HAR GÅTT BORT: Svein Arne Hansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HAR GÅTT BORT: Svein Arne Hansen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Svein Arne Hansen er død

Den tidligere Bislett-generalen og friidrettstoppen ble 74 år.

Publisert

Friidrettsprofilen Svein Arne Hansen er død, 74 år gammel. Det bekrefter familien overfor VG.

Svein Arne Hansen var i mange år sjef for Bislett Games, og var den som fikk dratt superstjernene til stevnet.

Siden 2015 var han president i Det europeiske friidrettsforbundet.

Hansen har hatt problemer med helsa i det siste. I midten av mars følte han seg slapp i venstre side av kroppen og hadde problemer med å artikluere seg, skriver avisa.

Svein Arne Hansen

Født: 6. mai 1946 i Oslo
Død: 20. juni 2020 (74 år)

Stevnegeneral for Bislett Games fra 1984 til 2008. President i Norges Friidrettsforbund fra 2003 til 2015. President i Det europeiske friidrettsforbundet fra 2015. Gjenvalgt for en ny fireårsperiode i 2019. Styremedlem i Det internasjonale friidrettsforbundet fra 2015.

For mange kjent som «Bislett-Hansen» for sin rolle som leder og stjernefikser for Bislett Games. Var sterkt delaktig i oppbyggingen av store kveldsstevner i internasjonal friidrett. President i EuroMeetings fra 1998 til 2006. Mottok Bislett-medaljen i 2006 for sin innsats for stevnet og for norsk friidrett.

Ble rammet av hjerneslag 15. mars og døde tre måneder senere. (NTB)

En god venn

Han reagerte raskt og dro på sykehus. Det viste seg at han hadde fått hjerneslag. Han pådro seg seinere flere komplikasjoner.

Friidrettsforbundet har på sitt nettsted lagt ut en hyllest til friidrettslederen som kom inn i Bislett Alliansen allerede på 1960-tallet.

«Våre tanker går i første omgang til familien, men på en dag som dette er det mange som sørger med i tapet av en idrettsleder som har satt uutslettelige spor etter seg gjennom femti år i idrettens tjeneste», skriver forbundet.

- Han har vært en svært viktig person for både norsk og internasjonal friidrett. Som Bislett Games-general og president i Norges Friidrettsforbund og Det europeiske internasjonale friidrettsforbundet, har han hatt stor betydning og påvirkning av utviklingen i både norsk og internasjonal friidrett, sier generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, til Dagbladet.

Han forteller at han ble generalsekretær i forbundet samme dag som Hansen ble valgt til president.

- Vi har hatt en tett relasjon hele veien. Det er en god venn som er borte, sier Hildeskor.

Vil bli savnet

Steinar Hoen er nå Bislett Games-general. Han tok over den jobben etter Hansen i 2010, et arrangement han beskriver som da «i ekstremt god stand».

- Han ringte meg i 2003 eller 2004 og spurte om jeg ville ta over. Telefonen kom som lyn fra klar himmel, jeg hadde jo tenkt meg en helt annen vei i livet. Spørsmålet kom så direkte som det bare kunne gjøre fra ham. Det er bare en i verden som kunne ringe sånn, sier Hoen til Dagbladet.

BISLETT GAMES-DUO: Svein Arne Hansen og Steinar Hoen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
BISLETT GAMES-DUO: Svein Arne Hansen og Steinar Hoen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

Han følte seg imidlertid ikke helt klar for jobben, men reiste mye med Hansen i årene før han tok over.

- Det er ingen lett oppgave å ta over og levere et arrangement som er ikonisk i norsk friidrett, som er i like god stand. Det har gitt meg noen våkennetter, innrømmer Hoen.

Videre vil han huske Hansen som en unik og sterk idrettsleder.

- Han vil bli savnet på Bislett, han er et ikon. Jeg vil huske ham som en unik og sterk idrettsleder og en person som kunne være veldig hard, men som samtidig kunne komme veldig bestemt inn i et møte om at han visste veien framover, men kunne også gå ut igjen og ha blitt overbevist om at han hadde tatt feil. Han var åpen for andre inntrykk, det er en god egenskap, å kunne snu, sier Hoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer