Sveitsisk sjokk på Stamford Bridge

- Basel spilte bra, sier José Mourinho.

(Dagbladet):

Chelsea - Basel 1-2

Sveitsiske lag var uten seier i de 19 siste Champions League-kampene mot engelske lag. Men i kveld sto Basel for litt av en bragd på Stamford Bridge.

Chelsea ledet 1-0 til pause, men Basel snudde kampen i andre omgang. Mål av Mohamed Salah og Marco Streller sørget for en kjempeoverraskelse i første runde av Champions League.

José Mourinho har dermed ikke fått en spesielt god start i sitt comeback som Chelsea-trener. Laget ligger på sjetteplass i Premier League, og står uten trepoenger i Champions League

- Noen ganger vinner du, andre ganger taper du. Du går til kamp og tror du skal vinne. Men det går ikke alltid slik. Jeg er ikke i sjokk, sier Mourinho i TV-intervjuet som ble sendt på Viasat 4.

Han forklarer tapet med et defensivt godt Basel, som gjorde at Chelsea ikke klarte å skape mange farligheter foran mål.
 
- De spilte bra. De forsvarte seg veldig bra i første omgang. Vi hadde ballen mye, men klarte ikke å skape mange sjanser.

Revansje
Chelsea og Basel møttes også forrige sesong. Da var det semifinale i Europa League, en duell Chelsea vant 5-2 sammenlagt.

- Jeg bryr meg ikke om statistikk. Chelsea har fått en ny trener - og nye spillere - og vi har også gjort noen forandringer. Vi vil gå ut på Stamford Bridge og være positive, sa Basel-trener Murat Yakin før kampen.

Dro ned tempo
Sveitserne gikk også respektløst til verks. Chelsea styrte innledningen av kampen, men Basel forsvarte seg godt.

Hjemmelagets supportere hadde spesielt store forventninger til nysigneringene Samuel Eto'o og Willian. Begge ble presentert til stor jubel for de trofaste på Stamford Bridge.

Men Basel klarte å dra ned tempoet i første omgang. Mohamed Salah kunne sendt gjestene i ledelsen etter knappe halvtimen. Basel kontret, Salah hadde fri tilgang til mål, men skuddet traff en ukjent tilskuer på tribunen.

Lekkert
José Mourinho likte neppe det han så. Men rett før pause fikk de blåkledde noe å juble for. Et lekkert angrep startet med David Luiz. Han sendte ballen videre til Frank Lampard, som igjen serverte Oscar. Skuddet gikk knallhardt til høyre for Basel-keeper Yann Sommer og i mål.

Mourinho var nok fornøyd med ledelse - og ballinnehav på 59 prosent - i første omgang. Men Chelsea blendet ikke.

Mourinho foretok ingen bytter i pausen. Han har aldri tapt en åpningskamp i Champions League som trener for Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid. Men i kveld skjedde det.

Selvtillit
Til tross for at Chelsea hadde tilsynelatende kontroll, utliknet Basel i 71. minutt. Allerede nevnte Salah skrudde ballen rundt Petr Cech.

Utlikningen ga selvtillit. Basel rystet Chelsea ytterligere med høyt press. Og ni minutter før slutt dukket Marco Streller opp på corner og headet ballen i mål.
1-2 ble også sluttresultatet.

Og Stamford Bridge gikk hjem i sjokk.

JUBLET:  Marco Streller og lagkameratene. FOTO: NTB SCANPIX
JUBLET: Marco Streller og lagkameratene. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer