Svein «Matta» Mathisen er død

Den tidligere fotballspilleren tapte mot kreften.

ENGASJERT TIL DET SISTE: Svein Mathisen (midt i bildet) fulgte engasjert med på Start til det siste. Her er han på kamp med sønnen Jesper tidligere i januar.Foto: Tor Erik Schrøder
ENGASJERT TIL DET SISTE: Svein Mathisen (midt i bildet) fulgte engasjert med på Start til det siste. Her er han på kamp med sønnen Jesper tidligere i januar.Foto: Tor Erik SchrøderVis mer

(Dagbladet): Svein «Matta» Mathisen døde i natt - 58 år gammel, melder TV2.

Den tidligere landslagsspilleren har vært kreftsyk siden i fjor sommer.

- Vi kan bekrefte at Svein har gått bort, 27. januar. Spillergruppa ble orientert i dag morges, sier Starts mediekontakt Roy Emanuelsen til Dagbladet.

Dagen i dag blir ganske annerledes enn vanlig på Sør Arena.

- Vi endrer opplegget som var planlagt i dag, og treningskampen klokken 14 er avlyst. Dette blir en sørgedag i Start. Vi kommer til å bruke mye tid på å støtte hverandre og snakke sammen, sier Emanuelsen.

- Alle er lei seg i dag, og vi tenker selvfølgelig mest på familien, sier mediesjefen.

Legende
Også Starts supportergruppe Menigheden er i sorg i dag.

Avtroppende talsmann Alf Petter Mollestad så den tidligere sportssjefen senest for noen dager siden.

- Jeg traff ham under turneringa i helga, og så jo at han var blitt dårligere enn han var i høst. Vi har skjønt at dette har vært tøft for familien, sier Mollestad til Dagbladet.

- Menigheden har selvfølgelig den dypeste medfølelse med de rundt Svein. Han er en legende i Start, og vil alltid være det, sier han.

Start-supporterne har kanskje de beste minnene fra Svein Mathisens karriere som aktiv fotballspiller.

- Svein var en utrolig god fotballspiller med et dårlig venstrebein og et veldig bra høyrebein. I ettertid betydde han veldig mye som sportslig leder i klubben, for eksempel med tanke på spillerne han hentet til Kristiansand, sier Mollestad.

DØD:Tidilgere fotballspiller og sportsdirektør i Start, Svein Mathisen, er død, 58 år gammel.

Foto: Jan L. Dahl/Dagbladet
DØD:Tidilgere fotballspiller og sportsdirektør i Start, Svein Mathisen, er død, 58 år gammel. Foto: Jan L. Dahl/Dagbladet Vis mer

- Hva vil du huske når du tenker tilbake på Matta?

- Det må være at han alltid hadde humøret i behold, og alltid en god kommentar på lur. Det er vel det som ofte kjennetegner bra mennesker.

Lang karriere
Start-legenden Svein «Matta» Mathisen fikk kreftbeskjeden av legen i juli mens han fisket laks i elva Gaula med tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye.

 - Vi sto i vaderstøvler midt i elva begge to. I en halv time var alt mørkt. Så bestemte jeg meg for at dette er en kamp som skal vinnes. Jeg synes ikke synd på meg selv, men det vanskeligste var å gi beskjed til familien om at jeg var alvorlig syk. Det er rart. Jeg opplevde at jeg fikk en styrke som jeg ikke trodde jeg hadde, sier han i et intervju med Fædrelandsvennen i september i fjor.

Med unntak av et kort opphold i skotske Hibernian, tilbrakte Mathisen hele sin aktive karriere i Start, hvor han spilte 327 toppseriekamper og scoret 106 mål mellom 1973 og 1989 og var med da klubben tok sine hittil eneste seriemesterskap (1978 og 1980). 

I tillegg spilte han 25 A-landskamper for Norge, og ble i så måte premiert med Norges Fotballforbunds gullklokke.

Etter at spillerkarrieren var over begynte Mathisen i media, først i NRK, så i TV 2. Deretter returnerte han til fotballen og Start som sportsdirektør i klubben han elsket, før han i fjor sommer fikk diagnosen.

Mathisen etterlater seg kone og tre barn.

Dagbladet kommer med mer.