BLE MATCHVINNER: Gelson Fernandes kranglet ballen forbi Gerard Pique (delvis skjult) og Iker Casillas, og sørget for en sensasjonell sveitsisk seier mot Spania. Foto:  REUTERS/Rogan Ward
BLE MATCHVINNER: Gelson Fernandes kranglet ballen forbi Gerard Pique (delvis skjult) og Iker Casillas, og sørget for en sensasjonell sveitsisk seier mot Spania. Foto: REUTERS/Rogan WardVis mer

Sveits-sjefen erter Spania etter VMs største bombe

- Vi får det tøffere mot Chile, sier Hitzfeld.

||| Spania - Sveits 0-1

(Dagbladet): Sveits gikk til kampen mot Spania uten å ha vunnet noen av sine fem siste kamper, og var knapt spådd en snøballs sjanse et visst varmt sted mot VMs kanskje største favoritt.

Bedre ble det ikke da midtstopperklippen Philippe Senderos måtte gi seg med skade etter en drøy halvtime.

Men i fotball er det ikke alltid at laget med de største og beste stjernene vinner. Og i kveld detonerte Sveits - laget som tapte for Norge så seint som i november i fjor - den overlegent største bomben hittil i VM-sluttspillet.

KAOSMÅL: Men som Arne Scheie sier: Det deles ikke ut stilkarakterer i fotball. Foto:  EPA/ALI HAIDER
KAOSMÅL: Men som Arne Scheie sier: Det deles ikke ut stilkarakterer i fotball. Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer

- Laget mitt spilte intelligent og sto for en historisk bragd. Dette var et stort skritt mot åttedelsfinale, men det blir vanskeligere mot Chile, sier Sveits-trener Ottmar Hitzfeld.

Etter en førsteomgang med total spansk dominans, og én sveitsisk avslutning i løpet av 45 minutter, kom ledermålet etter 50 minutter som lyn fra klar himmel.

Et langt utspill fra Sveits-keeper Benaglio havnet på panna til Eren Derdiyok dypt inne på spansk banehalvdel. Han spilte vegg med en lagkamerat, og plutselig lå det en motorvei åpen mellom Spanias midtstoppere Gerard Pique og Carles Puyol.

Iker Casillas stormet ut, og traff i beste fall bare en brøkdel av ballen. Den rullet videre til Gelson Fernandes, som slett ikke fikk noe drømmetreff, men Pique snublet over kula og traff den med hendene. Jabulanien ble liggende død, og Fernandes fikk dyttet den over streken til sjokkledelse for Sveits.

BENKET TORRES: Først etter at Sveits hadde tatt ledelsen kom Fernando Torres på banen, sammen med Jesus Navas. Men helller ikke der lå frelsen. Foto: REUTERS/Yves Herman
BENKET TORRES: Først etter at Sveits hadde tatt ledelsen kom Fernando Torres på banen, sammen med Jesus Navas. Men helller ikke der lå frelsen. Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

Et sjokk Spania aldri greide å riste av seg.

Benket flere stjerner
Å benke spillere av kaliberet til Cesc Fabregas og Fernando Torres er en luksus Spania trolig er alene i verden om å kunne gjøre.

Det forteller det meste om hvilket stjernegalleri Vincent del Bosque disponerer - men også litt om at de kanskje burde vært på banen fra start. Torres slapp til en halvtime før slutt, men heller ikke han greide å redde stumpene for en spansk lag som har fått den verst tenkelige starten på mesterskapet.

Nærmest utlikning kom Xabi Alonso da han traff perfekt med strak vrist fra rundt 20 meter, men ballen traff undersiden av tverliggeren og ut.

I motsatt ende av banen hadde faktisk Sveits en gigantsjanse til å doble ledelsen.

