BLIR LANGLØPER PÅ HELTID: Jens Arne Svartedal (t.v.) har bestemt seg for å følge hjertet, og kommer til å vie seg fullt og helt til langdistanselangrenn framover. Sportssjef Nils Marius Otterstad i Team Xtra Personell er glad for sprintverdensmesteren fra 2007 sitt valg, og tror laget nå vil få seg et løft.Foto: Morten Holm / Scanpix
BLIR LANGLØPER PÅ HELTID: Jens Arne Svartedal (t.v.) har bestemt seg for å følge hjertet, og kommer til å vie seg fullt og helt til langdistanselangrenn framover. Sportssjef Nils Marius Otterstad i Team Xtra Personell er glad for sprintverdensmesteren fra 2007 sitt valg, og tror laget nå vil få seg et løft.Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Svartedal dropper VM på hjemmebane

Blir langløper på heltid.

||| LYSEBU (Dagbladet): På tross av at VM i Oslo bare er ni måneder unna, har Jens Arne Svartedal bestemt seg for å følge hjertet og vie seg fullt og helt til langdistanselangrenn i tiden som kommer.

Dermed ble OL i Vancouver østfoldingens siste store mesterskap i denne omgang. 34-åringen valgte for to år siden å trekke fra landslaget for å slutte seg til privatlaget Team Xtra Personell, som satser på Det internasjonale skiforbundets (FIS) langdistanseverdenscup.

- Da jeg begynte i Team Xtra,  hadde jeg hatt hatt lyst til å satse på langløp i flere år. Etter å ha kombinert det med tradisjonell langrenn, ønsker jeg nå å satse bare på langløp gjennom en hel sesong, sier Svartedal til Dagbladet.

- Stanget i veggen
Forsøket på å kombinere tradisjonell langrenn og langløp, har ikke gitt Svartedal de resultatene han hadde håpet på. Nå følte han at det var på tide å ta en avgjørelse om å satse på én av delene.

- Jeg har stanget litt mot veggen de siste par årene, og har ikke helt fått den uttellingen jeg hadde ønsket meg. Nå var jeg kommet til et punkt der jeg måtte ta et ordentlig valg, og da handler det om hva jeg har lyst til, og ikke så mye om hva andre måtte mene og tenke, sier Svartedal til Dagbladet.

Valget Svartedal har tatt betyr færre reisedøgn og mer tid til familien, men ingen nedtrapping av treningsarbeidet. Nå skal han jobbe steinhardt for å utvikle stakeegenskapene som tok ham til VM-gull på sprinten i Sapporo i 2007.

For selv om Svartedal var helt i verdenstoppen når det kom til dobbelttak i tradisjonell langrenn, føler han at han har mye å jobbe med i månedene som kommer om han skal kunne hamle opp med den ypperste langløpseliten. Det er utelukkende en motivasjonsfaktor.

- Det er veldig bra for motivasjonen å gjøre noe nytt. Jeg er nødt til å bedre stakekapasiteten om jeg skal henge med i tre-fire timer. Det hjelper ikke å ha mye erfaring fra spurter, om jeg ikke henger med inn på oppløpet, poengterer Svartedal.
 
- Løft
Svartedal skal sammen med brødrene Anders og Jørgen Aukland, svenske Jerry Ahrlin og fire unge, spennende løpere utgjøre neste års Team Xtra Personell, som ble presentert på Lysebu utenfor Oslo onsdag.

Lagets sportssjef Nils Marius Otterstad er glad for at Svartedal nå vier seg til langdistanselangrenn på heltid.

- Det betyr kjempemye, og er et løft for teamet å få ham inn i en mer utfyllende sportslig rolle. Med Jens Arne som rendyrket langløper, får vi et enda mer homogent lag i forhold til satsingsområde vårt, og den interne kommunikasjonen blir forhåpentligvis enda bedre, sier Otterstad til Dagbladet.

Døren på gløtt for Aukland
Mens Svartedal i utgangspunktet utelukkende satser på langløp, holder lagkamerat Anders Aukland døren på gløtt for VM-deltagelse i Holmenkollen. 37-åringen går gjerne den klassiske 15 kilometeren om muligheten byr seg, men også han understreker at løp som Vasaloppet, Marcialonga og Birkebeineren er hovedprioriet kommende vinter.

Sist sesong gjorde han et helhjertet forsøk på å komme med på det norske OL-laget i Vancouver, og det tæret på kreftene. Det samme gjorde det som ble oppfattet som forskjellsbehandling av landslagsløpere privatløpere fra Norges Skiforbunds side.

- Jeg har fokus på å fort i alle langløp, og tenker ikke på VM. Det ble slitsomt i fjor med hard kamp om OL-plasser og kommunikasjonen med Skiforbundet. Da gikk jeg fort først etter jul, sier Aukland til Dagbladet.

Neste sesong håper han først og fremst på en individuell seier i enten Marcialonga, Vasaloppet eller Birkebeineren. Samtidig har Team Xtra Personell tatt mål av seg om å klare en pallplass i alle de 10 verdenscupløpene på langdistanse.