«Mini» kritisk til Rosenborgs spillerjakt

- Svaret finnes på Lerkendal

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener det blir for naivt å tenke at det skal komme spillere inn og redde Rosenborg helt på tampen av en lang vinter.

IKKE IMPONERT: Rosenborg-legenden har ikke latt seg imponere over gamleklubben i vinter. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
IKKE IMPONERT: Rosenborg-legenden har ikke latt seg imponere over gamleklubben i vinter. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eirik Horneland har hatt alt annet enn en god start på Rosenborg-karrieren siden han ankom Trondheim i januar. Fasit i oppkjøringa ble skuffende to seire og seks tap. Laget har også skuffet spillemessig under den nye treneren.

Ting ble heller ikke bedre av at Bodø/Glimt valset over Rosenborg i serieåpninga søndag kveld.

På spillerfronten har det også vært relativt rolig. Mens lag som Molde og Brann har forsterket seg kraftig, har Rosenborg hentet Gustav Valsvik fra benken på nivå to i Tyskland og Gjermund Åsen fra Tromsø, samt David Akintola.

Horneland har i vinter uttalt at han er fornøyd med troppen han har til rådighet.

Gårsdagen bar derimot preg av noe helt annet enn tilfredshet.

Rosenborg skal ha prøvd å sikre seg Odds Birk Risa, men fått nei fra Dag-Eilev Fagermo. Det bekreftet Horneland selv mandag kveld.

- Vi trenger en erstatter for (Birger) Meling på lang sikt. Jeg kjenner Risa fra U-landslaget, og tror han kunne passet her. Odd ville beholde ham, og det har vi respekt for, sa Horneland til Eurosport i går kveld.

Ifølge VG prøvde trønderne seg også på Sarpsborg-spiller Kristoffer Zachariassen, men uten hell. Samme avis hevder at RBK også skal ha forsøkt seg på Stabæk-spiss Franck Boli, men at han, som Zachariassen, ble for dyr.

Rosenborg skal samtidig ha lagt inn bud på KBK-backen Christoffer Aasbak, som tidligere har vært i klubben. I tillegg skal Haugesunds Joakim Vågen Nilsen skal ha vært et navn de ville rekruttere til Lerkendal på overgangsvinduets siste dag.

- Svaret finnes på Lerkendal

Tidligere Rosenborg-spiller, Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, mener gårsdagens hendelser viser at det er usikkerhet innad i klubben. Selv mener han at Rosenborg allerede har mer enn gode nok spillere.

- Jeg mener at de spillerne som Rosenborg har skal være gode nok. De har vunnet serien år etter år. Men nå har de tapt seks av åtte treningskamper i vinter, og det er definitivt for dårlig. Men om man tror at man skal få hentet en joker som kan komme inn å snu alt på tampen av vinduet, tar man feil. Svaret på suksess finnes allerede på Lerkendal, sier «Mini» til Dagbladet.

Han mener at spillerne som var rykta til Lerkendal i går uansett ikke ville utgjort den store forskjellen.

- Det er spillere som har vært nevnt tidligere, og da var de ikke gode nok. Boli kunne sikkert gjort noe, men Rosenborg har jo fem-seks klassespillere i angrep. De som står på sidelinja er bedre, sier han, samtidig som han mener at det er en posisjon RBK bør forsterke; høyrebacken.

- Der trenger Hedenstad konkurranse, slår han fast.

At Rosenborg nå framstår som desperate, tror mannen med 65 landskamper handler om spesielt én ting.

- Jeg tror det handler om at man plutselig taper kamper. Da kommer desperasjonen. De som styrer i Rosenborg er bare mennesker. De sitter også på den største pengesekken i Norge. Da er det fort gjort å bruke dem, mener den tidligere TV 2-eksperten.

- Spillestilen har ikke fungert

Bodø/Glimt dominerte tidvis i serieåpninga på søndag, og vant fullt fortjent over et tafatt Rosenborg. «Mini» lot seg ikke overraske, og sier at han også frykter for et nytt tap når Odd kommer på besøk til Lerkendal til helga.