HER LYDER SLUTTSIGNALET: Og sveitserne stormer banen i lykke. Foto.  AFP PHOTO / LIU JIN
HER LYDER SLUTTSIGNALET: Og sveitserne stormer banen i lykke. Foto. AFP PHOTO / LIU JIN Vis mer

Derdiyok danset seg mesterlig forbi både Pique og Puyol, og med utsida av høyrefoten plasserte han ballen i stolpen og ut.

Bortsett fra en brukbar sjanse for Jesus Navas greide ikke Spania å rulle opp de helt store sjansene på slutten, og frustrasjonen vokste seg større og større.

Da hjalp det lite at skuddstatistikken ble vunnet 23-8.

Sveits tok sin første seier mot Spania på 18 kamper, og har skaffet seg et drømmeutgangspunkt for avansement.

Total dominans før pause
Forventningene til det spanske laget har vært og er skyhøye. Men i likhet med flere andre favoritter i dette VM-sluttspillet viste også de svakheter i åpningskampen.

EN SLAGEN MANN: Carles Puyol. Foto: AP Photo/Roberto Candia
EN SLAGEN MANN: Carles Puyol. Foto: AP Photo/Roberto Candia Vis mer

Det hjalp ikke at de dominerte fullstendig fra første spark på ballen. I løpet av den første omgangen hadde de 214 flere pasninger enn Sveits, 67-33 i ballbesittelse og 7-1 i skudd. Men i den viktigste protokollen - den som handler om scoringer - var det to smultringer.

Og så veldig mye greide ikke Spania å skape mot et Sveits-lag - som var smertelig klar over at deres eneste håp var å framstå på noenlunde samme måte som da Inter i våres forsvarte seg til Champions League-finalen på Camp Nou:

Med hele laget samlet inne på egen halvdel det meste av tiden, med små avstander mellom lagdelene og med spill på særdeles lav risiko.

Men én gang glapp det: Gerard Pique ble igjen i angrep mens sveitserne rykket ut. Pasningen kom i rette øyeblikk, og Barca-stopperen fintet seg fri med den gode, gamle skuddfinta. Keeper Diego Benaglio kom seg helt opp i skuddet og avverget spansk ledelse etter 25 minutter.

GIKK NED PÅ KNE: Matchvinner Gelson Hernandes. Foto: AP Photo/Keystone, Peter Klaunzer
GIKK NED PÅ KNE: Matchvinner Gelson Hernandes. Foto: AP Photo/Keystone, Peter Klaunzer Vis mer

Det ville trolig åpnet kampen, men så lenge det var målløst kunne Sveits fortsette i det samme defensive, kyniske sporet.

Alpelandets første og eneste avslutning før pause kom to minutter senere - og da var det selvsagt fra frispark.

Villa misset
David Villa trenger ikke vanligvis mange sjanser for å score, men han misset den ene han fikk før pause.

Etter fint spansk spill sprang han seg løs ute til venstre, lurte vekk en sveitsisk forsvarer og kunne bare sikte mot lengste hjørnet. I stedet gikk han uegoistisk for et innlegg - det kunne i hvert fall se slik ut - og sjansen rant ut i sanden.

0-0 til pause, og slikt er statistisk sett dårlig nytt for spanske lag.

Av de ni siste gangene Spania hadde vært involvert i en målløs førsteomgang i VM-sammenheng, hadde ingen endt med seier. Og slik skulle det altså gå også denne gang:

Sveits, med ringreven Ottmar Hitzfeld som trener, visste nøyaktig hvordan Spania skulle tas. Og seieren troner nok høyt på lista over hans taktiske triumfer.

For Spania ser det langt mørkere ut:

Ingen nasjoner har noen gang vunnet VM etter å ha tapt åpningskampen.

- Vi prøvde på tradisjonell og heroisk måte, men det var ikke vår dag. Vi dominerte, men greide ikke å score. Nå må vi vinne våre to siste gruppekamper, sier Spanias landslagssjef Vicente del Bosque, ifølge NTB.