Ingvild Flugstad Østberg

Svarte på kritikken

Ingvild Flugstad Østberg fant igjen gleden.

FLOTT SCENER: Ingvild Flugstad Østberg tilbake i verdenstoppen med andreplass på 20km fri i Davos. Her gleder hun seg sammen med vinneren Jessie Diggins og Rosie Brennan. FOTO: AP/Gian Ehrenzeller.
FLOTT SCENER: Ingvild Flugstad Østberg tilbake i verdenstoppen med andreplass på 20km fri i Davos. Her gleder hun seg sammen med vinneren Jessie Diggins og Rosie Brennan. FOTO: AP/Gian Ehrenzeller. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet) Plutselig var Ingvild Flugstad Østberg tilbake på toppen, og hele den lille skiverdenen jubler:

- Herlig å se henne. Dette var overraskende, sa kommentatoren på sveitsisk TV, og fortalte hvor lenge sporten har ventet på dette.

Gleden i skimiljøet er enstemmig. Den norske veteranen har slitt med problemer som de fleste enten kjenner seg igjen i eller kjemper med på laget sitt.

Det bare snakkes ikke så mye om.

Men det har Ingvild gjort de siste tunge åra, selv om ikke alle de hjemlige skikommentatorene har villet høre etter.

I dag er de nødt.

FOR Ingvild Flugstad Østberg er sportslig tilbake på sitt eget toppnivå. Det sier alt om ei jente som dag etter dag fulgte Therese Johaug på de tøffeste øktene, ble glitrende også på de lange distansene og fikk svi for det:

- Tar hun de riktige stegene nå, blir hun et av de største norske håpene i VM, sa rutinerte Åge Skinstad på Viasat.

Det kommer Ingvild til å gjøre. Før dette rennet snakket vi sammen om hvor tålmodig hun har vært det siste halvåret i jobben med å få konkurrere igjen.

Hun vet hva som kreves. Utfordringen er bare å få rettet opp en kropp som skal tåle helt ekstreme trøkker i løypa.

HVOR tung denne sporten er viste nærbildene av amerikanske Jessie Diggins hikstene av åndenød i snøen i målområdet. Jessie avgjorde duellen med Ingvild i utforpartiet på den siste kilometeren og det kostet. Etter flere minutter der i snøen, måtte hun hjelpes ut av stadion.

Begge to har også fått hjelp til å finne balansen mellom næringsinntak og piningen i løypa. De er tilbake igjen i verdenstoppen, mens et par av de andre konkurrentene manglet i Davos.

Forfallene til de svenske distansestjernene har ulike årsaker, men bak hele denne ekstreme utholdenhetsidretten ligger kravet om å finne ut hva kroppen din egentlig tåler.

Og hvor mye du skal presse den.

INGVILD har tenkt mye på det i de åra der hun har vært nødt til å stå utenfor. Det hadde vært flott å komme tilbake, men ikke for enhver pris:

  • Hvis gleden med skigåinga forsvant, kunne det være det samme.

Kanskje var det dagens aller fineste følelse:

- Jeg kjenner lysten over å drive med dette, sa hun til Viasat rett etter løpet:

- Den umiddelbare gleden over å gå på ski. Det er både fælt og moro på en gang.

DET er dette trøkket som hun skal tilpasse vinteren etter. Om det blir Tour de Ski, er ennå ikke avgjort. Det kan godt skje.

Inntil i dag har Ingvild gått rundt med en følelse av at hun ikke har fått ut det beste i konkurranse. Treningsøktene har av og til lovet litt mer, selv om det også der er et knepp igjen.

Nå kan alt falle på plass som det skal. Den gode følelsen fra dette rennet gir bekreftelsen hun har ventet på.

Det er faktisk mulig å bli like god som i tida før hun ble nektet å konkurrere fordi kroppen ikke lenger tålte hardkjøret.

DEN framgangen skjer samtidig med at det norske kvinnelaget tok enda et steg etter en imponerende sesongstart:

  • På 20km fri i Davos ble det tre norske jenter blant de fem beste.

Tiril Udnes Weng misset pallen til amerikanske Rosie Brennan med fem tiendedels sekund. Det var ergerlig der og da, men bekrefter bare utviklingen i en strålende sesong.

Mer og mer stemmer det at Tiril leder verdenscupen sammenlagt.

OG mindre og mindre stemmer maset om krise i norsk kvinnelangrenn. Dette laget har jo også fått fram Anne Kjersti Kalvå som ble nummer fem i dag etter en forsiktig start i høyden. I tillegg presterte Lotta Udnes Weng (nummer 10) på et høyt nivå.

Da er det bare å glemme at beste svenske ble nummer 17. Skader og sykdom herjer i den svenske troppen. De kommer sikkert tilbake med både Frida Karlsson og Ebba Andersson, og kan like gjerne herje i VM.

Men avstanden til de norske utfordrerne er definitivt blitt mindre enn sist vinter, og det gjør sporten både spennende og god.

Akkurat som gleden ved at en fin skijente som Ingvild Flugstad Østberg til slutt klarte å finne tilbake til det beste i sporten sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer