Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svartelistet av Ferguson

Derfor faller så mange United-spillerne i unåde.

(Dagbladet.no): Ruud van Nistelrooy er en av Manchester Uniteds største stjerner og den mest notoriske målscoreren klubben har hatt på lang tid.

Nå spøker det for framtida hans på Drømmens Teater, etter at han sloss med Ronaldo på en trening og ble erklært uønsket foran Uniteds siste ligakamp mot Charlton.

Historien er imidlertid ikke unik - for det er langt fra første gang at den mektige skotten kvitter seg med spillere han kommer på kant med.

- Gjør seg til latter

Dagbladet.no har laget en oversikt over United-stjerner som har falt i unåde side Ferguson tok over managerjobben i 1986. (Se faktaboks for mer informasjon):

• Paul McGrath

• Gordon Strachan

• Norman Whiteside

Svartelistet av Ferguson

• Jim Leighton

• Jaap Stam

• David Beckham

• Paul Ince

• Roy Keane

• Fabien Barthez

• Ruud van Nistelrooy

Andy Mitten, redaktør i det seriøse United-fanzinet «United We Stand», og journalisten bak gårsdagens Independent-artikkel om Nistelrooys slåsskamp med Ronaldo, mener Ferguson er i ferd med å gjøre seg til latter.

Fotomontasje: Dagbladet.no
Fotomontasje: Dagbladet.no Vis mer

- Det er en fare for det. Han tar noen svært dristige avgjørelser nå. Nistelrooy er en spiller i verdensklasse, som har blitt dårlig behandlet. En slik klassespiller burde blitt behandlet med mer respekt. Han har åpenbart hatt sine konflikter med Ferguson. Men som United-fan synes jeg det er en stor skam at de ikke kunne legge problemene bak seg.

- Denne sesongen har Uniteds problem vært på midtbanen - neste sesong kan det bli i angrep. Uten Nistelrooy har de ingen naturlig målscorer lenger, sier Mitten til Dagbladet.no.

Redd for Ferguson

Han understreker at fansen raste mot Ferguson også i 1995, da skotten solgte unna stjerner som Paul Ince, Mark Hughes og Andrei Kanchelskis - men likevel vant ligaen den påfølgende sesongen.

- Hvorfor har så mange kommet på kant med Ferguson?

- Jeg har snakket med tidligere United-spillere om dette, og mange av dem har vært kritiske til ham. Det verste man kan gjøre er å snakke negativt om klubben i mediene. Men selv om Ferguson har gjort mange feil, kan ingen argumentere mot det han har oppnådd.

- Er spillerne redde for ham?

- Selvfølgelig er de det. Veldig redde. Han er manageren som tar avgjørelsene, og kan til tider være kjølig. Trosser de ham, er de ute i kulden.

- Men det er ingen tvil om at han nyter enorm respekt. Man kan være uenig med ham, men det han har oppnådd er det bare å bøye seg i støvet for, sier Mitten.

Furious Fergie

Før Ferguson overtok United, var han manager for Aberdeen. Der gikk han under tilnavnet «Furious Ferguson». Noen hevder skottens voldsomme temperament bare er en liten del av ham - og at omsorgen for spillerne er en minst like viktig del.

For eksempel har David Beckham gjentatte ganger uttalt at Ferguson har vært som en far for ham. Likevel ble forholdet deres etter hvert så anstrengt at det ble umulig for Beckham å bli på Old Trafford.

- Halvveis ut i sesongen syntes jeg Ferguson var i ferd med å bli et stort problem for United. Etter det gikk de inn i en sterk periode, og selv om Chelsea vant ligaen, kan man ikke si at sesongen var en fiasko. Chelseas inntreden har hevet nivået på hele ligaen, mener Mitten.

Henning Berg spilte tre sesongen i Manchester United. På den tiden rakk han å vinne to ligamesterskap og Champions League. Berg hadde et godt forhold til skotten - men fikk også noen skikkelig hårfønere.

En gang fikk Berg all skyld etter en 2-2-kamp mot West Ham, og ble beskyldt for å ha kostet laget to poeng. En annen gang fikk han 250 000 kroner i bot fordi han skadet dro hjem til Norge uten å ha klarert det med sjefen.

- For fysioterapeuten vår var det greit, men jeg fikk ikke tak i Ferguson, skrev Berg i sin selvbiografi.

- Flink til å rose

Overfor Dagbladet.no sier Berg at Ferguson kun legger sportslige kriterier til grunn når han dropper spillere.

- Han har et krav om å være best. Fergie behandler alle likt, uansett hvor godt betalt de har eller hvor store stjerner de er. Gjør man ikke jobben sin, sier han fra uansett.

- Men hvorfor kommer han på kant med så mange?

- United er en profilert klubb, og det vil alltid være toppspillere som ikke får spille. Nistelrooy har ikke spilt så mye i det siste, og det har ikke vært lett å håndtere.

- Er spillere redde for ham?

- Jeg tror ikke det. Hvis du gjør det du skal, er det ikke noe problem. Jeg visste alltid hvor jeg hadde ham. Han sier fra når noe er dårlig, men er veldig flink til å rose når noe er bra, sier Berg til Dagbladet.no.

• Din mening: Er Alex Ferguson rett mann for Manchester United?

I UNÅDE: Etter at David Beckham ble sammen med Victoria kjølnet det tidligere så gode forholdet til Ferguson. Her er han fotografert noen dager etter at Ferguson sparket en sko rett over øyet hans.
I UNÅDE: Jaap Stam skrev i sin selvbiografi at Alex Ferguson oppfordret spillerne til å filme. Det gjorde han ikke ustraffet.
<B>I UNÅDE:</B> Etter jul har Ruud van Nistelrooy sittet mye på benken i Manchester United. I sommer forsvinner han trolig fra Manchester United.
I UNÅDE: Ifølge kilder tett på Manchester United snakket ikke Alex Ferguson og Roy Keane sammen fra sommeren 2005 til iren plutselig forsvant til Celtic i november. Under tirdagens testimonial snakket de imidlertid sammen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media