Sveitsisk hoppraseri:
- Det var galskap

Simon Ammann ble holdt igjen i 15 minutter i kuldesjokket i Pyeongchang.

BIKKJEKALDT: Simon Ammann prøvde som best han kunne å holde varmen på toppen av hoppbakken. Foto: Eurosport
BIKKJEKALDT: Simon Ammann prøvde som best han kunne å holde varmen på toppen av hoppbakken. Foto: EurosportVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Simon Ammann (36) fra Sveits viste litt av gammel storhet under normalbakkerennet i OL lørdag. I første omgang landet han på 105 meter og lå på 11. plass.

Rennet i Pyeongchang i Sør-Korea - der Norge tok sølv og bronse - varte og rakk på grunn av vinden. Det holdt på over en time lenger enn normalt. Da Ammann skulle hoppe i andre omgang, oppsto det en omdiskutert situasjon: Veteranen gikk på og av bommen hele fem ganger.

Dette varte i 15 minutter. Eller enda mer konkret: Ammann skulle hoppe klokka 23.50 lokal tid lørdag. Først 00.05 søndag slapp han utfor.

Norges sportssjef – Clas Brede Bråthen – forteller at han opplevde at det var 45 effektive kuldegrader i bakken. Det var tydelig å se på Ammann at ventingen var en bikkjekald opplevelse, på grensa til det forsvarlige.

I stedet for å utsette rennet – og sende hopperne inn i varmen – lot juryen Ammann fortsette «kampen» der oppe på toppen.

Ullpledd

Bakkemannskapet forsøkte som best de kunne å holde ham varm med ullpledd.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det som skjedde med Ammann var galskap, skriver den sveitsiske avisa Blick. Heller ikke veteranen selv er spesielt blid:

- Veldig spesielt at jeg måtte vente så lenge. Det gjorde meg sint, sier han til TV- og radiostasjonen SRF. Da han omsider satte utfor, landet han på 104,5 meter og bevarte 11.-plassen. Det var en prestasjon i seg selv.

Andreas Wellinger fra Tyskland vant rennet foran Johann André Forfang og Robert Johansson. Forfang fikk hjelp av renndirektør Walter Hofer til å holde varmen på toppen. Men han måtte ikke vente så lenge som Ammann.

Roser juryen

Norges trener, Alexander Stöckl, er mektig imponert over prestasjonen til Ammann. Han vil imidlertid ikke kritisere juryen.

- Jeg synes juryen gjorde en god jobb. De presset ikke gjennom rennet. De tok seg god tid.

Det ble ekstra tydelig for Ammann. Stöckl fortsetter:

- Det blåste 10–15 meter per sekund. At det var mulig å hoppe under sånne forhold var overraskende. Men det viser hvor fantastisk hoppbakken er, og at vindnettet fungerer bra.

«Vindteater»

Stöckl snakket med Ammann etter rennet:

- Jeg sa til ham at han var den største utøveren i dag. På to år har han ikke klart å sette et skikkelig nedslag. Det klarte han nå.

Rennet startet klokka 21.35 lokal tid lørdag. Først nærmere halv ett natt til søndag var det over. Så kaldt var det at over halvparten av tilskuerne valgte å gå i pausen.

Blick kaller det som skjedde for «vindteater». Fra tidligere har Ammann fire OL-gull. Han får en ny sjanse i den store bakken førstkommende lørdag. Hvis han har fått varmen tilbake ...