Nathalie von Siebenthal

Sveitsisk stjerne var nådeløs mot Johaug. Nå trekker hun det tilbake

Når Dagbladet konfrontrerer Nathalie von Siebenthal med Therese Johaug-kritikken, modererer hun seg og avslører sin store beundring for den norske skistjerna.

TRIST: Nathalie von Siebenthal blir lei seg av å høre om Therese Johaugs. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
TRIST: Nathalie von Siebenthal blir lei seg av å høre om Therese Johaugs. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nathalie von Siebenthal (23) ble i høst sitert på i Basellandschaftliche Zeitung at hun ikke tror på Therese Johaugs forklaring og hevdet selv at hun ble dopingtestet 20 ganger i perioden hvor Johaug ikke ble testet.

Dagbladet har nå vært i kontakt med den sveitsiske jenta for å vite om hun faktisk står for disse uttalelsene, som spredde seg i nordiske medier. 23-åringen har moderert seg i noe av kritikken, men repeterer andre deler av de oppsiktsvekkende utsagnene.

- Jeg har blitt dopingtestet veldig, veldig mange ganger. I sommer ble jeg testet 10-12 ganger. Det synes jeg alle burde bli, sier von Siebenthal til Dagbladet.

Det høye testantallet er imidlertid et dårlig tegn, skal vi tro den svenske antidopingsjefen.

- Hvis man er under overvåking, testes man oftere. Så mange ganger på fire måneder høres veldig mye ut. Det er drøyt. Det er ikke et bra tegn, sier antidopingsjef i Sverige, Matt X. Richardson, til Dagbladet.

FORBILDE. Nathalie von Siebenthal har kommet med krass kritikk mot Therese Johaug, men avslører nå at Johaug er hennes forbilde.. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
FORBILDE. Nathalie von Siebenthal har kommet med krass kritikk mot Therese Johaug, men avslører nå at Johaug er hennes forbilde.. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

Det er ikke 23-åringen selv enig i.

- Den svenske antidopingsjefen sier at et høyt testantall ofte er et dårlig tegn, fordi man da er mistenkt. Hva tenker du om det?

- Det er ikke mitt problem at han mener det. Jeg har blitt testet ofte fordi Sveits tar antidopingarbeidet på alvor, sier von Siebenthal.

- Det er viktig å bli testet ofte. Jeg har til og med blitt testet på natta, forteller den sveitsiske stjerna.

Forsvarer Johaug - etter kritikken

Norge har en annen ordning med blodpass, som forklarer hvorfor eksempelvis Johaug og Marit Bjørgen gjennomførte få dopingtester i sommerhalvåret.

Når det gjelder mistenkeliggjøringen av Johaug, som den sveitsiske jenta ble sitert på i en rekke medier, har hun nå endret oppfatning.

Skuffelsen vedrørende Johaugs positive dopingprøve var først og fremst en sjokkrekasjon fra Von Siebenthal. Hun har nemlig Johaug som et stort forbilde.

- Det er ikke bra for langrennssporten. Det er trist. Therese har vært et stort forbilde for meg. Hun har vært så god, så sunn, hyggelig og vakker. Det er noe alle unge langrennsløpere ser opp til. Så skjer dette. Det er trist å se at dette at har skjedd, sier von Siebenthal til Dagbladet.

- Vil du ønske henne velkommen tilbake når dommen er ferdigsonet?

- Ja, det vil jeg. Virkelig. Jeg håper Therese kommer tilbake neste år. Det unner jeg henne, sier 23-åringen.

Det kontrasterer altså det hun ble sitert på i Basellandschaftliche Zeitung i høst.

Inn i verdenstoppen

Von Siebenthal er i en spennende utvikling som langrennsløper. I Tour de Ski ble hun nr. 8 sammenlagt, mens på fellesstart med skibytte i VM slo hun til med en 4. plass etter å ha spurtslått Heidi Weng. Først og fremst er 23-åringen meget god i motbakker.

- Er du Sveits' svar på Therese Johaug?

- Haha, nei. Jeg er langt ifra så god som henne i motbakker, selv om det er oppover jeg er best. Johaug har alltid vært en inspirasjonskilde. Jeg håper hun er uskyldig og kommer tilbake, sier hun.

- Jeg skjønner at det må være en forferdelig situasjon for henne. Jeg synes det er bra at hun får så mye støtte i Norge.

Hemmelighold

Når det gjelder von Siebenthals høye testantall, svarte Antidoping Sveits slik da Dagbladet spurte om det medførte riktighet.

- Nathalie von Siebenthal har blitt testet regelmessig med urin- og blodprøver av Antidoping Sveits i mange år, også i 2016. Men jeg kan ikke kommentere hvor mange ganger hun har blitt dopingtestet, sier antidopingsjef i Sveits, Matthias Kamber, til Dagbladet.

- Men kan testantallet stemme? Snakker hun sant?

- Vi offentliggjør ikke testene. Det er opp til løperne om vedkommende vil dele det med offentligheten eller ikke. Vi har heller ikke kontroll over alle testene. Noen av testene gjøres av det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Det høres veldig mye ut

Maiken Caspersen Falla, som har konkurrert mye mot den sveitsiske sprinteren, stusset også over von Siebentahls testtall.

- Det høres veldig mye. Det er sikkert forskjellige regimer i ulike land. Antidoping Norge har testet oss i mange år. Det som er bra med testingen her, er at vi aldri vet når de kommer. De kan plutselig komme midt på natta når jeg sover, forteller Caspersen Falla til Dagbladet.

- Man vet aldri når de kommer. Det gjør at man ikke trenger å bli testet så ofte. Jeg tror ikke nødvendigvis det å teste mest er best, konkluderer sprintesset.

Den svenske teorien

Den svenske antidopingsjefen tror årsaken til flere dopingtester i svensk kontra norsk langrenn i sommer skyldes den enorme norske bredden.

- Ingen har flere langrennsløpere som banker på døra til landslaget enn Norge. Derfor er det naturlig at denne gruppa prioriteres. De som tar steget opp i verdenseliten for første gang, har historisk sett høyere risiko for å dope seg enn de som er etablerte i verdenstoppen og har blitt testet i mange år. Da undersøker man heller denne høyrisikogruppa mer enn de etablerte, forklarer Richardson.

Hans Christer Holund, som var ferske på det norske elitelandslaget i fjor, tror Richardsons teori medfører riktighet. Han ble dopingtestet fem ganger i perioden hvor Johaug ikke ble testet.

- Ja, teorien til svenskene stemmer nok den. Jeg ble dopingtestet fem ganger i sommer, opplyser Holund til Dagbladet.

Falla skryter av blodpassordningen i norsk antidopingarbeid.

- Jeg må skrive hvor jeg er og sover til enhver tid. Jeg kom rett inn der da jeg var på pallen i Düsseldorf som 18-åring. Pallplass i verdenscupen gjør at du komme rett inn. Men det er også jenter som har vært på landslaget som ikke har vært der ennå, sa Falla i vinter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer