Kristian Blummenfelt

Svarer på kritikken: - Vanskelig sak

Debatten rundt Kristian Blummenfelts (27) privatlag fra Bahrain fortsetter. Nå har Triatlonforbundet og Norges idrettsforbund respondert på ny kritikk.

FORTSETTER: Diskusjonen og debatten rundt privatlaget til Kristian Blummenfelt fortsetter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTSETTER: Diskusjonen og debatten rundt privatlaget til Kristian Blummenfelt fortsetter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

OSLO/TOKYO(Dagbladet): Oppmerksomheten rundt Kristian Blummenfelt (27) skjøt i taket da han tok OL-gull i triatlon tidligere i sommer.

En stor norsk idrettsprestasjon ble etterfulgt av kritikk knyttet til privatlaget Bahrain Endurance 13, som 27-åringen er en del av ved siden av landslaget.

Kritikken var rettet mot Blummenfelts deltakelse i et privatlag i regi av en av menneskerettighetsverstingene Bahrain, i tillegg til triatlonforbundet og idrettsforbundet sin rolle oppi det hele.

OL: Vi tar et skråblikk på OL og OL-relaterte øvelser. Video: Rødt Kort. Vis mer

NRK vartet opp med debatt i sin «Dagsnytt 18»-sending, hvor deres sportskommentator Jan Petter Saltvedt, sammen med Dagbladets Esten O. Sæther og den norsk-bahrainske statsviteren Zeineeb Alsabeegh, diskuterte temaet.

Kritikk

Avtalen om at Blummenfelt skulle bli en del av dette privatlaget, ble først avslått av triatlonforbundet, men seinere gikk de med på avtalen.

Nevnte Sæther publiserte i dag en kommentar i Dagbladet, hvor han kom med kritikk rettet mot de to forbundenes rolle i avtalen om privatlaget til Blummenfelt.

I kommentaren skriver Sæther blant annet:

SPORTSKOMMENTATOR: Esten O. Sæther er sportskommentator i Dagbladet og reagerer på Blummenfelts privatlag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPORTSKOMMENTATOR: Esten O. Sæther er sportskommentator i Dagbladet og reagerer på Blummenfelts privatlag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

«I internasjonal idrett konkurrerer våre stjerner med utøvere fra alle slags regimer. Det er idrettens vesen. Men det å ha en norsk olympiamester som representerer et brutalt, undertrykkende arabisk land, er noe helt annet og mye etisk vanskeligere»

«Denne godkjennelsen kom uten noen åpen debatt. I norsk toppidrett er det mer og mer stjernene som bestemmer hvilke verdier vi konkurrerer etter.»

«Det er en farlig utvikling. For vi kan ikke vaske hendene og late som om ondskapen slutter, bare fordi vi er opptatt av å feire et fantastisk norsk OL-gull.»

Blummenfelt selv har forklart følgende:

- Jeg tenker at man ikke skal blande idrett og politikk for mye. Hensikten med dette laget er å komme i kontakt med lokale i Midtøsten og inspirere dem til å drive idrett, sa olympiamesteren til Dagbladet da han for halvannen uke siden kom hjem til Norge:

Program

onsdag 21 juli
02:00
Softball, kvinner
Japan
 - 
Australia
05:00
Softball, kvinner
USA
 - 
Italia
08:00
Softball, kvinner
Canada
 - 
Mexico
09:30
Fotball, kvinner
Storbritannia
 - 
Chile
10:00
Fotball, kvinner
Kina
 - 
Brasil
10:30
Fotball, kvinner
Sverige
 - 
USA
12:30
Fotball, kvinner
Japan
 - 
Canada
13:00
Fotball, kvinner
Zambia
 - 
Nederland
13:30
Fotball, kvinner
Australia
 - 
New Zealand