Svaret fikk salen til å bryte ut i latter

Neste kamp for England handler mye om PSG-stjerna Kylian Mbappé. England-sjef Gareth Southgate fikk likevel spørsmål om en helt annen superstjerne etter kampen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

GIKK VIDERE: Gareth Southgate ledet England til seier over Senegal. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB
GIKK VIDERE: Gareth Southgate ledet England til seier over Senegal. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

England - Senegal 3-0

AL KHOR (Dagbladet): England-sjef Gareth Southgate hadde all grunn til å være fornøyd etter mannskapets solide forestilling i VMs åttendedelsfinale.

52-åringen er ikke kjent for å være den største vitsemakeren, og det forsøkte han nok heller ikke å være, da han fikk spørsmål av en argentinsk journalist på pressekonferansen etter kampen:

- Hva syns du om Lionel Messi?

- Han er en god spiller, svarte Southgate, før salen brøt ut i latter.

For det var en underdrivelse at Messi, som har herjet på fotballbaner verden over siden han var ung, ble omtalt som bare «god».

EKKELT: De engelske fotballstjernene fikk seg en overraskelse da de var ute til lunsj. VIDEO: Mason Mount Vis mer

Etterpå trakk Southgate selv på smilebåndet, før han ble mer alvorlig da han skulle svare på hva han tenker om det Argentina har levert til nå i Qatar-VM.

- Det er ikke et problem vi må bekymre oss om for øyeblikket. Frankrike er vår neste utfordrer. Jeg respekterer spørsmålet, men jeg har ikke gått så i dybden på dem. Jeg er imponert over det de har levert. Det er ikke et problem for oss for øyeblikket, sa Southgate.

England møter Frankrike i kvartfinalen i VM og trenger ikke bekymre seg for Argentina før i en eventuell finale. For det er Portugal-Sveits og Marokko-Spania som skal kjempe om den andre semifinalen på den samme siden av «VM-treet».

Nå venter VM-toppscorer Kylian Mbappé (fem mål) på motsatt banehalvdel i kvartfinalen - i et oppgjør som har alle ingredienser til å bli en klassiker mellom to store fotballnasjoner.

- Fra vårt ståsted vet vi at vi møter et verdensklasselag med verdensklassespillere. Det er en stor, stor test - de er regjerende mestere. Men jeg har troen på spillerne og tror at hvis vi leverer det vi er kapable til, så kan vi gi dem en skikkelig kamp. Alt kan skje så vi må tro og gi alt vi kan i den neste kampen, sier målscorer Jordan Henderson etter kampen.

Senegal-trener Aliou Cissé fikk spørsmål av en landsmann om laget hans ga opp da Harry Kane satte inn 2-0-scoringen på overtid i første omgang.

- Jeg fikk ikke det inntrykket i det hele tatt. Vi slapp inn mål i nøkkelsituasjoner i kampen. Vi gjorde feil og måtte betale for dem. Motstanderen utnyttet de situasjonene. Det handler om detaljer. Du kan ikke miste ballen i slike situasjoner, sa Cisse, som sammen med resten av laget må ta den tunge veien hjem.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer