Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFF-Grøttland er enig med André Bergdølmo i mye, men ikke alt

Svarer på kritikken fra Bergdølmo: - Det er en tøff påstand

André Bergdølmo mener den norske treningskulturen er for dårlig, og at norske spillere bør dra ut når de er 14-15 år. Norges Fotballforbund er uenige.

SVARER BERGDØLMO: Håkon Grøttland, fagansvarlig for Norges Fotballforbunds landslagsskole, er enig i mye av det André Bergdølmo sier, men reagerer også på noe. Her på samling i Porsgrunn i fjor. Foto: John T. Pedersen 
SVARER BERGDØLMO: Håkon Grøttland, fagansvarlig for Norges Fotballforbunds landslagsskole, er enig i mye av det André Bergdølmo sier, men reagerer også på noe. Her på samling i Porsgrunn i fjor. Foto: John T. Pedersen  Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne uken var André Bergdølmo (45) kritisk til norsk talentuvikling og norske trenere i et intervju med Dagbladet.

Den tidligere landslagsspilleren mener at utviklingen blant talenter i norsk fotball stopper totalt opp i aldersgruppen 18-23 år, og at norske trenere må lære «spillerne hvordan fotball skal spilles» .

På spørsmål om norske talenter bør dra ut tidlig, svarte Bergdølmo følgende:

- Ja, definitivt. Det må til, når treningskulturen ikke er bedre i Norge. Norske spillere bør dra ut når de er 14-15 år.

Nå svarer Håkon Grøttland (35) Bergdølmo. Grøttland er fagansvarlig for Norges Fotballforbund (NFF) sin landslagsskole.

- Det er en tøff påstand. Jeg må stå for det motsatte. Det er målet, sier Grøttland til Dagbladet, og fortsetter:

- Ved enkelttilfeller så vil det være bra å dra ut i ung alder, men om det blir en nødvendighet så er det veldig trist. Det tror og håper jeg det ikke er. Målet er at vi skal gi et konkurransedyktig tilbud i Norge. Både gjennom klubb- og landslagssystemet.

- Vi må bli bedre på alt

Bergdølmo trakk også frem følgende konkrete eksempel om fotballintelligens i norsk fotball:

- Xavi slår ballen opp på Messis venstrefot, som har én mann i ryggen. Messi slår ballen tilbake. Så gjør de det samme igjen med to raske pasninger. Til slutt slår Xavi ballen opp på Messi høyrefot i tredje operasjon. Det betyr: «Nå er kysten klar. Nå må du vende opp.» Venstrefotspasningene indikerte at han skulle slå tilbake. Høyrefotspasningen ga Messi beskjed om å vende opp.

KRITISK: André Bergdølmo er kritisk til norsk spillerutvikling og norske trenere. Her sammen med Jan van Halst under tiden i Ajax. Foto: Reuters 
KRITISK: André Bergdølmo er kritisk til norsk spillerutvikling og norske trenere. Her sammen med Jan van Halst under tiden i Ajax. Foto: Reuters  Vis mer

- Så får Messi hyllest fordi han er så flink til å orientere seg, men i realiteten er det Xavi som har orientert Messi med det tydelige budskapet i pasningene. Dette budskapet sliter jeg med å nå frem med i norsk fotball.

Grøttland synes Bergdølmo har flere interessante poenger i det overnevnte eksempelet på god fotballforståelse.

- Det harmonerer veldig med vår egen tilnærming, ikke teknikk eller taktikk, men evnen til å utvikle spillere som forstår spillet. Vi utvikler spillere nå med en helt annen trygghet i pasningene, men det er ikke nok bevissthet rundt hva man forsøker å oppnå gjennom pasningene. Det må man være bevisst på. Om man ikke kan utnytte rom, så må man skape rom. Dette er vi veldig opptatt av - at pasningene prater, sier Grøttland.

- Hva må dere i NFF gjøre bedre?

- Vi må bli bedre på absolutt alt, i hele næringskjeden. Dette gjelder i barne- og ungdomfotball, men også i toppen.

- Ikke NFF sin oppgave

I intervjuet var Bergdølmo spesielt kritisk til spillere i alderen 18-23 år. Han mente at spillerne på det norske U21-landslaget som tok bronse i 2013 ble omtalt som like gode som Marco Verratti, Isco og Alvaro Morata (som spilte for Italia og Spania i samme mesterskap), men at klasseforskjellen på spillerne er enorm per dags dato.

Verratti var blant banens beste spillere da PSG maltrakterte Barcelona på tirsdag, mens Isco og Morata begge har vært blant de mest benyttede spillerne hos Real Madrid denne sesongen.

BRONSELAGET: Den norske gjengen som ble nummer tre i U21-EM for fire år siden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRONSELAGET: Den norske gjengen som ble nummer tre i U21-EM for fire år siden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

De spillerne med mest spilletid på det norske U21-landslaget i EM for fire år siden var for øvrig Stefan Strandberg (Hannover 96), Marcus Pedersen (Strømsgodset), Håvard Nielsen (Freiburg), Ørjan Nyland (Ingolstadt), Martin Linnes (Galatasaray), Vegar Eggen Hedenstad (Rosenborg), Omar Elabdellaoui (Hull), Fredrik Semb Berge (Odd), Håvard Nordtveit (West Ham), Magnus Wolff Eikrem (Malmö), Stefan Johansen (Fulham) og Jo Inge Berget (Malmö).

- Når det gjelder spillere i alderen 18-21 år så er det begrensa hva NFF kan påvirke. Spillerenes primære utviklingsarenaer er i klubbene. Vi har tett dialog med klubbene, og landslagsreferanser vi tilegner oss på vegne av klubbens spillere, melder vi tilbake til klubben, sier Grøttland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling