget var noe de Triatlonforbundet selv var involvert i, svarer han følgende:

- Det er han som har tatt valget, og det er noe vi ikke kan nekte ham å gjøre. På samme måte som at Fotballforbundet ikke ville sagt nei til at en landslagsspiller gikk til PSG eller Manchester City, som er styrt av oljestater.

Andersen sier videre at dette er en debatt han mener norsk idrett må ta innenfor alle idrettsgreiner.

- Det er jo en dynamisk debatt som hele tida går. Den er veldig aktualisert den siste tida, med blant annet Qatar-boikotten, som jo er helt parallell med det vi snakker om her nå. Det er en debatt norsk idrett må ta, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer