Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svaret på svensk irritasjon: - Det gleder meg at vi har blitt så gode i idrett at dette er plagsomt for svenskene

Ernst A. Lersveen om Patrick Ekwalls kronikk.

GODE, MEN...:  Bjarte Myrhol og Norge leverte et strålende EM. Men er nordmenns glede over å slå Sverige gått over i en besettelse? Foto: Bjørn Langsem
GODE, MEN...: Bjarte Myrhol og Norge leverte et strålende EM. Men er nordmenns glede over å slå Sverige gått over i en besettelse? Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): Nordmenn er så opptatt av hvordan svenskene gjør det i idrett at det totalt overskygger våre egne prestasjoner. Det hevder i hvert fall den kjente TV 4-profilen og sportsjournalisten Patrick Ekwall i en kronikk i den svenske avisa Expressen.

- Norge, altså. Dette beundringsverdige idrettslandet som hver vinteridrettshelg viser verden at der best. Nå kan de spille håndball også, og det er vanskelig å ikke la seg imponere. Men hvorfor kan ikke Norge slippe sitt svenskekompleks? spør Ekwall.

- Dere er for bra til å bry dere om hvordan de svenske utøverne gjør det. Dere må virkelig slippe Sverige nå, sier han videre.

Glede Den norske sportsjournalisten Ernst A. Lersveen dekker blant annet langrenn tett for TV 2. Han forstår ikke kritikken til Ekwall.

- Umiddelbart tenker jeg la oss nå ha den gleden. Dersom det er bare vi nordmenn som gleder oss over at vi har en vennlig kappestrid med et naboland, så la oss nå ha det i fred. Og så velger jeg å glede meg over at vi har blitt så gode i idrett at dette er plagsomt for svenskene. For dette har vært i årtier, denne knivingen mellom hyggelige naboer. At vi nå plutselig ikke skal ha det, velger jeg å tolke som at vi har blitt så gode i mange grener at det ikke er så hyggelig lenger, sier Lersveen.

- Ekwall mener at Sverige ikke alltid måler seg mot Norge, men at Norge nesten alltid måler seg mot Sverige. Er du enig i det?

- Nja. Det hender at vi konkurrerer mot andre enn svensker. Det hender at vi slår noen andre også. Dette er knyttet til en forhistorie at svenskene i perioder har vært bedre enn oss. Til og med på ski. Da er det ikke så unaturlig å sammenlikne seg med de. Vi har vært en nabo som har hatt mange gode idrettsutøvere, noe vi har fortsatt har. Ikke så rart. Det er ikke viktigere for oss i Norge å slå Sverige. Det er sjarmerende å sammenlikne seg med svenskene innimellom. De koser seg når det går litt dårlig for oss, og vi gjør det samme, uten at det finnes et snev av ondskapsfullhet i det, sier Lersveen.

Privilegert Ekwall forteller om en mailboks som renner over av post fra nordmenn som vil fortelle ham hvor elendige svenskene har vært i håndball-EM. På Twitter har det vært likedan. Ekwall forstår det bare ikke.

- Er det ikke hyggelig å ha kontakt med nordmenn? Han må være privilegert over at mange nordmenn leser det han skriver. Hvis han blir nedlesset på mail. Da må han være en viktig og stor person i Sverige. Han må glede seg over det, ikke irriterer seg over det. Eller kanskje han har meninger som er riv ruskende gærent. Summa summarum: når man skal mene noe, og ofte, kan det bli meningsløst også, sier Lersveen.

- Har vi i media den største skylden for «svenskekrigen»?

- Det er klart media viderebringer det folk mener også. Vi forsterker ting i mange tilfeller. Hadde dette vært noe i nærheten av hat og negativt, hadde jeg reagert. Dette er bare en hyggelig nabostrid. Jeg klarer ikke å se at dette er noe mer enn det. Jeg klarer ikke se noe ondskapsfullt i noe av dette. Svensker er hyggelige, spesielt når vi slår de. Dette er bare er hyggelig nabostrid. Det må vi ha. Det kommer til å være der uavhengig av han fyren der, sier Lersveen.

Ingen kompleks Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther mener at Norge ikke har noe svenskekompleks.

- Nei det forsvant vel med OL i 1994. Siden da har jo Norge vært totalt overlegne når det gjelder de idrettene som vi syns er de viktigste. Så kan du diskutere om det er de viktigste idrettene. Poenget er at den sporten vi liker, der er vi gjennomgående best og trenger ikke måle oss med noen svensker. Men når det er sagt, så er Norge veldig opptatt av utlendingene mener om oss, som et lite land, og det er vi fortsatt. Vi er spesielt opptatt av hva svenskene mener om oss. Alle svenske vinkler blir veldig mye lest på dagbladet.no, sier Sæther.

Han mener at Norge ikke måler seg mot Sverige slik vi gjorde tidligere. Derfor blir konklusjonen til Ekwall foreldet.

- Det er historisk korrekt fordi norsk idrett ble organisert for å slå Sverige i krig. Det var tanken bak organiseringen av norsk idrett. Men det forsvant som sagt i det øyeblikket da Norge ble såpass mye bedre, sier Sæther.

Den svenske programlederen beundrer mange norske idrettsutøver, men er tydelig på at Norge alltid vil være Sveriges lillebror. Ekwall mener samtidig at Sverige heier på nordmenn som Petter Northug, Therese Johaug og Henrik Kristoffersen.

Det er gjensidig, mener Sæther.

- Jeg tror vi gjennomgående heier på svenskene. Jeg syns det er viktig at svenskene gjør det bra. De er naboen vår, så det skulle bare mangle, sier Sæther.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram