TILBAKE: Petter Northug er tilbake på landslagssamling etter noen trøblete måneder. Her ser du kan svare på pressens spørsmål om de siste månedene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Petter Northug om treningskrisa:

Svarte om treningskrisa:
- Jeg trenger litt medvind

Petter Northug møtte pressen etter flere måneder preget av sykdom og treningsproblemer.

MOLDE (Dagbladet): Etter to blytunge sesonger begynte det omsider å løsne for Petter Northug mot slutten av forrige sesong, manifestert gjennom noen gode turrenn mot sterk motstand og tre monsteretapper under lagsprinten i NM i Alta.

På treningssamlingen på Sognefjellet i overgangen fra mai til juni så Mosvik-ekspressen råsterk ut, både hva angår rykk og utholdenhetskapasitet.

I kjølvannet av et treningsopphold på Tenerife i juli gikk det imidlertid galt. Northug ble satt kraftig tilbake og måtte roe ned på treningen og stå over flere konkurranser og samlinger.

I august begynte det å løsne igjen for 32-åringen, før han pådro seg en ny forkjølelse i september.

Totalen av dette har gitt Northug lite hardtrening de siste månedene.

- På etterskudd

Nå er han imidlertid på plass på landslagssamling igjen sammen med Johannes Høsflot Klæbo og resten av de norske essene i Molde.

- Hvordan ligger du an fysisk og psykisk?

- Psykisk, heldigvis bra. Fysisk skulle jeg gjerne vært veldig mye bedre. Jeg er nok litt på etterskudd. Jeg har vært i veldig god fysisk form på dette tidspunktet de to siste åra utenat det har hjulpet meg på vinteren. Jeg håper jeg kan bruke tida godt og holde meg sykdomsfri så jeg kan være i OK form til sesongstart, sa Northug på spørsmål fra Dagbladet

- Når du får sykdomsperioder som varer over litt tid, så mister man litt av grunnlaget. Det tar litt tid å bygge det opp igjen på et bra treningsnivå, men jeg er på vei tilbake. Jeg trenger litt medvind sykdomsmessig hvis jeg skal få gjort en god nok jobb de siste ukene før sesongen.

Motivert til å prøve

Northug avkrefter at de tøffe månedene har gjort noe med motivasjonen.

- Jeg er ferdig med den tida at jeg bekymrer meg hvis ting ikke går som det skal, sier Northug.

- Det er ingen selvfølge at kroppen skal svare når du prøver å komme tilbake, men når du kjenner en antydning til at kroppen er der, så er det motiverende nok til å prøve videre.

Han sier videre at han håper å få gode svar når han begynner med den tøffe treninga.

- Jeg tror jeg har såpass god tid til å gå meg i form fra midten av november til nyttårsskiftet. Det er da jeg ønsker å gå fort på ski. Får jeg de svarene jeg ønsker, så vet jeg at hva jeg må gjøre i de siste ukene for å komme meg i skikkelig form, sier Northug med henvisning til VM.

- Vanskelig å gå meg inn

På pressekonferansen fikk Northug også spørsmål om hva han tenkte om en eventuell etappe på stafetten i VM.

- Johannes (Høsflot Klæbo) har tatt over den ankerrollen. Det vet alle, så er vi en haug med reserver som er klare til å steppe inn, sier Northug.

Han svarer også defensivt på spørsmål om noen andre etapper kan være aktuelle.

- Med så mange langrennsløpere som går fort her i Norge, kan det bli vanskelig for å gå meg inn på et stafettlag.