Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svarer på kritikken: Avviser at Skofterud-saken vil gi nye rutiner. - Skivebom

Agder politidistrikt er uenig i kritikken som er rettet mot leteaksjonen etter Vibeke Skofterud. Ønsket om et mer automatisert varslingssytem og en endring i rutinene kommer ikke til å skje.

TI TIMER: Båtfører på redningsskøyta «Inge Steensland» er kritisk til hvor lang tid det tok før de ble varslet i leteaksjonen etter Vibeke Skofterud. Politiet i Agder synes kritikken er skivebom. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix
TI TIMER: Båtfører på redningsskøyta «Inge Steensland» er kritisk til hvor lang tid det tok før de ble varslet i leteaksjonen etter Vibeke Skofterud. Politiet i Agder synes kritikken er skivebom. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen skrev Dagbladet om kritikken som Asbjørn Rønning, kaptein på redningsskøyta «Inge Steensland», rettet mot tregheten i leteaksjonen etter Vibeke Skofterud.

Bakgrunnen er at det tok cirka ti timer før redningsskøyta ble oppringt. Kl. 01 natt til søndag 29. juli ble Skofterud meldt savnet av kjæresten Marit Stenshorne. Ifølge SAR-rapporten - gjengitt av Fædrelandsvennen - ble redningsskøyta oppringt av innsatsleder først klokka 10.39.

Videre etterlyser Rønning et mer automatisert varslingssystem.

- Det etterspørres derfor om det ikke burde være automatikk i å varsle oss i slike sjønære hendelser, skriver han i SAR-rapporten.

- Skivebom

AVSKJED: I dag begraves den populære langrennsløperen Vibeke Skofterud i Eidsberg kirke. Skijentene leste fra kransene rundt Vibekes kiste. Vis mer

Til Dagbladet sier Bård Austad, leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidistrikt, at han mener kritikken er skivebom og et typisk eksempel på etterpåklokskap.

I lys av informasjonen som fantes da ulykken inntraff - og også gjennom nattetimene - mener Austad at verken rutinene til politiet eller Hovedredningssentralen Sør-Norge kan klandres.

- Jeg mener kritikken fra kapteinen er skivebom. Vi kan ikke automatisk varsle til Hovedredningssentralen hver eneste gang. Da hadde det blitt altfor mange telefoner. Politiet griper inn når det er landnært. Det var det her, men det visste vi ikke da ulykken inntraff, sier Austad til Dagbladet.

- I en del tilfeller er det automatikk, men dette er det Hovedredningssentralen som må svare på. Politiet involveres først når det skjer på land, mens Hovedredningssentralen har ansvaret til sjøs. Her var det midt imellom.

Ingen prosedyreendringer

Noen endring i varslingsrutinene kommer imidlertid ikke til å skje, opplyser Austad i Agder politidistrikt til Dagbladet.

SKOFTERUD STRÅLTE: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud gjestet Dagbladets langrennsprogram før vinter-OL sammen med kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Nei, det vil ikke medføre prosedyreendringer. Vi kan ikke endre prosedyrene hver gang vi blir overrasket. Vi må bruke sunn fornuft. Jeg mener ingen kan klandres her og at det ikke var noe galt med rutinene, sier Austad.

- Hva gjorde at dere til slutt varslet redningsskøyta etter rundt ti timer?

- Da hadde vi gjort andre håndgrep og tiltak som først måtte gjøres. Så fikk vi opplysninger som tydet på at vi burde søke til sjøs. Før den tid satt vi ikke på opplysninger som tydet på at hun hadde forulykket på sjøen. Både politiet og Hovedredningssentralen handlet ut ifra det vi visste der og da.

Det spesielle i saken

Ønsket om at denne saken kan gi en endring i varslingsrutinene tror Austad er et resultat av Vibeke Skofteruds unike status blant de norske folk - og ikke fordi rutinene sviktet i leteaksjonen.

- Dette skaper ekstra stort engasjement fordi det er snakk om en folkekjær person som Skofterud. Men slike saker har jeg jobbet med i 30 år. Det spesielle her er at det er snakk om Skofterud. Derfor vekker det så stort engasjement, sier Austad til Dagbladet.

- Ulykken er tragisk, men dessverre var det ikke noe vi kunne gjøre. Ingenting tyder på at hun kunne ha blitt reddet.

Forstår frustrasjonen

Samtidig presiserer Austad at han forstår frustrasjonen som Rønning og redningsskøyta viser.

- Jeg forstår frustrasjonen som båtføreren er i. Samtidig sitter de ikke på de opplysningene vi har. Varslingsknappen er ikke den første vi trykker på. Vi har andre rutiner å gjøre først, forklarer lederen for operative tjenester i Agder politidistrikt.

- Vi må evaluere oss selv fra det vi visste der og da, ikke det vi vet nå, konkluderer han.

Austad forteller videre at terskelen er lav for å starte leteaksjoner, men at de ikke kan ringe i bjella hver gang noen ikke har kommet hjem. I de fleste tilfellene finner de den savnede personen etter å ha gjort andre undersøkelser.

Disse undersøkelsene ble rutinemessig gjort også i denne saken. Først da de innhentet opplysninger som tydet på at søket burde gjøres i sjøen, startet det operative redningssøket og Redningsselskapet ble oppringt.

Konfrontert med kritikken fra Rønning sier Ståle Jamtli, operativ redningsinspektør ved Hovedredningssentralen, følgende til Dagbladet:

- Dette er kommentert av politiadvokat Gulberg i Agder PD i avisa Fædrelandsvennen den 2. august. HRS har ingen ytterlig kommentar til dette, skriver Jamtli i en SMS til Dagbladet.

Skofterud-familiens talsperson Pål Tømmerhoel skriver til Dagbladet at familien ikke har noen kommentar til SAR-rapporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!