UTKJØRT: Heidi Weng ble heiet fram og løftet opp av lagvenninnene Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug etter tredjeplassen i dag.Foto: AP /Giovanni Auletta/ NTB Scanpix
UTKJØRT: Heidi Weng ble heiet fram og løftet opp av lagvenninnene Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug etter tredjeplassen i dag.Foto: AP /Giovanni Auletta/ NTB ScanpixVis mer

Svartnet helt for Weng

Ble heiet inn til tredjeplass av Johaug og Jacobsen.

ALPE CERMIS (Dagbladet): Therese Johaug var så sliten at hun knapt klarte å si ja da hun krysset målstreken på toppen av alpinbakken i Val di Fiemme.

Den våte snøen var omtrent like tung som om det var lim under skiene, og den fysiske utfordringen i å gå rett opp en alpinbakke på slutten av en lang Tour er ekstrem.

Og da Johaug falt sammen i snøen kjente hun følelsene ta overhånd. Å vinne Touren, som første nordmann, er noe hun har drømt lenge om.

Derfor klarte hun ikke å holde tårene tilbake da hun ble intervjuet av stadionspeakeren noen minutter etter at hun hadde sikret seieren.

- Det kjennes utrolig å være første nordmann som krysser den mållinja som førstemann, sier Johaug etter løpet.

God allrounder
Andreplasser har hun flere av fra før, men i Marit Bjørgens og Justyna Kowalczyks fravær var det egentlig bare en realistisk vinner av årets Tour.

På tross av at Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde sitt aller beste for å ødelegge den oppskriftsmessige Johaug-seieren.

- Jeg har vært på pallen i seks av sju etapper her, og jeg mener jeg har fått vist meg som en god allrounder, sier Jacobsen.

- Jeg er veldig fornøyd, ikke bare med løpet i dag, men hele Touren, fortsetter hun.

Et galt skivalg på sprinten i Oberhof kan ha kostet henne totalseieren, men i dag gjorde ikke det noen ting. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har nå etablert seg i den aller ypperste langrennstoppen, og da smaker en andreplass i Tour de Ski omtrent like godt som seieren.

Svartnet for Weng
Det er nemlig en del fysiske lover som gjør det tilnærmet umulig for Jacobsen åp beholde 24 sekunders forsprang på Therese Johaug oppover en alpinbakke.

Det visste både Astrid, Therese og alle andre før løpet i dag.

Og derfor var det også kanskje ekstra lett for de to å snu seg i målområdet og heie fram Heidi Weng da hun spurtslo Krista Lehtemahki og inn til en norsk storeslem.

- Det var bra de sto der, for det var helt svart for meg da jeg kom fram ti ldem. Hadde de ikke stått der hadde jeg fortsatt å gå, tror jeg. Jeg så ikke hvor mållinja var, smiler Weng overfor Dagbladet.

Nå skal alle de tre reise hjem og hvile i noen dager, før de begynner treningsperioden fram mot NM på Lillehammer om to uker.