STORE PLANER: Svein Arne Hansen vil stille som kandidat til president i det europeiske friidrettsforbundet.   FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.
STORE PLANER: Svein Arne Hansen vil stille som kandidat til president i det europeiske friidrettsforbundet. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.Vis mer

Svein Arne Hansen vil bli Europas friidrettspresident

Stiller til valg neste år.

||| (Dagbladet): President i Norges Friidrettsforbund Svein Arne Hansen vil stille til valg som ny president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA) ved kongressen i London neste år.

Hansen har vært visepresident i EAA siden april 2007, men blir nå nominert til presidentposten av det norske forbundet for at han skal kunne sette et tydeligere preg på friidrettens utvikling internasjonalt.

- For det første har jeg blitt oppfordret av en del presidenter og forbund om å stille, og jeg tror jeg har noe å bidra med for å drive friidretten videre. Europeisk friidrett er noe vi kan være stolte av, dette er verdens hovedkvarter for sporten, og det vil jeg utnytte, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen forteller at han for en tid tilbake sendte brev til alle medlemslandene for å lufte tanken om sitt kandidatur, og at de mange positive tilbakemeldingene hjalp ham med å bestemme seg for å stille.

Vil styrke Europa
I dagens papirutgave av Dagbladet reagerer friidrettspresidenten med bekymring på avdekkingen av de økonomiske problemene i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Dette er naturligvis også en del av motivasjonen for at han nå vil bli Europas toppmann innen friidretten.

- Når du sitter som visepresident, som jeg har gjort, blir du bare forelagt annenhåndsinformasjon. Jeg har ikke fått tilgang på all fakta, heller ikke om dette, sier han.

Finanskrise, frafall av sentrale sponsorer særlig i Asia, og det faktum at den lukrative tv-avtalen med EBU nå er utløpt, trekkes fram som noen av årsakene til IAAFs økonomiske blåmandag.

Hansen ser gjerne at Europa får mer makt internasjonalt.

- En av hovedoppgavene blir å få friidretten tilbake på TV i det store landene i Europa. En mulighet i forbindelse med det er et utvidet mesterskapsprogram. Samtidig må vi forsøke å få mer av ressursene over til Europa. Det har blitt brukt mye penger på utvikling i mange andre land, men vi ønsker å få ressurser dit hvor idretten står sterkest også, sier han til Dagbladet.

Langvarig valgkamp
Nå venter et hektisk år med valgkamp for den mangeårige Bislett-generalen.

- Jeg ønsker å trekke inn det som fungerer i Norge. Måten vi får med barn og unge i friidretten. Jeg har veldig mange spennende planer, men vi kan ikke gå ut med alle så tidlig, sier Svein Arne Hansen.

- Jeg kjenner veldig mange av de viktige folkene i friidrettsmiljøet, og det blir avgjørende å opprettholde den kontakten. Men det er 50 land med like mange stemmer, så det er mye arbeid jeg har foran meg. Det er derfor jeg også vil offentliggjøre mitt kandidatur tidlig, og så vil vi komme med de konkrete planene våre etter hvert, sier han.

Svein Arne Hansen regner med at flere kandidater snart vil gjøre seg til kjenne.

Sveitsiske Hansjörg Wirz er den sittende presidenten i EAA, som er en av seks regionale forbund under IAAF. Hovedkvarteret ligger i Lausanne.