- Det er sånn det har vært i hele år. Det nye trenerapparatet har bestemt seg for å spille en ny fotball og det har ikke fungert, verken defensivt eller offensivt. Jeg har hatt mine samtaler med Horneland, og jeg liker jo det han snakker om, sier Jakobsen, og fortsetter:

- Man vil ha gjennombrudd, men det skjer ikke når Hovland står og slår pasninger på tvers, før det slås langt. Spillerne kan snakke om at det tar tid å komme inn i et system, men alle klarer å dempe en ball og gå på løp, mener han, og understreker at han ikke kjøper spillernes bortforklaringer.

Den tidligere lynvingen er klar på at problemet handler om stil, og ikke system.

- Jeg vet ikke konkret hva som kan gjøres for å løse det, men jeg vet at det er fotballkloke folk på Lerkendal. Personlig liker jeg ikke at de blir så smal i måten de spiller på. Jeg er vokst opp med 4-5-1 og 4-3-3, men jeg skjønner at det går an å spille på andre måter. Men det handler ikke så mye om system. Det handler om stil. Pasningene må gå hurtigere i lengderetningen enn de gjør nå, mener han.

Saken fortsetter under bildet.

Til tross for den skuffende vinteren, tror «Mini» fremdeles på et nytt Rosenborg-gull, selv om han understreker at han på ingen måte hadde turt å sette alt han eier på at det kommer til å skje.

- I mitt tips har jeg satt Rosenborg på topp, og det står jeg for. Men mest fordi det strider mot alt jeg har å sette opp enten Molde og Brann på topp, sier han.

- Dårlig dekning

KRITISK: Eurosport-ekspert Joacim Jonsson er ikke imponert over det Rosenborg har foretatt seg i vinter. Foto: NTB/Scanpix
KRITISK: Eurosport-ekspert Joacim Jonsson er ikke imponert over det Rosenborg har foretatt seg i vinter. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Joachim Jonsson er ny ekspert for Eurosports Eliteserie-dekning. Han stiller seg undrende til det trønderne har drevet med i vinter.

- Det er helt klart at de ikke er i balanse. Det sier seg selv når man får en avslutning på vinduet som ser sånn ut. Man har ikke dekning på backene, og man har heller ikke funnet ankeret man har lett etter.

- Det sier seg selv at når man legger inn bud og mislykkes på stort alt, så blir det desperasjon. Personlig synes jeg at de bør sikre høyere enn flere av de navnene som kom opp i går. Boli og Zachariassen, absolutt. Det er der man skal være. Etter det begynner man å famle og kaste ut bud, og det går ikke om man skal utvikle seg videre og ta det neste steget, sier Jonsson til Dagbladet.

Svensken er enig i «Mini» sin påstand om at Rosenborg allerede har et godt nok lag til å ta gull.

- Rosenborg har en god nok stall til å ta gull, men de har nesten sett dårligere og dårligere ut etterhvert som oppkjøringa har gått. Det handler om at man må utvikle seg og ta nye steg. Det har de ikke gjort, og det bekymrer mest.

For lite fart

FRUSTRASJON: Det var tydelig at ting ikke var som det skulle da Rosenborg møtte Bodø/Glimt søndag. Her fortviler Alexander Søderlund. Foto: NTB/Scanpix
FRUSTRASJON: Det var tydelig at ting ikke var som det skulle da Rosenborg møtte Bodø/Glimt søndag. Her fortviler Alexander Søderlund. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Det er alltid bra å få inn nye spillere, og det har de fått inn med Åsen, Valsvik og Akintola i vinter. Det er tre gode spillere i norsk målestokk. Samtidig mener jeg at man burde hatt enda mer tempo på stopperplass, for det har de blitt tatt på i vinter, og det så man også i serieåpninga.

- Det er mange spørsmålstegn, og det har sett ut som de har famlet i blinde i vinter, mener han, samtidig som han sier at han synes Molde ser sterkest ut i år, og at han spår et troneskifte.

Han er likevel klar på at Eirik Horneland er en meget dyktig trener, men at han trenger spillere som passer i hans spillestil.

- Horneland er en dyktig trener, men han har en spillerstall som ikke passer til den fotballen han vil spille. Horneland vil spille med aggressivt press. De spillertypene er ikke i Rosenborg. Om dette skal funke, må både ham og spillerne tilpasse seg.

- Dette kan ikke løses med «My way, or the highway», sier Jonsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer